Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5 – upp till bevis för HM, Trump & Clinton

Analytikerna laddar för en omdiskuterad rapport från HM medan världen tar sats för den första debatten mellan Clinton och Trump.  Två av händelserna som sätter tonen på börsen i veckan.

1 Analytikerna laddar för HM:s rapport

Finns det något bolag som ligger svenska småsparare närmare hjärtat än HM? Många är det vars första aktieköp placerades i klädkedjan. Faktum är att hela Stockholmsbörsen lite nedlåtande brukar sammanfattas som banker, verkstad och så HM.

Därför gjorde det ont både i själen och portföljen när Morgan Stanley i våras utropade att vår kejsare var naken. 160 kronor tyckte banken att aktien var värd. En riktkurs på flera års sikt som mest var satt för att illustrera effekten av ett stort möjligt problem för HM. Om nuvarande butiker tappar försäljning och konkurrensen på nätet pressar priserna, så måste antalet nya butiker växa allt fortare för att vinsterna inte ska falla. Det i sin tur menade banken gör bolagets höga värderingsmultiplar orimliga.

Det här var inga nya frågor. Exempelvis hade jag skrivit om dem här på Nordnetbloggen redan förra hösten i inlägget “HM:s ljusa framtid och dolda problem”. Det var dock precis som i HC Andersens saga som om någon (med mer inflytande) högt behövde säga det många tänkte. Sedan dess är aktien ned 5 procent samtidigt som index (OMX30) gått upp sju procent, båda justerade för utdelningar.

Hur ser analytikerna på HM idag? Det är ändå fortsatt relativt positiva. Enligt analytikertjänsten Stock Piper ligger den genomsnittliga riktkursen just nu på 282 kronor. Även toppinvesterarna på Shareville gillar HM. De har bolaget både som största innehav och mest nettoköpta aktie den senaste tiden. Notera en intressant detalj i sammanställningen från Stock Piper. Till den genomsnittliga riktkursen skulle p/e-talet 2018 vara drygt 18. Det verkar alltså som om marknaden delvis prisar in det Morgan Stanley varnade för men ser det mer som en hack nedåt än en genomklappning.

Samtidigt är en annan trend i HM att analytikerna blir allt mer oense. Det talar för att kursen, vart efter nya resultat kommer, kan röra sig mycket. Det i sin tur kan vara en förklaring till att enstaka försäljningssiffror, ofta kopplade till sådant som vädret, får så stor effekt på aktiekursen. Det är en nervös marknad som följer kursen helt enkelt. På fredag är det kvartalsrapport då förväntar sig marknaden, enligt Stock Piper, ett rörelseresultat (EBIT)  på 6287 miljoner kronor.

Fast i längden brukar de ge mer att sätta sig in bolagets framtid än analytikernas bedömningar. Vill du få en uppdatering av vad som är frågorna HM brottas med kan du kolla mitt vloggainlägg ovan eller i det här inlägget på min egen blogg.

2 Hillary laddar för the Donald

Debatten. Nu är den till slut här. Stämningen är faktiskt lika elektrisk som inför vilken super bowl som helst eller för den delen VM-final i fotboll för alla oss i resten av världen. Nu ställs favoriten Hillary Clinton till slut öga mot öga mot den oberäknelige utmanaren.

Hon står på många sätt inför en mardröm, rent debattekniskt. Donald Trump kan kliva upp och agera på vilket sätt som helst. Något han visat under kampanjens gång. Vilken Donald Trump är det som äntrar talarstolen natten mot tisdag svensk tid? Spekulationen är att vi nu får se en mer presidentlik kandidat, som inte minst siktar in sig på att mobilisera de republikanska kärnväljarna att faktiskt gå och rösta.

Clintons taktik är däremot ingen hemlighet. Målet är att nagla fast bilden av Donald Trump som ett hot mot allt från ekonomin till världsfreden. När ridån går upp är Hillary Clinton i ledningen men ingen säger emot att medvinden har hennes motståndare.

I god amerikansk stil kommer tittarnas bedömning av vinnare och förlorare i debatten gå att följa live minut för minut i rutan. Räkna med att den upplevda utgången av debatten blir det som sätter tempot den här börsveckan. Oavsett vilken faktisk effekt en seger för Trump skulle ha (förra veckans ämne) så lär ett opinionssteg framåt för honom efter debatten oroa börsen och försvaga dollarn.

Så här följer du debatten live.

3 Saudi laddar för en charmoffensiv

Det var ett tag sedan nu, som Saudiarabien bytte fot om oljepriset. Borta är talet om att pumpa på till amerikanska skifferborrare går i konkurs. Nu ligger istället fokus på att få med övriga OPEC på överenskommelsen med Ryssland om att frysa utbudet.

Frågan är bara på vilka nivåer. Själva har ryssarna och saudierna redan knuffat upp sin produktion till rekordnivåer. Sedan har det framgått att, motvilligt, så går båda länderna med på att Iran ökar sin produktion en bit till. Något som fått även andra OPEC-länder att passa på. Dessutom ökar produktionen utanför OPEC igen, så det är inte utan att man undrar hur det går med saudiernas planer. Det kan du läsa mer om här.

Fast skam den som ger sig. I veckan ska OPEC-gänget ha ett “informellt” möte. Vem vet – kanske är en stund utanför protokollet det kartellen behöver.

4 Inte längre utmanaren

Alla nyheter är inte nyheter. En del är redan historia. Så är det med iakttagelsen att investerarna som spekulerade i en techboom runt millennieskiftet hade rätt i sak men inte i sin tajming och framför allt inte i sina bolagsval. För precis som då sades är världens fem största bolag nu teknikbolag och dessutom inte alldeles olika den tidens dotcombolag.

Så vad är vår tids teknikskifte? Ett förslag är matrevolutionen.

5 Om konsten att avgöra en debatt

Nu kanske någon undrar hur stor effekt tevedebatter har. Svaret är att det är ögonblicken som räknas, som den här klassikern när Ronald Reagan begravda Walter Mondales chanser 1984. Reagan kallades inte för inte för the great communicator. En egenskap Hillary Clinton inte delar men uppenbarligen hennes motståndare.

Kanske är veckans viktigaste fråga – får vi ett nytt citat av kalibern Ronald Reagan levererade den här veckan?

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Mitt största projekt är Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Fast just nu försöker jag fokusera på välgörenhetstävlingen i Investerar-SM. Om jag vinner är det här mitt val av välgörenhet. Min strategi för att vinna? Den hittar du i det här YouTube-klippet!

Bidra till en bättre värld och en glad bloggare

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer