Därför tvångsstoppar vi inte pensionssparande

Idag uppmärksammade Ekot utmaningen i att få alla privatsparare att upphöra med sina inbetalningar till IPS och privat pensionsförsäkring. Sparformer som tidigare varit avdragsgilla. Vi är ett av flera bolag som inte tvångsstoppat våra sparares autogirodragningar. Felaktigt, menar Ekot.

Men det finns naturligtvis en förklaring till att vi inte gjort det. De tre grupper* som normalt sparat avdragsgillt är vanliga privatsparare, egenföretagare och de som helt saknar pensionsrätt i sin anställning. De två senare grupperna behåller avdragsrätten även framgent – varför vi inte vill gå in och kapa alla pågående överföringar rakt av.

För hur nöjd blir egenföretagaren som trott sig spara i IPS, när hon efter många år blir uppmärksammad om att vi stängt av hennes överföringar?

Massiv informationsinsats

Istället har vi lagt krutet på en massiv informationsinsats. Redan förra året skickade vi brev till alla berörda kunder – varpå vi ringde upp de som inte agerade.

Inför årsskiftet skickade vi e-meddelande till alla som fortfarande sparade i IPS och privatpension – ett utskick vi följde upp med en påminnelse efter årsskiftet.

Vi har pratat avdragsrätt i sociala medier och i vår blogg – och kört bannerkampanj under parollen ”Spara smart när avdragsrätten upphör – byt sparform så slipper du dubbelbeskattas”.

Självklart fortsätter vi att följa utvecklingen – och kontaktar de som riskerar att drabbas av dubbelbeskattning. Men att tvångsstoppa överföringar som kan vara rättfärdigade – det gör vi bara inte.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

PS. Här fångar bloggaren Petrusko upp frågan i ett träffsäkert inlägg. Kolla gärna!

 

* Alla påverkas inte av den slopade avdragsrätten. Näringsidkare kan även fortsättningsvis göra avdrag för pensionssparande med upp till 35 procent av inkomsten från aktiv näringsverksamhet. Även den som helt saknar pensionsrätt via sin anställning kan fortsätta att göra avdrag med upptill 35 procent av lönen. Maximalt avdrag för dessa grupper är 10 prisbasbelopp.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer