Hoppa till huvudinnehållet

Lär känna den amerikanska börsen

Vi ska stifta lite bättre bekantskap med amerikanska börsen. Det är så lätt att ha fullt fokus på hemlandet Sverige för att vi har många bra bolag här, men utländska marknader kan skapa ytterligare diversifiering. I detta inlägg ska vi skaffa en bättre överblick av USA börsen.

Världens största börs

Wall Street är navet i den amerikanska aktiemarknaden. Det är på sätt och vis även navet för den globala börshandeln då USA är den absolut största marknaden för publika aktiebolag. Den amerikanska marknaden består av två börser; New York Stock Exchange (NYSE) och National Association of Securities Dealers Automated Quotations (NASDAQ).

Det totala börsvärdet är ca 36 biljoner dollar, alltså 36 000 miljarder dollar. NYSE är den klart största marknadsplatsen med 26 biljoner dollar i totalt börsvärde och därmed ca 10 biljoner dollar för Nasdaq. Det fanns 5 700 bolag vars aktie handlas på dessa marknader vid utgången av 2019.

Det är för övrigt 228 år sedan NYSE grundades, svenska börsen grundades för 157 år sedan. Stockholmsbörsen ägs idag av det amerikanska bolaget Nasdaq, vars största ägare är Wallenberg-familjen via det svenska investmentbolaget Investor.

De tio största bolagen

Det har skett en viss förändring det senaste decenniet över vilka de största bolagen är. Tidigare utgjorde olja, industri och bank de största bolagen i USA. Idag är det teknikbolagen som är störst mätt som börsvärde. Här har du listan på de tio största bolagen den 26 november 2020.

FöretagBörsvärde, miljarder $Utv. 5 år
Apple1 970302 %
Microsoft1 617310 %
Amazon.com1 599374 %
Google1 195129 %
Facebook785160 %
Alibaba Group746243 %
Tencent714273 %
Berkshire Hathaway55272 %
Tesla5441215 %
Taiwan Semiconductor505364%

Amerikanska index

Det finns ett gäng index som används som referens för att mäta den amerikanska börsen. Det kanske mest kända indexet är det anrika Dow Jones Industrial Average (DJIA). Det mäter de 30 mest omsatta aktierna på amerikanska marknaden likt svenska OMXS30. Den stora skillnaden är att bolagen är likaviktade i index-beräkningen.
Indexet grundades 1885 och har tack vare sin lång historia lyckats uppnå indexvärde över 30 000 alldeles nyligen!

Nasdaq-100-indexet ser man också emellanåt. Detta kallas ibland för “teknikindexet” och består av de 100 största, icke-finansiella bolagen noterade på marknadsplatsen Nasdaq.

The Standard & Poor’s 500 (S&P500) är ett mer användbart index som mäter de 500 största bolagen på amerikanska börsen. Indexet är marknadsviktat, vilket innebär att större bolag utgör större del av indexvärdet.

Börsutveckling från årsskiftet 2020

Rosa linjen är Nasdaq 100 indexet, blå är S&P500 och orange är Dow Jones Industrial Average

Börsutveckling senaste 10 åren

Rosa linjen är Nasdaq 100 indexet, blå är S&P500 och orange är Dow Jones Industrial Average

Mest köpta aktierna under 2020

Mest köpta under åretSysslar medFrån Årsskiftet
Apple Inc.Hårdvara och mjukvara58%
Microsoft CorporationMjukvara36%
Tesla, Inc.El-bilar586%
NIO Inc.El-bilar1235%
Walt Disney Company Underhållning3%
AT&T Inc.Teleoperatör-25%
Coca-Cola CoDrycker-5%
Amazon.com, Inc.E-handel72%
XPeng Inc.El-bilar202%
Realty Income Corp.Fastigheter-15%
AlibabaE-handel31%
NVIDIA CorporationGrafikkort125%
Advanced Micro Devices, Inc.Processorer90%
Berkshire Hathaway Inc. NewInvestmentbolag3%
Alphabet AMjukvara33%
Moderna, Inc.Vaccin458%
Nikola CorporationEl-bilar-10%
3M Co.Konsumentvaror1%
Intel CorporationProcessorer-22%
Pfizer, Inc.Vaccin-6%
Topp 20 Aktierna där flest antal individer som köpt under 2020 än så länge via Nordnets plattform.

Det är minst sagt en spännande lista över mest köpta aktierna. Jag har gjort en grov förenkling av vad bolagen sysslar med och i många fall har man en mycket bredare affärsmodell än vad man kan precisera i ett ord. Det ger dock en övergripande bild av vilka sektorer som har lockat investerare under året.

De teman jag kan urskilja är E-handel, med både Amazon och Alibaba som stora spelare. Även många andra kinesiska ADRer finns bara lite längre ner.

El-bilar med Tesla och NIO som tydliga vinnare under året. Både NIO och XPeng är kinesiska elbilstillverkare som har mycket medvind just nu då Kina ställer om till mer fokus på elbilar. Även Nikola har lockat många trots alla kontroverser kring bolaget.

Mjukvara och digitala bolag. Detta är en något bred kategori men här i landar många av de stora tech-bolagen idag med Apple, Microsoft och Google i spetsen.

Vaccin-aktierna där Moderna är en tydlig vinnare. Pfizer har fått stor uppmärksamhet sedan framgångarna med att ta fram ett Covid-19 vaccin. Bolaget är såpass stort att aktiekursen har inte lyft nämnvärt i relation till ett Moderna vars aktie är upp ca 450% sedan årsskiftet.

Vinnare på ökat intresse för E-sport. Både AMD och NVIDIA är hårdvaruleverantörer som är mest kända för att producera processorer och grafikkort. Året 2020 har gett extra skjuts för e-sport och dessa bolag gynnas kraftigt på att konsumenter skaffar sig rätt utrustning för att kunna spela.

Stabila storbolag med hög utdelning. Här hittar vi såväl Coca Cola, AT&T, Disney och kanske framförallt månadsutdelaren Realty Income. Dessa bolag har inte haft särskilt imponerande kursutveckling men givet deras stabila natur så fyndköper investerare och hoppas på god direktavkastning framöver.

En bubblare är det ökade intresset för kinesiska bolag. Som svenska investerare är det ganska enkelt att komma åt kinesiska bolag då många har en dubbelnotering med en ADR aktie i USA. Den inhemska marknaden växer kraftigt och Kina är ett av få länder som kanske ser en positiv BNP utveckling under 2020. Jag gjorde ett Sparpodden avsnitt på temat som du gärna får lyssna in på.

Lycka till med dina amerikanska investeringar!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer