Hoppa till huvudinnehållet

530% avkastning, dessa aktier satsar “Athlete” på nu

Intervju med Shareville-användaren “Athlete”

Med en avkastning på över 530 procent på tre år har finansprofilen “Athlete” snabbt skapat sig en stor följarskara på Shareville. I en intervju berättar han mer om sin strategi och sina senaste aktieköp.

Athlete“, du är en av Sharevilles mest populära investare, men det är få som vet vad du har för bakgrund. Kan du börja med att berätta lite mer om dig själv?

Jag är utbildad civilekonom och har sedan länge haft stort aktieintresse. Idag arbetar jag i finansbranschen.

Hur ser din investeringsfilosofi ut?

-Jag försöker fånga de stora svängningarna i marknaden. En stor del av mina tidigare framgångar beror på att jag lyckats undvika att ha en stor aktieexponering inför större sättningar på marknaden. När finanskrisen brakade lös 2007/2008 hade jag till exempel en väldigt liten andel aktier.

-När det gäller valet av specifika bolag har jag historiskt gillat ”turnaround”-case. Det vill säga aktier som länge haft det tungt och blivit nedpressade av marknaden, men som står inför en vändning. På senare tid har fokus dock alltmer flyttat till aktier som ger en bra utdelning.

Spelbolaget Unibet utgör nu cirka 45 procent av din portfölj. Kan du berätta mer om bolaget och hur du ser på den fortsatta utvecklingen?

-Att aktien nu utgör en så stor andel av min portfölj beror delvis på den starka kursutvecklingen. Jag har inte tänkt börja sälja Unibet-aktien nu. Men efter den senaste tidens otroliga utveckling tror jag att kurspotentialen är lägre än för andra av mina innehav.

Unibets kursutveckling under de senaste tre åren

-I mina ögon har Unibet det mesta. Bolaget har ett i grunden starkt kunderbjudande och en skalbar affärsmodell. De är marknadsledande på flera av sina marknader och har en hög och, framförallt, växande utdelning.

-Spelmarknaden håller också på att förändras. Ökade regleringar minskar risken för marknadsledarna. Det samtidigt kommer höja inträdesbarriärerna för nya aktörer. I till exempel Sverige ser vi idag ett stort antal mindre kasinobolag. Om det blir en reglering kommer dessa att slås ut och den höglönsamma verksamheten kan tas över av de största spelarna på marknaden, som till exempel Unibet och Betsson.

Ditt senaste köp var strålterapibolaget Elekta. Hur går dina tankar här?

-Elekta verkar på en duopolmarknad och har ett starkt kunderbjudande. Bolaget har haft ett antal problem, vilket gjort att många har en negativ syn på bolaget. Men de negativa effekterna håller på att ebba ut.

-Jag såg en möjlighet att kliva på detta tillväxtcase till en attraktiv utdelningsnivå (cirka 3 procent vid köpet). Det skadar inte heller att Elekta har en stark balansräkning, och att de tidigare visat upp en ovilja mot att sänka sin utdelning.

Var är ditt bästa tips till personer som precis börjat handla med aktier?

-Börja försiktigt och försök hitta bolag som ger en hög utdelning. Det gör ofta att nedsidan i aktien blir begränsad. I takt med att förståelsen ökar kan man sedan öka risknivån för att höja den förväntade avkastningen.

Stort tack för att du tog dig tid Athlete!

Om du vill följa Athlete eller någon av våra andra 35 000 andra användare kan du gå in på Shareville.se.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

Här kan du läsa fler intervjuer med andra Shareville-användare:

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-02-25 16:44

elekta haft sitt bästföre-datum. numera flera “kinakopior”

Anonym
Anonym
2015-12-15 17:13

Jag hitta en bra ideer på http://www.braaktier.se/ om man ska börja handla aktier. Finns det fler?