Hoppa till huvudinnehållet

Cevian Capital – en svensk aktivistfond

Christer Gardell nämns titt som tätt i olika tidningar och ofta är det stora rubriker då hans fondbolag Cevian Capital är inne i något bolag och rör om i grytan. Cevian grundades av Christer Gardell och Lars Förberg år 2002 och är en av Europas största hedgefonder med ett förvaltat kapital på över 10 miljarder euro. Två svenskar har alltså kommit att driva en av de mäktigaste fonderna i Europa och dessutom är det en “aktivist-fond”. Inte illa!

Cevian Capitals strategi handlar om att köpa billigt i bolag som är bortglömda, befinner sig i tillfälliga problem eller presterar under sin potential. Det låter som värdeinvestering, om än med en ganska kort tidshorisont, och har historiskt visat sig vara framgångsrikt. Det som är avgörande om det ska bli en investering eller inte är om de kan hitta något specifikt att förändra och att det finns en rimlig möjlighet att kunna genomföra förändringen. Men Cevian nöjer sig inte med att köpa aktier och vänta på en förändring. Det är här aktivistsidan av Cevian kommer in. Man vill ta ett aktiv ägarroll i bolagen, och vill helst vara den största ägaren, vilket ibland kräver mer och ibland mindre påtryckningar mot styrelse och ledning. Ofta blir resultatet att man väljs in i styrelsen och kan då vara med i processen för att synliggöra de värden som man anser finnas eller göra andra förändringar som är nödvändiga för att öka värdet på investeringen.

Cevians “aktivism” skiljer sig jämfört med många amerikanska hedgefonder där det är vanligt att man går på hårt mot bolaget både i media och via brev till företagsledningen. I USA går det så långt, i vissa fall, att aktivister i förnedrande ordalag anfaller styrelse och ledning i bolagen. Cevian Capital försöker diskutera fram lösningar och förändringar, med styrelse och ledning, som gynnar aktieägarna. Oftast kommer man fram till en gemensam väg framåt. I jämförelse med amerikanska aktivister så framstår Gardell och Förberg närmast som mysfarbröder även om svensk media gärna spetsar till rapporteringen.

Portföljen är koncentrerad och innehåller vanligtvis 10-15 bolag där man sitter med i styrelsen i de flesta av dom. Fokus ligger på industri-, service-, och finansföretag och man håller sig undan läkemedel, bioteknik och teknologi där man tycker riskerna är för stora.  Målet är att dubbla investeringen på tre år och aldrig förlora mer än 20 % av investeringen. Innehaven ägs olika lång tid men snittiden ligger på runt 4-6 år vilket innebär att man gör ganska få nya investeringar årligen, med tanke på att man bara har 10-15 innehav. Mycket tid läggs på att ta fram investeringsobjekt. Bolaget har över 30 anställda vilket gör att man jobbar i åratal för att ta fram ett nytt investeringcase. Det är alltså en mycket gedigen analys som ligger bakom varje nytt innehav.

Volvo är ett bolag som Cevian de senaste åren har tagit en aktiv position i. Ägarandelen uppgår till nästan 15 % och man är näst största ägare efter Industrivärden. Volvo är ett ganska bra exempel på hur Cevian arbetar. Man köper aktier och försöker sedan få en styrelseplats för att aktivt kunna bidra till förändringar för att ta fram värden. När det gäller Volvo så ansåg Cevian att bolaget var misskött då rörelsemarginalen vida understeg potentialen och man ser nu en möjlighet att öka denna och därmed höja värdet på sin investering.

Ett annat bolag som Cevian Capital är aktivt i är ABB där man äger cirka 5 % av bolaget. Här är Cevians mål att särnotera divisionen Power Grids vilket man tror kan ta fram stora värden, som idag inte syns. Lars Förberg kommer att ta plats i ABB styrelse på årsstämman i april. Fortsättning lär följa kring särnotering eller inte. Det råder delade meningar från analytiker hur bra en särnotering egentligen är.

Vi som investerade en del under bankkrisen i Danmark vet också att Cevian även var inne och köpte Danske Bank runt 100 dkr för några år sedan. Den aktien handlas nu över 200 dkr och Cevian har börjat minska sitt innehav i banken.

Cevian har en filosofi där man som värdeinvesterare känner igen sig en hel del och deras sätt att agera tilltalar. Hur har det då gått för Cevian? Jo, Cevian har varit framgångsrika. Deras fond Cevian Capital II har avkastat 18 % årligen sedan starten 2006 vilket vida överstiger jämförbara index.

Cevians investeringar kan man med fördel börja följa då man kan vara helt säker på att de har gjort sin hemläxa innan de investerar och det lär finnas mycket intressant att ta del av när de gör en ny investering. En bra gjord hemläxa behöver givetvis inte innebära att de alltid lyckas men nog finns det goda förutsättningar.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer