Hoppa till huvudinnehållet

A och B-aktier

Vad är egentligen skillnaden på A respektive B-aktier?

Man kan ju bli förvirrad av mindre. När man scrollar runt bland listan med aktier så ser man ibland ett bolags namn två gånger, en gång med ett A efter namnet och en gång med ett B. Ibland är det till och med olika pris och det enda som skiljer dem åt tycks vara att namnet följs av antingen A eller B. Vad betyder det då? Har man ägt A måste man äga B? Är A-aktien bättre än B? Är A plan A och B plan B? Nej, så ligger det inte till.

Skillnaden mellan en A och en B-aktie är hur mycket den är värd röstmässigt om du har tänkt dig att rösta på bolagsstämman, då A är starkare än B. Om man skulle jämföra det med politik kan man säga att en B aktie är en valsedel som ger 0.1 röst, medan en A aktie är en valsedel som gör 1 röst. Alltså är det klokt att köpa på sig A aktier om man vill ha inflytande i ett bolag, men det är lika klokt att vara realistisk och ta reda på hur mycket pengar det krävs för att köpa på sig tillräckligt många aktier för att få inflytande i ett bolag. Det är mycket pengar. Det är jätte, jättemycket pengar. Så för börsens infanterister så spelar det ingen större roll om vi äger A eller B-aktier. Det kan dock vara klokt att köpa den aktien som det sker mest handel med ty vill du sälja är det alltid bra om det finns någon annan som vill köpa. Är du dock inställd på att äga en aktie väldigt länge och dessutom är envis nog att hålla fast vid det kan det vara roligare att köpa den som är billigast.

Hängde vi med allihopa? En A-aktie är värd mer röster än en B-aktie. De som vill ha inflytande över bolag brukar alltså köpa A-aktier, eftersom de lättare får någonting att säga till om på det sättet. Röster? Bolagsstämma? Håll ut till nästa vecka så tar vi ett inlägg om det också!

Tills dess önskar jag er en trevlig vecka!

Med vänliga hälsningar, Marcus

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer