Kan man förbereda sig på allt? Tankar om bevakningslistor

En av de bästa aktiebloggarna alla kategorier enligt mig är Nate Tobik som driver bloggen Oddball Stocks. För en tid sedan skrev han ett inlägg om varför han inte använder bevakningslistor och detta inlägg spinner vidare på Nates tankar.

Proaktiv eller reaktiv investerare?

Tankarna i Nates inlägg gäller om man ska vara en proaktiv eller en reaktiv investerare och vad man kan ha bevakningslistor till. En proaktiv investerare gör så här:

  • Identifiera en stor mängd intressanta/bra bolag
  • Analyserar bolagen
  • Värderar bolagen
  • Sätter upp en bevakningslista för att hålla koll på när bolagen blir tillräckligt köpvärda
  • Agerar när bolagen sjunker i pris till rätt prisnivå

Problemet med att agera proaktivt och sätta upp en bevakningslista på det här viset är att när en aktie väl rör sig häftigt måste man alltid ta reda på vad det beror på. Stora kursrörelser kan bero på stora bolagshändelser (även om de också kan bero på marknadens överreaktioner som inträffar med jämna mellanrum) och om så är fallet stämmer inte bevakningslistan längre.

Man måste också analysera en stor mängd bolag för att få tillräckligt många som är köpvärda. Detta är en ganska tidskrävande metod.

Vi på Värdepappret har en bevakningslista över bolag som vi har analyserat, men vi tillämpar den med viss försiktighet. Vi skulle klassa oss som reaktiva investerare som agerar ungefär så här istället:

  • Identifiera bolag som är intressanta, billiga och köpvärda (eller gränsfall) just nu
  • Analysera bolagen
  • Värdera bolagen
  • Sätt upp bolagen i bevakningslistan
  • Agera, allt som oftast ganska fort

Ju längre tid bolagen har legat i bevakningslistan, desto större är sannolikheten att något har hänt som gör att värderingen inte längre stämmer. Om man fokuserar på bra bolag kommer det motiverade värdet att öka med tiden, men för bolag som det har gått dåligt för kommer det bli tvärtom.

Reaktiv investering är tidseffektiv investering

Man brukar säga att tid är pengar och när det gäller investeringar är det verkligen sant. Dels blir man belönad när tiden går men förhoppningsvis leder även en nedlagd analystimme till lite bättre avkastning än om man inte hade lagt ned den timmen. Då är det rimligt att försöka få ned mesta möjliga nytta av varje timme.

Om man lägger ner tid på att förbereda sig på olika scenarier som kanske ska inträffa lägger man förmodligen tiden på fel saker. Att identifiera bolagen som blir vinnare om någon hypotetisk händelse inträffar leder i många fall till att nedlagd tid inte leder någon vart (förutom att man lär sig något på kuppen). Den enda gången det kan vara tidseffektivt är om man av någon anledning är begränsad till en väldigt liten mängd bolag som man kan investera i. Till exempel om man har en fond som bara får investera på OMXS30. Då är det vettigt att ha stenkoll på alla 30 bolagen hela tiden för att kunna välja de bolagen som är intressantast relativt de andra och för att snabbt kunna sätta sig in i vad som händer när någon aktie rör sig onormalt mycket.

Vi tror att det är bättre att vid varje given tidpunkt leta efter bolag som är köpvärda här och nu. Antalet bolag man kan investera i som privatinvesterare är enormt och därför finns det alltid möjligheter till bra investeringar här och nu. När det inträffar stora händelser eller stora kursrörelser i bolag eller branscher kan det vara läge att börja gräva i varför likväl som det kan vara intressant att investera i bolag som inte har rört sig på lång tid för att de är bortglömda av marknaden (här är likviditet i aktien ett intressant mått att hitta aktier med). Man kan ha en edge genom att ha tagit reda på så mycket som möjligt i förväg när det oväntade plötsligt inträffar, men jämfört med nedlagd tid är den edgen troligen inte så stor och hade man lagt tiden på något annat hade det gett mer valuta.

Därför ska bevakningslistor användas med försiktighet.

Nytt nummer av Värdepappret på fredag

På fredag kommer nästa nummer av Värdepappret med bland annat två nya analys. Om du inte redan är Nordnet- och Shareville-kund kan du passa på att bli det och prova på Värdepappret gratis genom vårt erbjudande som du kan läsa mer om här.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser kan du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer