Hoppa till huvudinnehållet

Joakim Bornold blir ny sparekonom på Nordnet

”Jag är en rätt vanlig kille från Degerfors med ett ovanligt stort intresse för börsen”

Jakten på vår nya sparekonom är över. Joakim Bornold, som idag arbetar som specialist på aktie- och derivathandel på Nasdaq Stockholm, tillträder rollen som sparekonom på Nordnet i mitten av september. Hans främsta arbetsuppgift här på Nordnet blir att driva spararnas frågor och inspirera fler till ett bättre sparande. Han kommer också att vara talesperson när det gäller sparfrågor  i kontakt med media, politiker och partners.

Men vem är Joakim som person? Och vilka sparfrågor är det han brinner för? Vi har intervjuat Joakim för att du ska kunna lära känna honom lite bättre.

Hej och varmt välkommen till Nordnet, Joakim!

Hej Eva, tack! Det känns väldigt bra.

Med din långa erfarenhet är du redan välkänd i finansbranschen. Men skulle du kunna berätta lite mer om din bakgrund och erfarenhet för de som inte känner dig sedan tidigare?

Kortfattat skulle man kunna säga att jag är en rätt vanlig kille från Degerfors med ett ovanligt stort intresse för börsen och sparande. Jag har jobbat i finansbranschen i 17 år, med värdepappershandel som den röda tråden. Jag har varit trader, aktiemäklare, mäklarchef och nu jobbar som specialist på aktie och derivathandel på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm).

Idag bor jag i Flaxenvik, utanför Stockholm, med min fru och två barn. När det kommer till fritidsintressen är det framförallt börsen, bilar och Italien som gäller.

Varför valde du att hoppa på jobbet som sparekonom? Och vad var det som lockade med Nordnet?

Jag har spenderat 17 år i en mycket konservativ bransch som ofta håller fast vid förlegade affärsmodeller. Mitt i allt detta finns Nordnet som utmanar och ifrågasätter just det. Nordnet visar att man kan vara lönsam i den här branschen samtidigt som man är öppen och transparent gentemot sina kunder. Det lockade mig, och jag känner mig stolt över att få bli Nordnets talesperson.

Du har ingen utbildning från universitet eller högskola. Är det ett hinder i ditt nya jobb som sparekonom?

Nej, jag har aldrig upplevt det som ett hinder. Jag hoppade av mina universitetsstudier för att bli mäklare och har aldrig ångrat det. De flesta hämtar in sin kunskap från skolbänken. Jag fick min från mäklardesken.

Genom vilka kanaler kommer du främst att arbeta? Och hur planerar du att komma ut med ditt budskap?

Genom Nordnetbloggen, Twitter, personliga möten och självklart Sparpodden.

På tal om Sparpodden, vilka förändringar kommer vi att få se där?

Den största förändringen blir förstås att jag kommer sitta där istället för Günther (Mårder) och Jan (Dinkelspiel). Men programformatet kommer kvarstå. Det blir tips, tankar kring aktuella händelser, och läsarfrågor.

Vad har du själv för innehav i aktier och fonder?

Jag kommer inom kort att bygga upp en portfölj på Shareville så att alla som vill kan följa mina investeringsbeslut.

Vilken är den viktigaste frågan för de svenska spararna just nu?

Att vi som redan är aktiva sparare ser till att få med oss fler på det tåget. En annan väldigt viktig del är att ta kontroll över sitt pensionssparande. Hur man placerar sina pensionspengar får en stor påverkan på hur livet blir som pensionär.

Slutligen, har du några enkla tips till personer som vill komma igång med sitt sparande?

Starta ett månadssparande, sprid dina risker över flera olika tillgångsslag, låt dig inte påverkas av kortsiktiga svängningar, ha tålamod och framförallt – tänk långsiktigt!

Om du vill veta mer om Joakim kan du lyssna på nästa avsnitt av Sparpodden, där han kommer dyka upp som gäst. Vi passade också på att filma honom, när han var och hälsade på oss här på kontoret i Alvik.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

  

 

 

 

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer