IT4evers tradingtips (Intervju del 3/3)
Detta är del 3 av intervjun med Shareville-användaren IT4ever, som har haft högst avkastning bland Sharevilles snart 70 000 användare. I denna del går han igenom sina bästa tips för den som vill lära sig mer om trading.
IT4ever, vad tycker du är det bästa sättet att lära sig trada på?
– Det bästa sättet att lära sig att trada på är genom att vara väldigt ifrågasättande och nyfiken. Jag känner ofta igen mig när jag lyssnar på andra framgångsrika traders online. Jag tror det vi har gemensamt är att vi är väldigt kritiska och kanske till och med kan upplevas som lite bittra. Vi ifrågasätter information och när vi väl är i flocken är vi snarare i utkanten än mitt i. Det är rörelsen man tror på som trader, inte nödvändigtvis bolaget. Är man mitt i flocken är det väldigt svårt att ta några egna initiativ. Håll er i utkanten av flocken genom att vara granskande och uppdaterade.
– Ett annat råd är att ni ska göra er själva en tjänst och ge tradingen en rättvis chans genom att inte börja handlandet med att gå all in i diverse skräpbolag. Det kan gå bra men mer sannolikt gör det inte det. Avsätt en mindre del av kapitalet till dessa aktier, öka efterhand som erfarenheten och kunskapen växer.
Vad är dina tips för den som vill komma igång och lära sig mer om trading?
– En grundförutsättning för att lyckas tror jag är att man faktiskt nånstans har ett genuint intresse för investeringar och börsens dynamik. Det är förståeligt att majoriteten inte kan lägga ner så mycket tid på sin handel men med ett starkt intresse maximerar man nyttan av den tid man trots allt lägger. Och då menar jag inte ett starkt intresse av att tjäna pengar, för det saknas nog inte hos någon på börsen, utan att se charmen med vilka ramar som gäller och följden av orsak och verkan. Att tycka det är intressant att sätta sig in i bolagens verksamheter och konkurrenssituation. Att inte somna på en företagspresentation.
– Om det enbart är pengarna som är drivkraften innebär det sannolikt även att man är girig och tar beslut därefter. Denna typ av beslut är ofta inte av bästa kvalitet och får intresset att falna i takt med depåvärdet. Sen kan man förstås skilja på kort och långsiktig girighet. Att ta hem många mindre vinster, ofta för tidigt, men ändå på lång sikt generera en strid ström av vinster, anser jag vara en sund girighet. Denna typ av girighet “lider” jag själv av. Många bäckar små! Sedan drygt 10 år har min graf i princip haft exakt samma vinkel, en daglig ökning med i snitt 0,4-0,6%. Det är först på senare år och i takt med ökad volatitlitet som kurvorna börjat skena men det ska inte kunna vara hållbart i längden.
– Har man inte tiden eller intresset anser jag det absolut mest överlägsna sättet att lyckas är att ta rygg på någon av de mer långsiktiga proffsen som finns på diverse forum. Jag tror utan tvekan en strategi där man under vissa kriterier följer dessa blint skulle utklassa index. Tack vare aktiernas dynamik, dvs att de styrs av tillgång/efterfrågan, finns det en otrolig generositet av skickliga traders att dela med sig av sina affärer på börsen. Använd dock endast informationen till att ta beslut om köp. De kommer såklart inte berätta för dig att det är dags att sälja innan de själva har gjort det och då kan pottkanten kännas väldigt närvarande. Sätt upp egna mål och ta egna beslut om att sälja men utnyttja tipsen till ingångar.
”Jag rekommenderar verkligen ingen att rygg på mina köp”
– För extremt kortsiktig handel är det värre att hinna ta bra ryggar. Jag rekommenderar till exempel verkligen ingen att rygga mina köp. Tid är pengar på börsen och den tid det tar att handla aktien är oftast hela vinstmarginalen.
Finns det några tradingböcker du skulle rekommendera för den som vill lära sig mer?
– Väljer man böcker bör man ta tidlösa sådana eftersom förutsättningarna förändras. Lära sig de mest vanliga tekniska formationerna, läsa om framgångsrika traders och deras strategier, och om rädsla och girighet. Den bästa boken är nog ändå aktieboken, det vill säga verkligheten. Det går inte att läsa i böcker hur ens individuella känslor slår när det stormar på börsen, och med storm menar jag nåt som vi inte sett på sex år nu. Och även vi som upplevt stormar tror jag till viss del har glömt det. Minnet på börsen är kortare än hos en pensionerad guldfisk. Det är just övergångarna mellan olika börsfaser som är de svåraste att hantera då man är så invaggad i sitt beteende.
– Vi är alla olika och tolkar information olika. Ha ett öppet sinne! Försök att tänka som majoriteten. Det är inte alltid smart att vara smart, ibland måste man tänka på ett mer naivt sätt för att lyckas tänka som marknaden, som kan vara såväl dum som korkad.
– Det är tydligt att många som handlar idag inte har en aning om vad nyckeltal är, vad ett börsvärde är och hur det är relaterat till aktiepriset. Många sorterar börslistorna efter minsta kostnad per aktie, eller minsta börsvärde och handlar med dessa bolag i tron att de är “billiga” trots att det sannolikt är de dyraste aktierna man kan hitta på börsen. Så länge boomen pågår vore det fel som trader att inte utnyttja detta men är man påläst om bolagen har man i alla vett att inte sitta med svarte petter när raketmobben hoppar vidare till nästa tuva. Är man ny på börsen och har långsiktiga ambitioner kan handel i dessa snabbt underminera kapitalet och den där bra starten som var så viktig blir istället till en misstro och besvikelse och man lämnar börsen.
I din presentation på Shareville tar du upp vikten av bra riskhantering? Kan du ge några konkreta tips på hur man ska göra för att minska riskerna?
– Stoploss är det absolut viktigaste. Varje gång jag förlorar mycket pengar är det på grund av avsaknad av stoploss. Det är vad jag förstår samma fenomen som andra erfarna traders också har, trots att det är precis detta de vill undvika. Troligen är det vår erfarenhet och kunskap som fäller oss. Vi tror oss veta bättre än marknaden. Det gör vi förstås inte. Marknaden har rätt i alla lägen. På lång sikt vinner alltid logiken men en aktie kan vara fundamentalt “felvärderad” under väldigt långa perioder. Den som kan praktisera stoploss i alla lägen är nästan omänskligt bra och har goda förutsättningar att lyckas som trader. Ska man se det positivt behövs en större förlust då och då för att inse dess betydelse. För att kunna praktisera stoploss måste det omsättas aktier.
“Snitta aldrig ner, snitta upp!”
– Innan man går in i en aktie måste man med andra ord göra en vettig bedöming om det går att komma ur om saker och ting inte går som man tänkt. På samma tema kommer också, snitta aldrig ner, snitta upp! Det tar såklart emot att köpa något dyrare men egentligen kan man betrakta det som billigare eftersom trenden är i ryggen. Det dyrare priset ger ett mervärde, ett kvitto på att man ligger rätt. Undantag finns alltid men detta är grundregeln.
”Jag hoppar ofta av hästen innan den ens fått upp farten”
– Vidare, undvik att ligga över nyemissionsbeslut. Det krävs ingen raketforskare för att räkna på kassaflöden och vad som händer när kistan är tom. Börjar det eka tomt, håll dig borta. Detta är dock lättare sagt än gjort! Lägg tid på att studera hur toppformationer ser ut i såväl grafer/orderböcker som i beteende på forum. Att rida på vinster är motsatsen till stoploss. Jag skriver inte mer än så om detta eftersom jag själv är värdelös på att rida med. Jag hoppar ofta av hästen innan den ens fått upp farten.
– Slutligen, var intresserad och nyfiken på börsen, men aldrig fanatisk, det håller känslorna i schack.
Stort tack IT4ever för att du tog dig tid. Och stort lycka till med din trading! Här kan du följa IT4ever på Shareville.
/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.