Vem är Hobbyekonomen?

Då var det äntligen dags för mig att skriva mitt första inlägg här på Nordnetbloggen. Passande nog tänkte jag att detta skulle bli ett presentationsinlägg. Jag tänkte kortfattat gå igenom vem jag är, vad denna blogg kommer att handla om, vad mina förutsättningar är och vad ni som läsare av denna blogg har att vänta er.

Presentation av Hobbyekonomen

Jag är en man i yngre 20-årsåldern som jobbar som IT-konsult för ett mellanstort företag i Stockholm. Under de senaste åren har mitt intresse för ekonomi, aktier, fonder och privatekonomi i synnerhet växt lavinartat. Jag har tidigare varit, och är till viss del fortfarande en slösaktig person, men jag har i tid med att mitt ekonomiintresse växt fått mer och mer koll på min ekonomi.

Det började egentligen för ca 1 år sedan med att jag och min tidigare chef insåg att vi dagligen satt och chattare om vår respektive privatekonomi över Skype. Vi båda hade en historik av mer eller mindre idioti och slösaktighet och det dröjde inte länge innan vi kom överens om att vi skulle starta en blogg tillsammans, där vi skulle dokumentera vår jakt på att få koll och ordning på vår privatekonomi. I början av 2014 tog jag beslutet att starta en egen blogg på en egen domän och myntade samtidigt som det mitt eget nickname Hobbyekonomen.

Efter några månader har det nu blivit dags att bredda mina vyer och börja blogga för Nordnet.

Hobbyekonomens målsättningar

Jag kommer ha två olika sorters målsättningar. Dels kommer jag ha några grundläggande mål som jag kallar “Måsten” och sedan kommer jag ha mål i form av “Nice to have”, vilket är mål som jag anser rimliga, men som jag inte i dagsläget skulle våga lova att jag kommer att nå. Den första målsättningen är att jag ska hålla en inläggsfrekvens om 1-2 inlägg i veckan, där 1 inlägg är ett måste och två inlägg är “Nice to have”.

Krav:

  • Spara i snitt 3000 kr i månaden
  • Skriva minst 1 inlägg i veckan
  • Ha matlåda med mig till jobbet minst 2/5 dagar i veckan i snitt

Mål som är “Nice to have”:

  • Ha ett sparsnitt om minst 30% av disponibel inkomst för 2014
  • Ha ett networth om minst 250 000 kr
  • Skriva 2 inlägg i veckan
  • Ha med matlåda till jobbet 4/5 arbetsdagar i veckan i snitt

 

Vad har jag för förutsättningar att nå mina mål/Nice to haves?

Utöver min heltidstjänst som IT-konsult försöker jag jobba på min Entreprenörsanda genom att hålla igång ett antal projekt som jag kommer att redogöra för i kommande inlägg. Man kan säga att jag diversifierar mitt sparande genom att inte bara spara i aktier utan också genom att köpa upp/förbättra och utveckla egna idéer, siter och annat. Detta ger mig i dagsläget en liten sidoinkomst som jag hoppas kunna öka på med tiden. En avlägsen målsättning är att kunna leva på avkastning, men en målsättning längs vägen är att kunna betala för mitt levebröd med intäkter från mina sidoprojekt. I bilden nedan står det Juni, men det är estimerade intäkten och snittutgift månadsvis för Juni – Dec. Denna budget ger mig 5 200 kr över att köpa mat och göra nöjen för under månaden.

hobbyekonomenFörutsättningar

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-06-04 14:03

Ska bli intressant att följa och se om du kan nå dina mål. GLHF!

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-06-04 15:30

Tack Johan! Jag ska göra vad jag kan 🙂

Anonym
Anonym
2014-06-04 17:27

Använder du något program för budgeten eller skriver du i excel eller liknande?

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-06-04 20:57

Hej IntePank,

Jag använder mig av SmartBudget och Exceldokument. Bilden är screenshottad från ett exceldokument som är exporterat från SmartBudget

Anonym
Anonym
2014-06-05 11:02

Välkommen till Nordnetbloggen!
Ska bli intressant att läsa om hur du når dina mål i dina framtida inlägg. Jag kommer att följa dig här och på twitter.

Hälsningar
Eva

Anonym
Anonym
Svara till  anonymous
2014-06-05 12:54

Kul att höra, och tack för välkommnandet Eva!

/Hobbyekonomen