Hoppa till huvudinnehållet

Höjd schablonbeskattning på ISK?

Förslag på höjd skatt för ISK

Börjar man i tidig ålder med att spara och investera på börsen har man tagit ett viktigt steg när det kommer till att ta hand om sin privatekonomi. Investeringssparkontot (ISK) skapades för att underlätta aktiehandel för allmänheten och erbjuda en fördelaktig beskattning för investerare. Regeringens nya förslag, att höja schablonskatten på ISK ger ett negativt signalvärde för unga genom att indirekt kommunicera ”sparar man, bestraffas man”. Många är emot detta förslag, men vad får det egentligen för reell påverkan? Jo, det blir en högre årlig beskattning på det investerade och ej investerade kapitalet som ligger på ett ISK.

Schablonintäkten för investeringssparkonto beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget (Nya regler från och med den 1 januari 2016).

Ekonomiskt självförtroende

Medan det ekonomiska självförtroendet i Sverige sjunker arbetar Unga Uktiesparare med att öka självförtroendet och motivationen bland unga att vilja spara. UA-Akademin, Unga Aktiesparares aktieutbildning, lockar årligen tusentals unga människor att lära sig om aktier och privatekonomi samt ta första steget mot finansiell frihet. Detta möjliggörs idag genom samarbetet med Nordnet, där båda organisationerna aktivt arbetar med att nå fler med kunskapen.

Tillsammans med Unga Aktiesparare arbetar vi aktivt med att göra det enklare och roligare att spara och investera sitt kapital.

Lär mer om förslaget på höjd schablonskatt för ISK här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer