Economista – Nordens största Facebook-grupp för investeringar

Facebook-gruppen Economista – Kvinnor som gillar aktier och privatekonomi har under veckan nått 50 000 medlemmar. Det gör att Economista inte längre bara är den största gruppen för tjejer –  utan även Nordens största Facebook-grupp för investeringar. Nordnet har varit med Economista sen start och därför var det självklart för oss att vara med och fira 50 000 medlemmar. Vi har gjort en kort intervju med Anna Svahn och Linnéa Schmidt, några av grundarna till gruppen.

Vad är era roller i gruppen?

Vi sköter båda den operativa driften i gruppen. Det innebär att vi gör allt från att godkänna medlemmar och inlägg till att se till så att det är bra stämning i gruppen, inte sprids fake news eller att någon försöker haussa ett bolag eller liknande! Sen innebär jobbet också att vi pratar mycket med våra partners som hjälper oss att göra gruppen ännu bättre, till exempel er på Nordnet.

Hur har ni gjort för att nå 50 000 medlemmar?

Isabellas blogg har bidragit massor men det handlar också om att många tipsar sina vänner, mammor, systrar, mormödrar och så vidare att gå med. Det tyder ju också på att medlemmarna tycker att det finns en kvalitet i gruppen och att den är användbar.

Vad beror det stora intresset på?

Kvinnor vill helt enkelt ha lika stor finansiell frihet som män. Det finns ett stort intresse och det är vi väldigt glada för. Pengar är kul helt enkelt.

Är det viktigare för tjejer att prata i grupper?

Jag tror inte att det är just tjejer, men människan är ju ett flockdjur och nu har vi helt enkelt skapat en flock av kvinnor som är eller precis har blivit intresserade av sin egen ekonomi. Alla grupper som fungerar som bra stödfunktioner är bra.

Economista har en grupp på Shareville där man kan se de populäraste innehaven hos medlemmarna. Vad kan man säga om den?

Ganska klassiska innehav, föga förvånande ser vi H&M i toppen, det är ju en av Sveriges mest ägda aktie och ett varumärke som alla känner till. Samma sak gäller till exempel ICA-gruppen. Innehaven i gruppen gör det tydligt att vi tjejer köper aktier i bolag som vi känner till och är bekanta med sen innan!

Vad har ni för investeringsstrategier?

Anna: Från swing trader till långsiktig investerare? Jag handlar en hel del i andra tillgångsslag än aktier nu för att få en jämn fördelning och en bra diversifiering som skyddar mig i en framtida orolig marknad. Den här typen av diversifiering försöker jag också få många andra i gruppen att nappa på.

Linnéa: Jag försöker hålla mig till ett regelbundet månadssparande i en långsiktig portfölj som baseras på indexfonder, med några få aktivt förvaltade fonder som jag håller ett extra öga på. Sedan har jag även aktier i några större bolag med stabil utdelning. Jag har även en portfölj där jag lägger in aktier med högre riskprofil och en kapitalförsäkring för mina utländska utdelande företag.

Vad är era bästa tips om man vill komma igång med sitt sparande?

Anna: Att bara börja! Du kan läsa en miljon böcker men om du inte köper din första aktie så kommer du inte att lära dig. Learning by doing, börja i liten skala och lär dig på vägen. Vi lovar att du kommer att älska det!

Linnéa: Jag håller med Anna. Börja! Gå med i forum som Economista eller Shareville & våga fråga! Man är verkligen en lifelong learner, så det är bara att komma igång! Mitt intresse och viljan att läsa mer ökade rejält efter att jag köpt min första fondandel och min första aktie.

Tack tjejer – fortsatt lycka till med Economista!

/Nordnet

P.S Kolla även in intervjun som gjordes idag i SvD med Nordnets Sverigechef Eva Trouin och grundaren till Facebook-gruppen Tjejer som gillar aktier, Christina Engelen.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer