Hoppa till huvudinnehållet

“Tidigare har jag sökt undervärderade tillväxtbolag och gått all-in”

Intervju med en av Sharvilles populäraste investerare

Vi har många skickliga investerare på Shareville. Några har redan utmärkt sig så pass mycket att följarskaran ökat i snabb takt. En av dessa investerare är ”Sokrates” som har över 600 följare och haft en avkastning på cirka 70 procent senaste året. Eftersom så många Shareville-användare visat sitt intresse för Sokrates börsstrategi bestämde jag mig för att ställa några frågor till honom.

Sokrates, du har snabbt blivit en av Sharevilles mest populära användare, men få personer vet vem som döljer sig bakom ditt alias. Vem är du som privatperson?

-Jag är bosatt i centrala Göteborg tillsammans med sambo och hund. Är utbildad ingenjör på Chalmers Tekniska Högskola samt har examen i finans från Göteborgs Universitet. Har även en bakgrund från tungt golvarbete från verkstads- och tillverkningsindustrin. Idag jobbar jag med affärsutveckling inom I.C.T-sektorn.

Vad är din investeringsfilosofi?

 -Som ingenjör drivs jag av innovationer och nytänkande. Jag har som grundfilosofi att kärninnehav i min portfölj skall utgöras av bolag som verkar inom en bransch med väldigt goda framtidsutsikter.

-Jag kommer väl ihåg en kurs på universitet i ekonomisk historia där föreläsaren berättade om Hasselblads, som gjorde kameran som Neil Armstrong tog kort med på månen 1969. Bolaget var världsledande men de gjorde ett stort misstag när de inte hakade på trenden med digitala kameror. För mig är det viktigt att investera i bolag som driver fundamentala skiften i marknaden, inte sådana som motverkar dem.

Du har en väldigt koncentrerad portfölj. Hur är din syn på risk?

 -Tidigare har jag försökt hitta undervärderade tekniska tillväxtbolag och gått ”all in”. Nu försöker jag i allt större utsträckning minska exponeringen mot mina största innehav och skapa en bättre riskspridning.

Bilprovningsföretaget Opus Group och Hexatronic Scandinavia utgör just nu större delen av din portfölj. Kan du berätta lite mer om varför du satsat på just dessa bolag?

-Opus har varit en riktig raket på börsen och jag är fortfarande positiv till bolaget som har en mycket stark marknadsposition, inte minst i USA. Opus har även en fantastisk ledning, samt en stabilitet i affärsmodellen som är få förunnat.

-När Opus började bli för högt värderat för min strategi började jag dock söka efter andra bolag för att flytta över en del av portföljen. Förhoppningen var att hitta ett bolag med en teknik jag kunde förstå, stora tillväxtförutsättningar och som helst även hade anknytning till Göteborg. Mina ögon föll på Hexatronic.

-Hexatromic har haft en otrolig resa sen förvärvet av Ericsson-verksamheten i Hudiksvall i december 2013. Bolaget har nu etablerat sig som en betydande leverantör av den infrastruktur som Telia och andra operatörer satsar enorma pengar inom – nämligen fiber. Här tror jag exempelvis att Com Hem kommer få det tufft att komma ifatt med tekniken.

-Även om jag under senaste tiden minskat ner innehavet i Hexatronic något är det fortfarande mitt klart största innehav. Anledningen till försäljningen har dels varit för att övergå till min ”nya” portföljstrategi, men även för att kunna frigöra medel för tecknande av nyemission i ett onoterat bolag där jag är ägare.

Du har nyligen köpt bear-certifikat (stiger i värde då börsen går ned) i din portfölj. Hur går dina tankar här?

-Många av världens börser rör sig kring de högsta nivåerna någonsin samtidigt som omvärldsläget är rätt osäkert. Just nu vill ja jag ha en stötdämpare för min portfölj om orosmoln drar in över börsen.

Slutligen, vad är dina bästa tips till personer som precis har börjat handla med aktier?

-Läs på om företagen du investerar i för att skapa en förståelse för bolaget, produkten och marknaden. Kombinera detta med att se vad andra har för åsikter på olika forum, Twitter och poddar och försök därefter göra en samlad bedömning. På en osäker marknad kan det vara bra att leta upp andra investerare som känns förtroendeingivande och ta rygg på dem. Själv har jag bland annat följt Roger Janssons steg med oftast positivt resultat. Shareville är ju toppen för detta ändamål!

Stort tack för en trevlig pratstund och för att du tog dig tid.

Om du vill följa Sokrates, mig (EvaNordnet) eller någon av våra andra 24 000 investerare gå in på Shareville.se.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer