Hoppa till huvudinnehållet

Vilket konto ska jag välja?

Aktier och fonder i all ära, innan man kan köpa endera så måste man skaffa ett konto. Att skapa ett konto gör man enkelt på här på Nordnet, men en del kanske är mer fundersamma kring vilket slags konto som passar bäst.

I den första ringhörnan har vi den gamla hederliga Aktie- och fonddepån. Som namnet inte det minsta subtilt avslöjar så går det alldeles utmärkt att handla med aktier och fonder i en aktie – och fonddepå, vilket ju kan tyckas lockande. Vad som kan uppfattas som mindre lockande är att affärerna man gör i det kontot måste deklareras. Alla har givetvis olika intressen och finner man det intressant att spendera sin fritid på att fylla i blanketter är det här rätt konto för dig! Vid vinst och utdelningar betalar man 30% i skatt, däremot är det möjligt att vid förlustaffärer göra avdrag samt kvitta vinst mot förlust. Lät det rörigt? Det gör det för mig också, därför rekommenderar jag er att gå in på Skatteverkets hemsida och läsa mer, länk hittar ni längst ner i inlägget.

I den andra ringhörnan står Investeringssparkontot redo att skapas. Investeringssparkonto, eller ISK som det för allas trevnad förkortas, är ett konto som man kan handla aktier och fonder i och dessutom slippa deklarera affärerna. Så satt ni precis som jag förra veckan innan deklarationen skulle in och försökte ringa till Skatteverkets hjälptelefon och fick ett “Det är många som ringer just nu och alla platser i kön är tyvärr upptagna, försök igen vid ett senare tillfälle” till svar trots att ni försökte gång på gång vid ett senare tillfälle så är det här ett perfekt konto för er. Man skapar det och köper lite aktier och fonder utan att bekymra sig om deklarationen. Det kanske inte är definitionen på frihet, men det är väldigt smidigt. Skattesatsen är något luddig för en som inte gillar siffror men det finns någon uträkning som för det här året leder fram till att man ska betala  0,447% på hela sitt innehav, oavsett om man går med vinst eller förlust. Mer om det kommer finnas i en länk som även den hittas längst ner i inlägget.

I den tredje ringhörnan står Kapitalförsäkringskontot. Med ett kapitalförsäkringskonto slipper du deklarera och beskattas inte heller här med några 30% för vinsten, utan skattar år 2018 0,447%. Den siffran ändras varje år och följer statslåneräntan. Så länge inte statslåneräntan höjs brutalt mycket kommer alltså skatten vara låg, är min högst amatörmässiga analys. Ni får ha överseende med mig, jag är bloggare och inte finansminister! Andra finesser med en kapitalförsäkring är att man kan fylla i vem man vill ska få pengarna ifall man skulle dö, fyller man däremot inte i någon speciell så tillfaller pengarna i första hand en eventuell make, maka eller sambo och i andra hand eventuella barn. En till läcker grej med en kapitalförsäkring är att man, precis när man känner för det, kan börja med utbetalningar. Känner du att du vill få 500 kronor varje månad flyttat från kapitalförsäkringen till lönekontot så är det bara att fixa! Självklart förutsatt att du har över 500 kronor på kapitalförsäkringen.

Jag personligen har valt att ha ett ISK-konto och för mig har det fungerat alldeles smärtfritt och enkelt, jag hoppas att även ni hittar ett konto som passar er som handen i handsken eller foten i skon. Länkar med mer information hittar ni nedan:

https://www.nordnet.se/tjanster/kom-igang/valj-ratt-konto.html

https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/forsaljningavvardepapper/privatforsaljningvardepapperfaq/kanjagkvittavinstmotforlustnarjagharsaltvardepapper.5.2b543913a42158acf800015357.html

Tack för att ni har läst!
Med vänliga hälsningar, Marcus Raihle

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer