Diversifiering eller Diworsification?

Diversifiering är ett känt begrepp inom aktieförvaltning och handlar om att hantera risken i aktieportföljen. De flesta är nog överens om att en aktie är för lite att äga. Bolagsrisken blir väldigt hög i portföljen även om man anser sig ha köpt aktien billigt och med en god säkerhetsmarginal. Någon form av riskspridning krävs för att inte ha alltför stor bolagsrisk. Som vi skrivit tidigare så är det enda vi vet när vi analyserar ett bolag att vi kommer att ha fel. Frågan är bara hur mycket fel vi kommer att ha och hur stor säkerhetsmarginal vi har haft i våra antaganden. Som värdeinvesterare försöker vi ha, som en del i vår riskhantering, ett flertal bolag i portföljen och sprider dessa innehav i olika branscher och länder. Det handlar om att begränsa risken men inte begränsa avkastningen, vilket inte alltid är en lätt balansgång.

Åsikterna om hur många bolag man ska ha i portföljen går isär. Välkända miljardären Warren Buffett säger att diversifiering endast är ett skydd mot din okunskap och förordar därför en fokuserad portfölj med ett fåtal innehav. Andra kända värdeinvesterare förordar fler innehav. I Joel Greenblatts bok “You Can Be A Stock Market Genius” menar han att risken minskar väldigt lite om man lägger till ytterligare bolag i portföljen om man redan har 20 st. Greenblatt menar att det räcker med 6-8 innehav för att reducera bolagsrisken väsentligt i portföljen. En annan värdeinvesterare, Whitney Tilson, talar om 12-20 innehav som lämpligt. Aktiespararna har sina gyllene regler och i dessa stipuleras bland annat att man ska kontrollera riskerna genom att äga 10-15 aktier i 5-6 branscher. Att sprida innehaven i flera branscher är av stor vikt då 10 innehav i samma bransch kan vara nog så riskfyllt som att bara äga ett fåtal aktier.

Det finns inget enkelt svar på frågan hur många innehav man ska ha. Det bästa svaret är nog att “det beror på”. För att ta några exempel så kan det bero på vilken riskprofil man har som investerare, hur aktiv man är och hur erfaren man är.

Hur ser då Värdepapprets portfölj ut?

Värdepappret har idag 18 innehav fördelat över 8-10 branscher beroende på hur man väljer att definiera branscherna. 6 av dessa 18 bolag är “specialcase” där vi har mindre positioner. Dessa innehav väljer vi att se som ett innehav då de tillsammans väger runt 10 % av portföljen och man ska ha “ett knippe” av den här typen av bolag. Portföljen består därmed av 13 innehav vilket är ungefär den nivå som vi legat på sedan portföljen startades.

Tittar vi på vikten mellan olika bolag så står vårt största innehav för ca 9 % av portföljen och det minsta för 1 %. De 5 största innehaven står för 38 % av vikten i portföljen. De 5 minsta för 10 % av portföljen och således de 8 övriga för 52 % (se diagram nedan). Avkastningen är sedan i april 2015, när portföljen startades, 16 % mot SIXPRX 5 %. Det går att avkasta bättre än index med diversifiering. Det kan även konstateras att man inte behöver följa index slaviskt även om portföljen innehåller relativt många innehav. Portföljen har rört sig kraftigt och har legat både före och efter vårt jämförelseindex under perioden. Att diversifiera är en del av riskhanteringen. Den viktigaste delen enligt Värdepappret är att inte betala för mycket för ett bolag, men det diskuteras inte i detta inlägg.

Avslutande kommentarer

Det finns många teorier kring diversifiering och hur många innehav som är optimalt. I slutändan är det individuellt hur många bolag som ska ingå i portföljen. Den viktigaste faktorn för att avgöra hur många aktier man ska ha är att man ska känna sig bekväm. Sover man inte gott om nätterna med 3-5 innehav så ska man ha fler. Sover man för gott med 30 innehav så ska man ha färre – det kräver stor tid att hålla sig uppdaterad på och analysera så många bolag.

Diworsification

Vad innebär då detta? Det innebär att man äger för många bolag vilket gör att man diversifierar bort avkastningen. Det går inte att hitta 30 lika bra bolag (några kommer alltid att vara bäst/bättre av dessa 30). Troligen är 5-15 bolag av dessa 30 riktigt bra och resten av bolagen sänker den totala avkastningen. När man letar nya case bör man hela tiden jämföra dessa mot befintliga innehav där man redan är påläst och har en övertygelse som gör att man kan behålla aktierna även i en volatil aktiemarknad, därför att man kan rörelsen och har en bild av hur den kommer utveckla sig över tid. Ofta upptäcker man då att ett befintligt innehav i själva verket är mer köpvärt än ett nytt.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser kan du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Just nu har vi ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer