Hoppa till huvudinnehållet

Vietnams textilexport tredje störst i världen – Follow the shoe

Under 2018 uppgick exporten av textilier från Vietnam hela $38,2 miljarder dollar, drygt 15,5 procent av den totala exporten för 2018.

Vietnams näst största exportkategori efter elektronik är textilier. Precis som många gånger förr används uttrycket follow the shoe, Nike, när man pratar om investeringar i utvecklingsländer och nu har Nike, sedan ett tag, flyttat verksamheten till just Vietnam. Under 2018 uppgick exporten av textilier från Vietnam hela $38,2 miljarder dollar, drygt 15,5 procent av den totala exporten för 2018 på $244,72 miljarder dollar. Skor och specialproduktioner ligger strax under 10 procent av den totala exporten så drygt en fjärdedel av landets export utgör den här kategorin. Precis som fiskeindustrin som jag berättade om förra veckan så kommer jag att gå igenom hur industrin ser ut just nu, hot och möjligheter, de börsnoterade bolagen inom sektorn med mera.

Idag är Vietnam världens tredje största textilproducent och allt fler kända varumärken väljer att flytta sina produktioner från Kina till Vietnam. Precis som många andra sektorer är handelskriget mellan USA och Kina en stark bidragande orsak till att den här processen skyndas på. Textilbranschen i stort växer med 13 procent per år och gick från 33 miljarder dollar 2017 till $38,2 miljarder 2018, drygt 16 procent. I år väntas exporten nå över $42,4 miljarder dollar, en ökning med 11%.

Bildkälla TextileToday: Top Export market of Vietnam’s textile & garments

I samband med att frihandelsavtalet CPTPP skrevs under där länderna Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexiko, Nya Zeeland, Peru, Singapore, och Vietnam ingår tvingades många länder öka sina investeringar. Utvecklingsländer som Vietnam tvingades utöka sina investeringar då tulltariffer slopades och konkurrensen från industriländer inom avtalet ökade. Även om Vietnam har relativt låga personalkostnader inom textilsektorn har många industriländer bättre teknologi och handeln sker digitalt i större utsträckning. För att råda bot på den här utmaningen jobbade regeringen med att utöka reformarbetet inom textilindustrin och marknadsföra sektorn mot utländska direktinvesteringar, FDI.

Förutom att tampas med konkurrenter med effektivare produktion har även grannländerna Laos, Kambodja och Bangladesh betydligt lägre personalkostnader. Man kan säga att Vietnam ligger mitt i ett tvåfrontskrig, hur vinner man det? Det vinnande konceptet för att behålla sin plats på den globala marknaden har varit att många vietnamesiska textilföretag har inriktat sig på specialproduktioner. Inom textilindustrin räknas specialproduktioner som skor, exklusiva klädmärken, arbetskläder och konstmaterial såsom polyester. Detta sker samtidigt som sektorn i stort tar emot just nu stora mängder utländska direktinvesteringar som effektiviserar även produktionen av enklare produkter såsom garn, tyger, enklare plagg och liknande basprodukter.

Så vilka är textilproducenterna som man kan investera i på den vietnamesiska aktiemarknaden?

Specialtillverkning

TNG Investment and Trading JSC (HNX:TNG) – TNG grundades 1979 och är en stor producent och exportör av textilvaror och textilmaterial med fokus på utomhuskläder såsom jackor, regnjackor och vanliga jackor samt shorts, t-shirts och byxor. Jobbar med Calvin Klein, Nike, Columbia och Converse bland annat.

TNG omsatte 2018 $155,7 miljoner dollar och nettovinsten landade på $7,785 miljoner dollar, en ovanligt hög nettovinstmarginal på hela 5 procent (!). Inte illa för en så kapitalkrävande verksamhet. Aktien handlas just till P/E 5,87.

Hoa Tho Textile and Garment JSC (UPCoM: HTG) – Leverantör av textilprodukter till märken som Calvin Klein och Perry Ellis. Grundat 1962 och har en personalstyrka på över 8000. Bolaget producerar 1,9 miljoner plagg per år och utöver exklusiva klädmärken som Calvin Klein fokuseras produktionen till slittåliga arbetskläder och vanliga byxor.

Hoa Tho omsatte 2018 VND 4,345 biljoner motsvarande $187,2 miljoner dollar och nettovinsten landade på $4,3 miljoner dollar det vill säga en vinstmarginal på 2,32 procent. Aktien handlas just nu till P/E 5,26.

Textilier och övriga kläder

Hue Textile Garment JSC (UPCoM:HDM) – Ett dotterbolag till Vietnam National Garment Textile Group, VINATEX. Hue Textile Garment har specialiserat sig på garn, stickning, textilier och maskiner för textil- och klädproduktion. Känd även som Huegatex, företaget har en betydande närvaro nationellt och globalt. Större delen av Hue Textile Garments produkter exporteras till USA.

Hue Textile Garment JSC omsatte 2017 VND1,65 biljoner motsvarande $71,28 miljoner dollar under 2017. Vinsten efter skatt landade på VND 40,602 miljarder motsvarande $1,750 miljoner dollar, en nettomarginal på drygt 2,45%. Aktien handlas just nu till P/E 5,7.

Sen vill jag slå ett slag för DONG Hung Group som däremot inte är noterad men värd att nämna ändå. En av de ledande skotillverkarna i Vietnam med kunder över hela världen. Det har pratats länge om en börsnotering för några år sedan, men hittills har inget hänt. Dessutom bör man känna till Hantex, landets största spinneri med fokus på bomulls- och fibergarn. Cirka 20 procent av produktionen går till hemmamarknaden och resterande del går ut till den globala textilmarknaden. Idag har Hantex en produktionskapacitet på mer än 2500 ton garn per månad.

Vill ni läsa mer om Vietnam och orkar inte vänta på nästa inlägg som jag skriver så kan ni besöka min blogg Frontiervietnam.com. Där kan signa upp er på mina veckovisa nyhetsbrev som släpps på söndagar eller läsa sporadiskt ur arkivet!

/Fredrik, Frontier Vietnam

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer