Att välja fonder är inte helt lätt och det finns mycket att välja på och många saker att ta hänsyn till. Nordnet har tjänster och verktyg som hjälper dig att hitta rätt i fonddjungeln. Just nu har vi en kampanj där vi lyfter fram tre aktivt förvaltade fonder i tre viktiga kategorier som presterat i topp historiskt.
Att välja fonder till sitt långsiktiga sparande är inte helt lätt. Fondbranschen är något av djungel och för den som inte är jätteintresserad och väl insatt kan det vara svårt att hitta rätt. Bara på Nordnets svenska plattform finns ungefär 1500 fonder med olika inriktningar och risknivåer att välja på. Valfrihet är bra, men med detta stora utbud finns också ett stort behov av hjälp och vägledning.
På Nordnet har vi några verktyg för att hjälpa våra kunder att hitta rätt i denna djungel. Bland annat har vi tjänsterna Nordnet Topp30, Fondrådgivaren och Robosave som syftar till att hjälpa kunder hitta rätt fonder och rätt risk i sitt långsiktiga sparande. I vår kampanj ”Höjdarfonderna” lyfter vi fram tre fonder i tre viktiga kategorier som historiskt har presterat i topp i termer av avkastning i förhållande till risk. Det är fonder vi tror passar bra som basen i ett långsiktigt sparande.
Aktiva eller passiva fonder
Ett viktigt vägval för en investerare är om det är aktivt förvaltade fonder eller passiva indexfonder som ska väljas. Passiva fonder innebär att man nöjer sig med marknadens utveckling, varken mer eller mindre. Nordnet Superfonden Sverige är ett exempel på en indexfond. I vår Robotrådgivningstjänst Robosave använder vi passiva börshandlade fonder som byggstenar för att hålla nere kostnaderna i förvaltningen.
Fördelen med indexfonder är att man inte riskerar att betala dyrt för en underpresterande fond. Man avsäger sig samtidigt möjligheten till en bättre avkastning än index. Indexfonder tenderar att överprestera snittet av aktivt förvaltade fonder över tid, men de är sällan i topp i en kategori.
Aktivt förvaltade fonder innebär att man placerar i en fond med en förvaltare som har ambitionen att slå sitt jämförelseindex efter avgifter. Det är lättare sagt än gjort och många aktivt förvaltade fonder misslyckas att överträffa sitt jämförelseindex över tid. Det finns dock undantag och fonderna med absolut bäst historisk avkastning är oftast aktivt förvaltade fonder.
På Nordnets plattform finns både aktiva och passiva fonder att välja mellan. Den som är ute efter de fonder som haft bäst avkastning och vill ha möjligheten att slå index väljer förmodligen aktivt förvaltade fonder. Den som vill ha låga avgifter och inte vill ta risken att hamna efter index väljer passiva indexfonder.
Modell för fondutvärdering
För den som väljer aktivt förvaltade fonder är det svåra att välja förvaltare. På Nordnet använder vi en kvantitativ modell för att vaska fram de bästa aktivt förvaltade fonderna i vårt utbud. Modellen bygger på analys av historiska fonddata och är utvecklad för att plocka fram fonder som under lång tid och under växlande marknadsförhållanden haft en hög och jämn överavkastning i förhållande till fondens jämförelseindex och risken i förvaltningen. Utgångspunkten är att de som konsekvent har lyckats väl historiskt och hanterat växlande förhållanden även kan förväntas lyckas framöver. Det är fonder som sedan används exempelvis i tjänsten Nordnet Topp30 och i Fondrådgivaren.
De viktigaste byggstenarna
Vi fokuserar i kampanjen på de fondkategorier som vi tycker är mest relevanta för en långsiktig sparare som vill komma igång med sitt fondsparande. Det finns massor med fondkategorier att välja mellan med olika risknivåer och inriktning på olika geografiska inriktningar och branscher. Men att välja rätt bland dessa förutsätter ganska specialiserade kunskaper och intressen. För den som inte vill botanisera bland dessa finns några baskategorier som är bra byggstenar för en långsiktig portfölj. Dessa kategorier är byggstenar som Nordnet använder i exempelvis Fondrådgivaren, men som vem som helst kan investera i fristående.
Hemmamarknaden närmast hjärtat
När det gäller aktier är de flesta hemkära och har sin egen lokala aktiemarknad som referens för hur börsen går. Den svenska aktiemarknaden väger drygt en procent i världsindex (MSCI World), men de flesta har betydligt högre andel svenska aktier i sitt sparande. Det är inte teoretiskt optimalt, men i praktiken är det logiskt att ha en övervikt mot den marknad man känner bäst.
Sett i ett historiskt perspektiv har den svenska börsen också haft en stark utveckling och investerare har således tjänat på en övervikt mot hemmamarknaden. Den svenska börsen är relativt exportinriktad och innebär en exponering mot breda globala trender och strömningar. Lokala aktiefonder har också fördelen att de är noterade i den egna valutan, vilket bidrar till att hålla nere valutarisk och valutakostnader.
Diversifiering med globala aktier
Som namnet indikerar så innebär en investering i globala aktier en placering i hela världens aktier. Diversifiering, eller riskspridning, är en av grundstenarna inom finansiell teori och att investera i globala aktier är ett bra och enkelt sätt att få en mycket riskspridning mellan olika marknader.
Alla världens länder är dock inte lika viktiga i ett globalt aktieindex. Många globalfonder har jämförelseindex som bara innehåller utvecklade marknader. Så i praktiken innebär globala aktier en stor tyngdpunkt mot USA och andra utvecklade västländer. Globalindex utgör dock en bra bas i en långsiktig portfölj.
Krydda med tillväxtmarknader
Tillväxtmarknader innebär exponering mot länder och regioner i världen som är under utveckling och växer snabbt. Kina är den största tillväxtmarknaden och utgör drygt 30 procent av ett normalt index i kategorin. Det är ett bra komplement till globala aktier, där tillväxtmarknader i många globalindex saknas. En investering i en tillväxtmarknadsfond innebär lite högre risk, men har följaktligen potential till högre avkastning. Det här är en kategori för de som tror att tillväxtmarknader kommer att fortsätta växa snabbt och hämta in försprånget mot utvecklade marknader, som är riskvilliga och gärna har en krydda i sin portfölj.
Se och läs mer om Höjdarfonderna
/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.