Hoppa till huvudinnehållet

”Det sämsta med robotar är att de inte har några känslor” (2/3)

IT4evers strategi (intervju del 2/3)

Detta är del 2 av intervjun med Shareville-användaren IT4ever, som har haft högst avkastning bland Sharevilles snart 70 000 användare. I denna del av intervjun går han igenom sin handelsstrategi. Han bjuder även på en lista av de inflytelserika poddar, bloggar och twitterprofiler som han följer. 

Hur ser din strategi ut? Handlar du mest med aktier, index eller något annat?

– Jag har alltid bara handlat på den svenska marknaden och till 99% utanför large cap (storbolagslistan). I takt med att man fått bättre verktyg sista tio åren har förstås förutsättningarna att även handla på utländska börser ökat, men det har även antalet bolag på den svenska börsen gjort. För 20 år sedan kände jag att det knappt fanns några att välja på. Idag är det nästan för många för att hinna hålla reda på alla nyheter och foruminlägg. Det går nya tåg varje dag på Stockholmsbörsen så jag har aldrig känt något behov att handla på utländska marknader.

“Hjärtat i min trading är avslutstickern”

– Jag har en bevakningslista på ett hundratal aktier och av dem är kanske 5-6 stycken är riktigt intressanta på daglig basis. Utöver dessa är själva hjärtat i min trading avslutstickern, precis som för de flesta andra traders. Efter att ha stirrat på en sådan dagligen i tio år blir man inte bara lite halvknäpp, utan även väldigt bra på att läsa av flödet och upptäcka vad som är på gång. Man ser tidigt körningar såväl upp som ner och hinner positionera sig innan det egentligen syns i grafen. Detta är ytterligare en anledning till att jag inte handlar på storbolagslistan där aktörerna ofta är anonyma. Det är som att stirra på ett blankt papper. Avsluten där talar inte till mig, de bara mumlar massa sörja, ofta i en jämn takt vilket gör det ännu svårare att höra vad de säger.

“Robothandeln är ytterligare en anledning att avstå storbolagslistan”

– Ytterligare en anledning till att jag mestadels avstår bolagen på storbolagslistan är närvaron av robothandeln. Det sämsta med robotar är att de inte har några känslor. I grund och botten bygger hela min strategi på känslor, det vill säga andras känslor. Det finns många begrepp på börsen men de två viktigaste är rädsla och girighet. Det bästa med dessa är att de är tidlösa, de förändras inte från en dag till en annan. Förstår man hur dessa fungerar har man kommit långt i sin trading. Glöm inte heller att rädsla och girighet må vara beständigt, men minnet är det inte och det är nog det som håller igång hela karusellen.

”Vissa aktier är i det närmaste spöklika på att upprepa historiska händelser”

– Börsen är väldigt tacksam på så sätt att den har en historik. Vissa traders kallar det teknisk analys. Man skulle också kunna se den som ett uttryck för känslor. Samma mönster och situationer upprepar sig om och om igen. Kan man sin historik kan man mer eller mindre se in i framtiden på börsen. Det är samma aktörer, samma rädsla och girighet, allt inom vissa förutbestämda ramar. Allt är väldigt enkelt när man ser helheten och förstår detta. Vissa aktier är i det närmaste spöklika på att upprepa historiska händelser. Facit finns på börsen men det kostar väldigt mycket tid och engagemang att bläddra i det.

“Min bästa och sämta egenskap…”

– I mer praktiska ordalag kan min strategi beskrivas i att vara tidigt in, och tidigt ut, i en förväntad rörelse. Min bästa OCH min sämsta egenskap är att jag inte vågar tillräckligt. Det gäller såväl size (storlek på positionerna) som att ligga kvar i innehav. Det ger mig många mindre vinster och det är därför min graf ser ut som den gör.

”Att övernatta med aktier är tabu i min bok”

– Att jag ofta är tidigt ur beror även på en missuppfattning från min sida. Jag förutsätter att alla har samma information som mig med tillgång till kurser och nyheter, och därför förväntar jag mig snabba rörelser. Tålamod är en dygd i många lägen. Det tar tid för gemene man att komma hem och läsa nyheter och handla aktier. Samtidigt innebär detta ofta att man måste övernatta med aktien och det är tabu i min bok. Därför trivs jag med min missuppfattning. Jag är med på första vågen och är nöjd med det.

– Sedan många år tillbaka handlar jag nästan uteslutande bara över dagen. Undantag finns såklart, men då är de inte ett aktivt val utan för att jag inte kommer ur aktien på ett vettigt sätt. Mina största förluster har jag gjort i innehav som jag övernattat med, då de kommit med negativa nyheter innan börsöppning. Det finns helt enkelt ingen anledning att övernatta och ta den risken när det fortfarande går så pass många nya tåg varje dag. Undantaget är vid sena eftermiddagsnyheter eller när en aktie stänger på dagshögsta och är tokhet.

– En majoritet av min handel är den första och sista timmen under en börsdag. Den första för att all information på morgonen då är relativt ny och alla inte kan ta del av den samtidigt. Det uppstår ett visst kaos i aktierna med felprissätningar som följd. Den sista för att det då positioneras inför morgondagen samt att graden av girighet och rädsla ofta ökar ju närmre stängning man kommer.

Vad tittar du främst på när du ska gå in i en aktie? Specifika nyheter, orderboken eller något annat?

– Jag vill om möjligt ha en trigger i botten. Vad det är spelar ingen roll så länge den får spridning. Orderboken spelar en mental roll, men ingen praktisk. Den köppost man tittar ut som sin exitplan kan lika gärna vara borta minuten senare. Likväl påverkar det helt klart min handel, men jag önskar att det inte gjorde det. Orderdjupet är en ögonblicksbild och den förändras ofta drastiskt just efter triggers. Större säljposter är heller inget att bry sig om vid triggers. Ofta sitter kollektivet och väntar på att någon ska börja köpandet och två sekunder senare är chansen borta. Man måste vara offensiv. Har jag tid brukar jag undersöka om det pågått större utförsäljningar av någon aktör sista tiden. Jag vill helst också se att det inte är för många nyhetstraders som köpt före mig.

– Ibland kan triggern se annorlunda ut. Sektorkollegorna kan till exempel ha ”rallat” (stigit snabbt) och bolaget kan “stå på tur”. Att stå på tur kan vara en trigger i sig. Det kan också handla om att en större post sålts ut och man luskat att just den här dagen kommer de sista aktierna att säljas. Det kan handla om politiska beslut där man själv får lista ut vilka bolag som kan gynnas. Med tiden lär man sig hur olika triggers påverkar olika aktier, det går inte att läsa sig till.

”Häpnadsväckande genomslagskraft från poddar och bloggar”

– Under senare år har poddar, rekar, bloggar och diverse sociala forum fått precis lika stor vikt i de mindre bolagen, om inte större. Genomslagskraften i dessa är häpnadsväckande för närvarande. Det är ingen sund utveckling att privatpersoner kan dubblera ett börsvärde i ett mikrobolag på kort sikt men att vara trader handlar hela tiden om att anpassa sig till marknaden och verkligheten. Ens grundtänk är alltid det samma men på en lägre nivå får man lov att justera sina strategier kontinuerligt.

– Jag spenderar mycket tid i sociala medier och i många fall, beroende på skribent klassar jag dessa som en lika stor köptrigger som vilken nyhet som helst. Det är verkligheten idag. Det finns väldigt många “nya” pengar på börsen och kunskapsnivån är inte alltid den bästa. Det ökar oddsen ytterligare för flockmentalitet, ofta föranledd av social media.

“När det finns “gratispengar” tar det inte lång tid innan detta snappas upp”

– Extra tacksamt är det när den här typen av triggers kommer på en bestämd tidpunkt och man vet tidpunkten och kan sitta förberedd. Länge var finansinspektionens insynslista en guldgruva för oss traders då rubrikerna från den kom minuter efter publiceringen på FI:s hemsida. Nu publiceras den utanför börsens öppettider och det är helt klart rättvist men ett moment försvann tradingen samma dag. Andra tillkommer dock och så är det hela tiden. Momenten kommer och går. Finns det “gratispengar” tar det inte många månader innan detta snappas upp av allt fler handlare och till slut tynar fenomenet bort.

“Jag vet vilka formuleringar och nyckelord som väcker köplust hos andra”

– Eftersom aktiepriset styrs av flöden är en bra social köptrigger för mig helt enkelt en som förväntas få stor spridning och generera många avslut.  Målet är att vara med på första vågen, det vill säga vi som köper för att vi vet att andra kommer agera på informationen inom kort. Hinner jag inte med den vågen avstår jag. Här gäller det mer än nånsin att tänka som den stora massan. Själv är jag som en teflonpanna vad gäller haussning men jag vet trots allt vilka formuleringar och nyckelord som väcker köplust hos andra.

På tal om inflytelserika poddar, bloggar och twitterprofiler, kan du ge några exempel på vilka du följer?

– Just nu kan det till exempel handla om bloggarna på Redeye, Börspodden, Fill or Kill-podden, EFN börslunch, David Myslinskis funderingar I DI med affärsförslag, DI börssnack, Shareville, Placeraforumet, facebookgruppen “aktier” med 20 000 medlemmar eller Twitter.

– Användarna på twitter som är riktigt intressanta bör ha tusentals med följare. De flesta känner nog redan till namn som , LaBull, Avanzamannen, Aktiemiljonären, Kerstintrader, TraderUtanByxor och många fler! Där finns även OMX-index svar på Chuck Norris, “Expertdirekt“. När han är i sitt esse är det inte Expertdirekt som gissar hur OMX ska utvecklas, det är OMX som går dit Expertdirekt pekar! Twitter är ett perfekt forum för snabb trading, kort och koncist.

“Sociala triggers har kortare levnadstid”

Sociala triggers har av förklarliga skäl en kortare levnadstid än en fundamental nyhet som företaget självt presenterar via nyhetsbyrå eller hemsida. Där tillförs ett verkligt värde medan en social trigger egentligen bara är en väl motiverad åsikt grundad på redan existerande information som ger upphov till ett temporärt flockbeteende. Detta bör man ha i åtanke när man formulerar sin exitplan. Vidare finns även en hybrid. Det finns många småsparare som bara äger aktier i ett enda bolag och därmed är väldigt engagerade i detta. De googlar och söker efter ny information på daglig basis och plötsligt kan man läsa om uppgifter som ännu inte hunnit nå media. En win win situation både för skribenten och för den som är uppmärksam läsare.

Del 3 av intervjun “IT4evers tradingtips” kan du läsa här.

Här kan du följa IT4ever på Shareville och se hans handel i realtid.

 Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

 

 

 

 

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer