Hoppa till huvudinnehållet

Gör det här för din ekonomi innan 2023 tar slut

Det finns några saker du kan behöva göra för din ekonomi innan året är slut. Om inte annat kan årsskiftet utgöra ett bra tillfälle för en hälsokontroll. Här är skattetipsen du behöver.

ISK eller depå?

Nästa år höjs skatten på ISK, med anledning av den högre statslåneräntan, Skatten för år 2024, som kommer tas upp i deklarationen 2025 blir 1,09 procent på ISK och kapitalförsäkring. Därmed kan det vara läge att fundera på om sparformen fortfarande passar dig. En enkel tumregel är att den förväntade avkastningen bör motsvara statslåneräntan plus en procentenhet, det vill säga 3,62 procent för 2024, för att schablonbeskattning ska vara ett bra alternativ. Tror du att ditt sparande kommer avkasta lägre än så är det dags att överväga vanlig depå.

Nordnet jobbar intensivt med att verka för bättre villkor på ISK. Exempelvis anser vi att regeringen inte bara bör införa det utlovade fribeloppet på 300 000 kronor så som man lovade i Tidöavtalet. Vi anser också att skatten på ISK ska återställas, det vill säga att påslaget på 1 procentenhet på statslåneräntan bör tas bort. Läs mer här.

Kolla om löneväxling är ett alternativ

Löneväxling är populärt och vi många fall klokt, och nu kan det bli lönsamt för ännu fler att på allvar börja se löneväxlingen som ett sparalternativ. För 2024 räknas nämligen inte skiktgränsen för när du ska börja betala statlig inkomstskatt upp med inflationen, som brukligt är. Istället ligger skiktgränsen kvar på 51 000 kronor i månaden. Hade den räknats upp hade den landat på 57 000 kronor i månaden. Det här innebär att skatten höjs och att fler omfattas av den. Det kan innebära att löneväxling blir ett attraktivare sparalternativ för många, särskilt som skatten på ISK-alternativet ökar. Löneväxling innebär att du avstår lön här och nu för att arbetsgivaren istället ska sätta av mer till din tjänstepension. Eftersom den särskilda löneskatten är lägre än arbetsgivaravgiften, och då självklart bör få mellanskillnaden medräknad i pensionsavsättningen, är det ett förmånligt sätt att spara extra till pensionen. Läs mer om löneväxling här.

Tänk på att du bör tjäna över 51 000 kronor för att det ska vara en bra idé att löneväxla, annars påverkas inkomstpensionsinsättningen och andra sociala förmåner negativt.

Skattejämka

I år har räntan på bolånen stigit kraftigt. Det kan ge anledning att skattejämka eftersom ränteutgifterna har stuckit iväg. Jämkar du slipper du vänta på att du ska få tillbaka pengar på skatten, och du betalar rätt skatt från början. I dessa tider med stigande priser kan det vara smart att göra detta istället för att vänta på att få tillbaka pengar till skatten, eller annorlunda uttryckt, “låna ut” pengar räntefritt till staten. Du kan ansöka om jämkning direkt på Skatteverkets hemsida med e-legitimation. Men – se upp så att du inte jämkar för mycket och istället drabbas av restskatt.

Sälj av för att kunna kvitta

Har du aktier eller fonder på vanlig depå som gått med förlust och som du tänkt sälja av? Gör det i så fall före årsskiftet, för att kunna kvitta förlust mot värdepappersvinst i vårens deklaration. Detta är inte möjligt om du äger värdepapperna via en schablonskattad sparform, som ISK eller kapitalförsäkring. Dock kan du kvitta schablonintäkten på ISK mot kapitalförluster i deklarationen.

Koll på fondskatten

Har du tänkt sälja av fonder från vanlig depå? Då kan det vara klokt att göra det före årsskiftet. Då slipper du den fondskatt på 0,12 procent (schablonintäkt 0,4 * 30 %) på kapitalunderlaget som annars tas ut i fondskatt på depån den 1 januari i år.Har du fonder på ISK men vill flytta till depå? Då är det smart att sälja fonderna före årsskiftet och köpa tillbaka dem på depå några dagar efter årsskiftet.

Se till att ha pengar på kapitalförsäkringen

Eftersom avkastningsskatten på dras den 31 december från din kapitalförsäkring så är det att rekommendera att ha kontanter på kapitalförsäkringen den dagen. Annars kommer Nordnet försöka sälja av värdepapper för att täcka avkastningsskatten. Jag får ibland frågan om det är lönt att av denna anledning ta ut pengar inför årsskiftet och sedan sätta in dem efteråt för att undvika att ha mycket pengar på kontot när skatten ska dras. Det är det inte. Insättningar till kapitalförsäkringen beskattas lika mycket som ingående värdet vid början av året. På ISK dras skatten i samband med deklarationen.

Rot- och ruttjänster

Har du nyttjat rut eller rot under året ska det redovisas i vårens deklaration. Skulle du vilja omfördela avdragen mellan dig och din partner så är det hög tid att göra detta före nyår. För 2023 får du göra rutavdrag för maximalt 75 000 kronor per person och år, medan rot ligger på 50 000 kronor per år för 2023. Man får inte göra avdrag på mer än 75 000 kronor totalt för rot och tur för 2023. Regeringen har föreslagit att det ska införas separata tak den 1 juli 2024. Men än så länge är taket detsamma. Att omfördela avdraget mellan er ger en möjlighet att nyttja avdraget maximalt. En begäran om omfördelning av rot och rut gör du via Skatteverket. Kom ihåg att du måste ha betalat minst 75 000 kronor i skatt under året. I vanlig ordning ansöker du normalt inte själv om avdraget utan den som utfört arbetet ansöker om avdrag för 50 procent av arbetskostnaden (rut) respektive 30 procent av arbetskostnaden (rot).

Se över räntebetalningarna

Samma princip gäller för räntebetalningarna, om ni har bostadslån. Se över fördelningen av räntebetalningarna på bostadslån så att ränteavdraget du har för alla räntekostnader kan nyttjas till max. Det här kan din bank hjälpa dig med, så kontakta banken före årsskiftet så blir rätt fördelning förtryckt i deklarationen.

Hälsokontroll

Årsskiftet markerar ett avslut och en början. Varför inte ta tillfället i akt och se över kostnader nu när vi går in i tuffare tider med högre kostnader för mat, el och räntor? Kanske är det något abonnemang som löper på som kan avslutas? Eller ett konsumtionslån med hög ränta som kan betalas av? Kolla också bolånet. När går ränterabatten ut och kan du få en lägre ränta någon annananstans? Kolla också när bindningstiden på ditt bolån går ut, om du har bundet. Räntetoppen är nådd, och nästa steg bör vara sänkningar, vilket man bör ha i åtanke.

Gå igenom försäkringar, har du rätt försäkringar eller är du kanske överförsäkrad på något område? En hälsokontroll av ekonomin är inte fel.

/Frida

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm