Hoppa till huvudinnehållet

Hittar man de bästa investeringarna i krisbranscher ?

Det finns olika filosofier om vilken typ av bolag man ska investera i. Vissa investerar bara i bolag där börskursen går upp (“momentum”), andra investerar i aktier där bolaget går bra utan att bry sig om värderingen (“tillväxtinvesterare” eller “kvalitet kostar”) medan de som följer värdeinvesteringens filosofi även tittar på priset på bolaget. En typ av bolag som går bort för många investerare redan på idéstadiet är bolag i kris, men kanske är det där man kan hitta de bästa investeringarna?

Säkerhetsmarginal hittas i bolag i kris i branscher i kris

Den legendariske investeraren Walter Schloss brukade påpeka att verklig säkerhetsmarginal fås genom att köpa bolag i kris i branscher i kris. Vi ska förklara vad han menade.

Walter Schloss
Walter Schloss

Marknaden fungerar ungefär så här: Så länge allt går bra är marknaden överförtjust. Bolagens vinster stiger, börskurserna stiger och risken verkar låg. Men plötsligt vänder det. Konjunkturen viker eller så påverkas en hel bransch av yttre faktorer som t.ex. sjunkande oljepris. Då får vi plötsligt se det motsatta: vinsterna sjunker, börskurserna sjunker (rejält!) och plötsligt ses risken som hög. Men det här är ett rejält tankefel. Det är på toppen som risken är hög medan på botten är risken istället låg. Det är från toppen man förlorar pengar, inte från botten.

Innan nedgången börjar ser marknaden branschen inte som riskfylld men efter nedgången ses branschen som riskfylld. Det är märkligt, men så fungerar marknaden. Har man redan förlorat pengar är risken hög och när en aktie redan har gått ned med 50-75 % kan den såklart gå ned med lika mycket till om det vill sig illa. Det är då mycket nära till hands att leta efter förklaringar om ”osäkerhet”, “det nya normala”, “paradigmskifte” eller liknande. I de allra flesta fallen är det inte ett paradigmskifte bara för att det är en konjunkturell nedgång i en bransch, men marknaden letar febrilt efter argument för att det är annorlunda just den här gången.

Det är det här som Walter Schloss menade med att säkerhetsmarginal fås i bolag i kris i branscher i kris. Så länge bolaget i fråga överlever krisen kommer det troligen ut starkare när det väl vänder eftersom konkurrenter kommer ha försvunnit på vägen. Och då kan man passa på att köpa till rejäla fyndpriser. I bästa fall kan man hitta bolag som investerar kontracykliskt, dvs. ökar investeringarna i kris eller förvärvar konkurrenter med problem för några korvören. Vad man ska sky som pesten är bolagen som är bland de svagaste i branschen och som riskerar att gå under. Dessa bolag skyr marknaden verkligen som pesten, men marknaden blandar ofta även ihop de bästa bolagen i branschen med de sämsta och trycker ned kursen alldeles för mycket även på de bra bolagen som på sikt kommer att blomstra.

Köper man bolag i en bransch i kris får man räkna med en hög volatilitet, men man ska komma ihåg att volatilitet
inte är samma sak som verklig risk. Att se en aktie falla med 10-20-40 % på kort tid efter man har köpt aktien kan vara jobbigt, riktigt jobbigt, men det är något man måste lära sig att leva med om man investerar i bolag i
krisbranscher. Det kan nämligen löna sig på sikt. Den här typen av investeringar är en av Värdepapprets favoritinvesteringar: gå igenom en bransch i kris, identifiera de starkaste bolagen och välj ett eller flera av dem att gräva vidare i.

En brasklapp eller två

Det som kan rasera säkerhetsmarginalen på riktigt är de fall det verkligen är tal om ett paradigmskifte. Det kan till exempel handla om branscher där bolagets tjänst eller produkt slås ut på grund av teknikutveckling. Många har förlorat pengar i Nokia, Kodak, hästuppfödning och annat som har konkurrerats ut snabbt av ny teknik. Men marknaden har också många gånger hetsat upp sig i onödan över nya produkter eller idéer som inte alls leder till paradigmskiften.

Det som också är svårt är tajming. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att säga när det vänder. Bolagen och aktierna kan harva ganska länge (många år) innan det vänder men om man agerar långsiktigt och har tålamod så kan det löna sig att leta efter bolag som handlas till verklig säkerhetsmarginal, som man alltså hittar i bolag i branscher i kris.

Följ gärna Värdepapprets nordiska modellportfölj på Shareville (vi har tre stjärnor nu) eller titta in på vår nya hemsida www.värdepappret.se.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie.

 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer