Hoppa till huvudinnehållet

Direktavkastning och P/E-tal

En del kanske föredrar att leta efter aktier i bokstavsordning, andra tittar hellre på de billigaste först och den som har spenderbyxorna på sig kanske föredrar att granska de allra dyraste aktierna för att hitta godbitar. Det finns dock andra tal än priset man kan titta på för den som känner för det och i det här inlägget ska vi ta en titt på det klassiska P/E-talet samt ta reda på vad direktavkastning är för något. En nackdel i alla fall jag direkt lägger märke till är hur grått det låter, “P/E-tal och direktavkastning”, men å andra sidan så kanske man inte har några större förväntningar på underhållning när man klickar in sig på ett inlägg som handlar om just ovanstående begrepp.

P/E-talet står för Price/Earnings, alltså aktiens pris delat med vinsten per aktie. Kostar aktien 100 kronor och vinsten per aktie är 10 kronor ställer man upp talet 100/10 och får svaret 10, vilket innebär att aktiens P/E-tal är 10. Det används i sin tur för att se om aktien är högt värderad eller inte, ett högt P/E-tal innebär att den är högt värderad och ett lågt att den är lågt värderad. Därmed inte sagt att alla aktier som är lågt värderade är mer köpvärda än de som är högt värderade, det kan finnas många olika anledningar till aktiernas olika P/E-tal. Därför är P/E-talet bara ett av alla tal man kan titta på när man funderar på huruvida man ska investera eller inte och om man hoppas att ett lågt P/E-tal automatiskt leder till en god investering så måste jag tyvärr döda den förhoppningen. Det är alltså ett verktyg man kan använda när man värderar en aktie, inte en magisk formel som leder till avkastning.

På tal om avkastning(snygg radioövergång!) så sätter vi nu tänderna i begreppet direktavkastning. Direktavkastningen kan man ta reda på när en aktie ger utdelning och man vill veta hur stor utdelningen är av aktiens pris i procent. Vi måste alltså veta hur mycket utdelning per aktie man får, samt vad en aktie kostar. Kostar en aktie 100 kronor och utdelningen per aktie är 5 kronor blir direktavkastningen 5%. Är utdelningen 10 kronor blir direktavkastningen 10%. Värt att lägga på minnet kan vara att aktien brukar sjunka i pris efter utdelningen, så när bolaget vars aktie kostar 100 kronor delat ut 5 kronor per aktie brukar priset ta ett kliv ner till 95 kronor. För den långsiktiga spelar det kanske mindre roll med en liten dipp i priset, men den som är ute efter att göra snabba klipp med hjälp av utdelningar kanske bör tänka om.

Så för att knyta ihop säcken hittar vi på en fiktiv aktie som heter Bloggen AB. En aktie kostar 100 kronor, vinsten är 10 kronor per aktie och utdelningen är 3 kronor. Bloggen AB’s P/E-tal är alltså 10 och direktavkastningen 3%.

Med vänliga hälsingar, Marcus Raihle

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer