Hoppa till huvudinnehållet

Idag försämrar regeringen ditt sparande – för vilken gång i ordningen?

Idag väntas regeringen klubba förslaget om höjd skatt på långsiktigt sparande. Ett beslut som kramar ur ytterligare pengar för den del av befolkningen som väljer att sätta av en del av sin inkomst efter skatt i ett sparande.

Vad jag tycker om det? Att det är fel och alldeles orimligt att straffa alla som tänker framåt och tar ansvar för sin egen privatekonomi. Jag dristar mig faktiskt till att säga att det är ett dåligt och desperat beslut.

Regeringen motiverar beslutet med att pengarna kommer att tas från rika män med stora förmögenheter. Det är fel. Bara 10 procent av våra kunder sparar mer än 500 000 kronor på investeringssparkonto eller i kapitalförsäkring. Jag tror inte att andelen är så mycket större hos storbankerna.

Mina argument för att bevara en låg skatt och främja långsiktigt sparande är enkla:

  1. Pensionssystemet bygger på eget sparande

Pensionssystemet består av tre delar: Pension från staten, från arbetet och från individen själv, genom ett eget långsiktigt sparande. Det är oschysst och nästan oärligt att försämra den del som blir allt viktigare – det egna sparandet.

  1. Pengarna är redan skattade!

Du har jobbat för dina pengar, skattat på dina pengar och sedan valt att sätta undan dem för att skapa trygghet för framtiden. Du betalar redan idag skatt på dem, år efter år. Det räcker så.

  1. Successiva försämringar drabbar ansvarsfulla sparare

Det är bara ett par år sedan avdragsrätten slopades och långsiktigt sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring lyftes fram som förmånligt. I takt med att nu även dessa sparformer försämras skulle i alla fall jag gärna se att frågan om befolkningens långsiktiga försörjning blev synligare i den politiska debatten.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Nordnets tar ställning i frågan om skattehöjning på investeringssparkonto och kapitalförsäkring

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-11-27 11:36

Regeringen gör sitt bästa för att krama ur oss som inte har så mycket våra sista surt förvärvade slantar. Att man måste ha pengar för att tjäna pengar blir ju extra tydligt när Paradisläckan visas på tv. Jag hade också sysslat med aggresiv skatteplanering om jag haft möjlighet, bättre människa än så är jag inte. Men att regeringen ökar skattetrycket på den lilla människan när man misslyckat med att beskatta de som har mycket, under falska förespeglingar, är rent skamligt. Än värre blir det av att det är en regering som påstår sig stå på den svaga människans sida! Fy… Läs mer »

Anonym
Anonym
2017-11-27 12:19

“Väl rutet”, Eva! Frågan är om det hjälper…
Men det är bara 9 månader till Valet!
/Albert Öjermark

Anonym
Anonym
2017-11-27 17:29

Finansministern har ju öppet deklarerat att syftet är fördelningspolitik. Med tanke på sådant som sysselsättning är det en gammal idé i nationalekonomin inte bra om befolkningen sparar utan konsumerar. Att sparandet å andra sidan hjälper till att finansiera näringslivets förnyelse och skapar sysselsättning genom att småsparare investerar i mer riskfyllda nyemissioner än storsparare (=institutioner) tillhör nationalekonomins överkurs. Hur många av dagens småföretag som gett sig in på börsen och på så sätt ordnat finansiering skulle ha funnits idag om inte småsparare, ISK, KF och internetbanker funnits? Skulle behöva undersökas.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-11-27 20:22

Väl synat Eva! Gå ihop med de andra bankerna, bygg ett case och kämpa för oss småsparare. På riktigt! Synliggör missförtroendet detta skapar så får vi en press på det ekonomiska systemet. Jag håller med Björn, men tänk om det i praktiken under vår tidsepok finns en balans för att både spara och konsumera. Finns ingen empiri i Sverige som skulle tyda på annat. Tvärtom. Nutida klasssikern lyxfällan. Lite extremt exempel förvisso. Från mitt eget perspektiv har jag en benägenhet att konsumera mera när jag känner att sparandet går bra. Nej, förlegade ekonomiska modeller som tolkas efter hur sängen är… Läs mer »