Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5 – smak på börskrasch

När vi hade tagit helg passade USA på med en börskrasch i miniatyr. Växer den till något större och vilka var de stora förlorarna? Veckans topp 5 kör med störtkrukan på.

1 Börsen har inflationsfrossa

Märkte du börskraschen i fredagskväll? Inte det? I så fall inte så konstigt, eftersom nedgången eskalerade efter att Stockholm hade stängt. Dessutom är det förstås ingen krasch bara för att amerikanska börser en enskild dag går ned 2,5 procent.

Nedgången tog dock formen av en krasch och dessutom av den sort som många oroar sig för blir nästa stora ras.

Alla sektorer backade och defensiva aktier föll mer än offensiva. Dessutom föll även andra tillgångar brett över snart sagt hela linjen. Det så kallade skräckindex, VIX, spikade från stiltje rakt upp över genomsnittet för de 200 senaste dagarna. En klassisk varningssignal.

Det blev helt enkelt en skarp påminnelse om hur en börsnedgång skulle kunna se ut i den här ekonomin. Därför tänkte jag titta lite extra på vad som hände och hur det ser ut inför veckan som nu börjar. Hur påverkades olika tillgångsslag och vad var det som utlöste nedgången?

Den som vill fördjupa sig i fredagens händelser kan kolla in det här vlogginlägget från min egen blogg.

Fredagen blev till slut den största nedgången på amerikanska börser efter Brexit, konstaterar Bloomberg. Allt började med att en mindre justering av FED:s kalender visade att ränteduvan Lael Brainard skulle hålla ett extrainsatt tal under måndagen.

Det tolkade en ovanligt nervös marknad som att FED nu börjar luckra upp förväntningarna för en räntehöjning eventuellt redan i september. Sammanhanget var också att ECB redan signalerat att de inte är självklart att de kommer stimulera ekonomin ytterligare med exempelvis ännu lägre räntor. Har minusräntorna och ultrastimulanserna kommit till vägs ände? Marknaden tror de i allt högre utsträckning. Det betyder stigande långräntor.

Det är fullt möjligt kanske till och med troligt att den här oron lägger sig rätt snabbt. Däremot var det vi såg i fredags ett test på hur marknaden tar emot stigande långräntor. Det börsen svarade nu, liksom den gjorde 2013 när FED meddelade att stimulanserna snart skulle trappas av, var att det finns en oro för om värderingarna verkligen håller för mer normala ränteförhållanden. Lite som den diskussion som förs om bostadsmarknaden i Sverige.

I veckan får vi till en början signaler på hur FED kommer att agera. Räcker det med lugnande besked för att börsen ska få upp farten igen?

2 Guld är inte gömstället

Källa: TradingEconomics

Guldpriserna styrs av flera mekanismer. Två av dem har varit särskilt markanta under året. Det ena är att guld är en plats att placera i under orostider. Det andra är att med ultralåga till och med negativa räntor har metallen blivit ett sätt att bevara värde.

Så här tolkade Wall Street Journal fredagens utveckling – “Gold Prices Drop on Speculation Over Rate Increase”. Det är också mönstret från det gångna året. Guldpriserna styrs för närvarande mer av hur dålig annan avkastning är än av behovet av försäkring mot sämre tider. Möjligen skulle den snabbt stigande oron i VIX-index kunna ändra det.

3 Oljan har sin alldeles egna utbudsproblem

Källa: TradingEconmics

Oljan då? Visserligen går priset på dollar och olja nästan alltid i motsatt riktning men borde ändå inte stigande inflation och räntor vara ett tecken på att efterfrågan börjat ta fart?

I teorin ja men råvaran har sina alldeles egna problem med fortsatt överutbud långt in på 2017 enligt prognoserna. Det styr för närvarande priset mer än efterfrågan och det riktigt lyftet lyser med sin frånvaro.

4 Dollarn tar täten

Den enskilt tydligaste effekten av fredagens utveckling var att dollarn stärktes. 0,7 procent mot kronan, 0,4 procent euron och 0,9 procent mot en korg av tillväxtvalutor.

Har du huvudet på skaft minns du att ett av de stora problemen som följt av tidigare åtstramningar av penningpolitiken i USA var att de satte främst tillväxtländerna under press. Så även denna gång men skillnaden är att nu var utgångsläget betydligt bättre. De flesta tillväxtländer har haft ett bra år med stora kapitalinflöden och börser som presterat alldeles utmärkt.

Här hemma innebär ju starkare dollar bättre förutsättningar för exportindustrin men sämre för importerande bolag som HM. Netto brukar det vara bra för börsen.

Så var landar det här kraschtestet för börsen? Antag att det vi såg i fredags håller i sig några dagar, kanske fram till FED-mötet den 20-21 september, eller att det till och med blir höstens trend – vad händer då på börsen?

Högre volatilitet verkar uppenbart. En markerad sektorrotation bort från defensiva aktier till mer valutakänsliga cykliska skulle kunna vara ett tema – åtminstone  om fredagens utveckling visade vägen.

Fast som alltid på börsen är det den senaste händelsen som räknas. I veckan lyssnar vi på alla små tecken från från FED. Dessutom kommer data från kinesisk industri, en av de motpoler till USA som faktiskt kan påverka både FED och synen på risk. Hur som helst verkar vi ännu en gång var på väg rakt in i en börs som lägger tiden på att tolka vad centralbanker tänker snarare än på bolagens affärer.

5 Hausse på apelsinjuice

Finns det då inga vinnare? Jo då, matpriserna har gått uppåt ett tag. Vilket förstås inte glädjer alla. En av årets verkliga vinnare är en klassiker för oss som är uppvuxna på åttiotalet.

Varför inte värma upp vad som verkar bli en riktigt spännande börsvecka med att kolla det här klippet från åttiotalsrullen “Ombytta Roller” där Dan Akroyd och Eddie Murphy gör en fin trade på apelsinjuicemarknaden. Om inte annat är det nostalgi att se en marknad där man faktiskt får chansen att skrika ut sina sälj- och köporder. Det skulle kanske varit skönt en börsvecka som har förutsättningar att bli lite mer fart i än vi vant oss vid under sommaren.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu finalavsnittet ute – ”Så går du vidare” med bland annat 7 konkreta tips för hur du blir en bra investerare.

Missa inte det!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm