Veckans topp 5: var italienska valet en dålig börsnyhet?

1 Räntebana med förhinder

Politiskt var resten av Europa skeptiska till Italiens föreslagna nya konstitution. Det skrev jag om förra veckan. Det visade sig att det var italienarna med. Det är dock inte Matteo Renzis väntade avgång som oroar utan den osäkerhet om framtiden som nu öppnar upp sig – både på kort och lång sikt.

Nu ligger en diskussion om Italiens roll i EU i korten och inte minst lär eurosamarbetet hamna i skottgluggen igen. Den nyheten är det bara att lägga till handlingarna som ännu en i raden av ökande politisk osäkerhet.

Resultatet i Österrike framhölls som lugnande i media men jag vet inte om en seger med 53 mot 47 procent mot en nationalist från yttersta högern egentligen är något för etablerade partier att jubla över. Det fanns en tid när en så liten marginal hade setts som en katastrof. Den eran sträckte sig fram till det här året.

Med tre fjärdedelar av européerna vid valurnorna det kommande året finns alla förutsättningar för att vi får leva med politisk turbulens ett bra tag till. Vad innebär det för en investerare?

 

eurusd
Källa: TradingEconomics

På kort sikt sätter resultatet den italienska och även den tyska banksektorn under press. De hade behövt politisk stabilitet för att reda ut sina dåliga affärer och styra förbi den långa lönsamhet som följt av det låga ränteläget.

Den första reaktionen på valresultatet, att euron backade en knapp procent mot dollarn, tyder inte på att den risken ses som akut. Den kan förvisso bli det, om resultatet följs upp först med mer politisk oro och sedan otydligheter kring om italienska banker kommer att backas upp i tillräcklig utsträckning. Där är vi dock inte ännu.

Vrid ett varv till på det och det vi såg på söndagen var ett resultat som gjorde livet svårare för ECB. Europas och världens ekonomi talar för att det är dags att försiktigt släppa på centralbankens stimulanser. Nu blir det som för FED förra året, aldrig rätt tajming att komma igång.

Det kan ha varit den verkliga, ekonomiska, nyheten efter söndagens val. Europa kan ha låst fast sig i en lägre ränta än ekonomin kan komma att behöva. Det är inget börsen skulle ha något emot.

På torsdag har ECB möte. Veckans viktigaste signal kan vara hur de reagerar på de italienska valresultatet och dess effekter.

 

2 Hur högt når räntan och hänger börsen med?

Förlåt om jag är lite besatt men det är alla andra också just nu – av dollarn och räntan alltså. Det finns nämligen inget annat samtalsämne på agendan. Egentligen inte ens den i och för sig otäcka bankoron i Italien. Det beror på att nya ekonomiska variabler satts i spel.

Ni vet hur det var när oljan kollapsade. Det började i september 2014. Sedan följde månader av spekulationer om vändningar hit och dit. En populär affär även bland proffsen var att se 70 dollar som en absolut botten. Så blev det, som bekant, inte riktigt.

rantegapet
Källa: Riksbanken

 

Effekterna av den förändringen var med och formade börsåret 2015 och vågorna slog in även över det år vi nu lämnar. Det blir så ibland men ibland blir det inget alls av nyheterna som sveper över oss. Hur ska man förhålla sig till det? Det handlade ett inlägg på min egen blogg om häromdagen.

Helt klart testas börsen hela tiden av nya vändningar i ekonomin. Nu är vi inne i förändring som är av samma kaliber som när oljan rasade 2014, när skuldkriserna bröt ut 2015 eller som de politiska risker vi passerat i år.

Det är dollarn och den amerikanska räntan som inte verkar gå att stoppa för ögonblicket. Det drar isär kurvor som styr ekonomin världen över, som exemplen ovan och nedan visar.

Räntan och börsen
Källa: TradingEconomics

 

Det enkla sambandet för räntan och börsen skrev jag om för några veckor sedan i krönikan. Om räntorna stiger långsamt brukar börsen kunna hänga med uppåt medan om de stiger fort brukar det vara kört. För närvarande går det med en rasande fart uppåt i USA och en mer måttlig här hemma.

I längden knappast hållbart för börsen. Notera att mätt kronor är börsen inklusive utdelningar (SIXRX) upp 5,5 procent i år. Mätt i dollar är den istället ned 3,7 procent. Så det är lätt att oroa sig för vad en rejäl kronförstärkning skulle leda till.

Den andra effekten av att republikanerna under ledning av Donald Trump nu förväntas sänka skatter och höja utgifter är nämligen att dollarn stigit mycket snabbt.

En orsak är att planen kräver ökade statliga lån och att de höjer räntorna. Marknaden verkar inte riktigt orka med att ta in risken att det går som under Nixon respektive Reagan när inflation så småningom gröpte ur värdet på lånen. En orsak till det är att det finns inte så värst många alternativ för säkra investeringar. Skuldläget ser ju inte bättre ut i Kina, EU eller Japan.

 

3 Staten tränger ut bolagen

Bilden vi levt med under hösten är att de stigande räntorna ändå till slut blir bra för börsen. Det är ju nya offentliga utgifter och skattesänkningar som ska göra susen. Det är en, historiskt sett, ganska svag teori.

För att ökade offentliga skulder ska bidra till aktiviteten i ekonomin så får de inte tränga undan andra skulder. Det här gäller även mellan andra sektorer i ekonomin. Ett av skälen att Riksbanken vill att vi hushåll lånar mindre är att pengarna istället ska användas i bolagen till investeringar.

Källa: Fed St Louis
Källa: Fed St Louis

 

En liknande frågan börjar allt fler oroa sig för i USA. Hushållen bromsade faktiskt sin belåning något efter finanskrisen, även om den nu hämtat sig. Företagen däremot har lånat billigt från banker som gynnats av billiga centralbankspengar.

Det i sin tur har lett till återköp av aktier och utdelningar som legat över nivån på vinsterna. Därmed har belåningen ökat och bolagen blivit räntekänsligare. Knappast ett problem när det gått att låna gratis eller i vissa fall till och med få betalt för att låna.

När den tiden verkar vara över kan företagen hamna i valet mellan inga investeringar, sänkta utdelningar eller bådadera. Det är inget muntert scenario för börsen.

Med decembermötet i FED på radarn har företagsobligationsmarknaden kommit i centrum. Vill det sig illa är det där det smäller nästa gång.

 

3 Dollarn tränger ut tillväxtmarknaderna

Samma resonemang men om möjligt ännu starkare finns även för tillväxtekonomierna. I senaste Economist är temat att det snart kan bli tufft för en del länder med höga dollarlån. De här lånen hålls i tillväxtländerna oftare av företag än av stater. Det gör att en åtstramning direkt slår mot produktion och investeringar.

Ett annat område där varningsklockorna ringer är i världshandeln. Kanske blir de samlade effekterna inte så stora. Det är bara att hålla tummarna. Det som däremot verkar ligga nära till hands är stora tullar inom olika industrier.

Det här kan i förstone, som för SSAB, framstå som en ren vinstlott. Det kan det kanske vara för enskilda bolag. I en värld där både ökningen av produktion och efterfrågan främst sker i Asien är det dock inte glasklart vem som vinner och vem som förlorar om tillträdet till olika marknader begränsas.

Mer konkret kan det vara bra att inte investera i bilindustrin utan att veta att att tullar där står högt upp på den nyvalde presidentens att-göra-lista. Med tanke på att en hel del andra vallöften redan strukits från den listan ligger det nog nära till hands att just det här blir av.

 

4 Börsens förlorare på en allt starkare dollar

clas-ohlson
Källa: StockPiper

Det här är tuffa men säkert roliga tider för alla analytiker. För i skiftena är det särskilt svårt att luta sig mot historiska mönster i analysen. Ingen vet ju vilket mönster, om något, det blir som faller in. Kanske har räntan rusat för fort. Kanske inte.

Vilka aktier har redan reagerat, vilka har har överreagerat och vilka verkar ha missat förändringen? Det blir fler frågor än svar.

I veckans nyhetsbrev går det att läsa att Nordnets expert Roger Jansson tror den bästa tiden för bank har passerat att råvaror är heta men att aktier i bolag i sektorn är för dyra. Han landar på cykliska bolag, gärna inom verkstad och allra helst inom bilindustrin.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold tror däremot bankerna har en uppsida om räntan stiger men delar synen att det nu är dags för verkstad. Varingsflaggan svajar istället för fastighetsbolag och obligationer.

En rolig skillnad mellan de båda pålästa experterna är att Roger Jansson talar om slutet på en konjunkturcykel medan Joakim Bornold ser tecken på en normalisering och “en väg tillbaka”. Det visar vidden i diskussionen rätt bra.

Den som letar andra perspektiv kan titta på analytikernas bedömning av Clas Ohlson ovan. Kedjan för hemmafixare rapporterar i veckan. Om dollarn blir billigare åtminstone mot kronan, så löser det några av vardagens problem för det bolagets investerare.

Så som alltid. Det finns ett case för varje gissning.

 

5 Lucköppning gör dig smartare

 

Ett enklare val är att följa årets julkalender. Ja, den från Feminvest alltså. Där får du varje dag ett tips om börsens mest jämställda bolag. En lönsam affär visar det sig för den som följer Framtidsfeministens portfölj på Shareville.

Jag ska för övrigt vara med i Feminvest podd. Det ska bli riktigt roligt – missa inte det! Ett annat besök jag ser fram emot är hos Aktiespararnas Aktiefika för tjejer i Västerås den 10 december.

Slutligen vill jag tipsa om ett eget iniativ – min insamling till SOS Barnbyar. Om du gillar det jag skriver och vloggar, så finns det ingen puff som gör mig så glad. Därtill gör ju en insättning där riktigt mycket nytta!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer