Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: Raketer, räntan och Rollén

Vilken börsraket har bränsle till en resa till? Kan du inte bara säga när ni höjer räntan Cecilia Skingsley samt hur känns det att vara Ola Rollén nuförtiden? Allt inför årets Nordnet Live.

1 Ställ dem mot väggen!

På torsdag hålls Nordnet Live. Det är, som sig bör, ett fullspäckat program. Som av en händelse, lika slumpartad som Rapports rapportering från Melodifestivalen, väljer krönikan den här veckan att fokusera på det bästa från vad som lovar att bli en riktigt spännande dag. Särskilt om stunden på scenen får några av höjdarna att säga lite mer än de brukar.

Källa: Börsdata

För den som inte är på plats på det fullsatta evenemanget, så går det även att följa på webben. En bra idé tycker jag. För det ger intressanta nyanser att lyssna på huvudpersonerna i näringslivet själva resonera kring frågorna som gnuggas dagligen i media.

Ta det där med styckningen av ABB. Det har ju inte gått så vidare värst bra för ägaraktivisten Christer Gardell ännu. Hur tänker han kring det? Samtidigt är ju ABB en klart lönsam verksamhet även om tillväxten är dålig. Varför, tycker Sverigs synligaste ägaraktivist att det är så viktigt att frilägga värdena genom att dela på kraftförsörjningen och automationsdelen? Fast den underliggande frågan vi investerare letar svar på är förstås – tror du fortfarande du får igenom förändringen, Christer Gardell?

Johan Molin är höjdare både i Assa Abloy och Sandvik. Han ska prata om hoten mot frihandeln och vilken effekt nya tullar kan få. Lika intressant för oss sparare är hur det ser ut med tillväxten i svenska exportbolag för närvarande. Dollarn ger fina resultat och nu har även den långsammaste fått igenom kostnadsbesparingsprogrammen. Frågan är mer – tar investeringarna fart snart?

Källa: StockPiper

Var är tillväxten är ämnet även när Marie Ehrling från Telia äntrar scenen. Nu vet vi att i österled verkar Telia inte få sälja och i Danmark kan den som läst konkurrensrätt undra om bolaget verkligen får köpa. Kvar finns vi svenskar och så några till. Det verkar som att vår vilja att surfa mer faktiskt gett Telia och andra en efterlängtad tillväxt i intäkt per kund. Här kanske Christer Gardell borde hoppa in och stycka bolaget? Hemma bäst helt enkelt, eller?

Fast vem behöver växa numera? Kanske räcker säkra vinster och utdelningar långt – åtminstone så länge det inte går att få avkastning någon annanstans än på börsen. Möjligen är det ändå lite povert att direktavkastningen i Capio ligger på 1,9 procent enligt Börsdata, eller? Då får man hoppas vinsterna framöver växer ordentligt. Om de får det, vill säga. För det var ju det där med vinsttak. Den vd-intervjun lovar många spännande frågor och kanske ett och annat svar.

Källor: Börsdata och Gartner Group

Sådär. Då var alla de tråkiga aktierna avbockade. För det är klart man går på investerarevent för att lyssna på bolagen med schwung? Hit hör faktiskt alltid påhittiga Hexagon. Trots att bolaget gjort flera intressanta affärer under året men lämnade en rapport som marknaden ogillade, så lär mycket av rapporteringen fortsätta cirkulera kring polisutredningen mot vd:n Ola Rollén.

Första frågan är given tycker jag – hur känns det att dra kvartalssiffror med polisen väntande i foajén? Sedan lär inte det ämnet ge sådär värst mycket mer utan jag hoppas samtalet rätt snabbt går över till ett i mitt tycke intressantare ämne. Vad sjutton är mätteknik egentligen? Finare ord för linjaler och termometrar? Bolagets specialitet växer hur som helst fort vart efter fler vill kunna styra mer med allt högre precision. Frågan är hur fort kan vi räkna med att Hexagon växer kommande år?

Mångas favoritpass blir nog annars mötet med de riktiga tillväxtjägarna. För i det här gänget ska du ha tresiffriga börsuppgångar för att imponera och ska du sträcka dig över mängden så ska raketfärden mätas i tusentals procent. Ja, vem skulle inte vilja ha varit ägare av Mycronic eller Fingerprint genom åren?

Vi hade faktiskt den förstnämnda i portföljen ett tag men sålde efter en dålig rapport. Det var ett beslut som var sådär kan man säga. Det är dock svårt i de här turbobolagen, för man vet aldrig riktigt var man är på hypekurvan. Är det dags för Paradox nu? Kommer Tobii leva upp till småspararnas förhoppningar. Dags för lugn och ro snart på sensormarknaden och är Precicse Biometrics mer än en leverantör till Fingerprint?

Frågor saknas inte men det här är nog ett pass där de flesta av oss sitter och tänker – ska jag köpa eller sälja?

2 En krona för dina tankar, Cecilia

Källa: TradingEconomics

Penningpolitik är lika delar analys och kommunikation. På torsdag chattar Stefan Ingves med svenskarna igen och Cecilia Skingsley är med på Nordnet Live. Allt med syftet att sprida budskapet att inflationen lever men inte frodas alltför mycket. På allas läppar är då ett dagsfärskt räntebesked. Räntan lär ligga stilla på minus 0,5 procent, allt annat vore en gigantisk skräll.

När tror ni det blir dags att höja räntan igen? Är det dags att binda bolånet? Är det inte konstigt med minusräntor? Vi kan snabbspola förbi de här första frågorna. Svaren är ungefär så här.

Utvecklingen går åt rätt håll men det finns osäkerhet kvar kring om inflationsförväntningarna förankrats nära det långsiktiga målet. Dessutom finns det politisk osäkerhet i vår omvärld som vi behöver ta hänsyn till. Det vill säga “vi borde men vi vågar inte”. Därför siktar Riksbanken på att inleda höjningar under nästa år men räntan kommer att vara låg under en längre period.

Källa: Riksbanken

På frågan om bolånen är svaret från Riksbanken alltid att du borde vara mer försiktig än du är och historiskt har tjänat på att vara. Det är lite som att i tonåren fråga mamma och pappa innan man bestämmer sig för att åka på en packpackresa resa till Himalaya

Minusräntor och andra stimulanser var det ingen som räknade med men efter en finanskris som var djupare än vi svenskar förstod behövdes stimulanserna för att inte investeringar och jobb skulle kollapsa. Fast i Sverige ville vi mest att kronan inte skulle stärkas. Det brukar dock annars vältaliga Riksbanksledamöter skjuta ifrån sig till den grad att man kan tro att det satt direktionskaffet i vrångstrupen.

Det här är alltså inte frågor vars troliga svar ger dig som sparare någon ny information. Det är för övrigt förmågan att ge intressanta svar som gör att jag och många andra räntenördar har en crush på Janet Yellen. När Fed håller presskonferens är det långa till synes uppriktiga men framför allt vassa svar på hur resonemangen gått och hur tankarna framåt ser ut.

Ett av resonemangen som diskuterats vid de presskonferenserna är att den naturliga räntan kanske är noll numera. Det vill säga exklusive inflation kanske du inte får någon förväntad säker avkastning, realränta, på pengar längre. Förstås inte nu men inte på sikt heller. Du får bara betalt för att ta risk. Är det så? Vem vet men det vore intressant att höra Cecilia Skingsley, på samma sätt som Janet Yellen, resonera kring den räntenedgång som pågått i över 25 år.

Du behöver inte leta bland förhoppningsraketerna för att hitta höga värderingar längre. På börsen återfinns numera flera stabila tillväxtbolag som värderas till 40-60 gånger förra årets vinst, exempelvis Vitrolife och Cellavision som rapporterade veckan som gick.

Frågar du mig så vacklar dessutom både bostadsköparna och bankerna i om det verkligen är relevant att du ska klara sju procents ränta, som de flesta bolån stresstestas emot. I veckan kommer det ny statistik om bostadspriser, vi får väl se om prispilarna fortsätter peka norrut.

Det här vore det intressant att höra ett uppriktigt resonemang kring. Vad tror Riksbanken räntan är på lite längre sikt? Vad borde börsen och boköpare ha som förväntan att en 10-årig statsobligation ska kosta? Inte bara vad Riksbanken vill att vi ska vara rädda för. Just nu är det tydligt, åtminstone på börsen, att ingen har en vettig uppfattning. Så uppenbarligen har kommunikationen i den här delen inte fungerat. Troligen en betydande faktor till att kapital placerats på börsen och i hus snarare än i nya fabriker.

Samma sak gäller kronan. Precis alla, inklusive Riksbanken, menar att den är för billig. Hur mycket då och inte minst när är mellanårsrean över? Vad vill Riksbanken se för signaler innan den vågar släppa upp kronan på riktigt? Är det vår eller eurozonens ekonomi som ska stabiliseras? Talar vi tvåsiffriga procentförändringar i kronan mot vår omvärld så lär det vända upp och ned och skaka om börsen ordentligt.

Det här vore det intressant att höra Cecilia Skingsley fundera kring men jag är luttrad. Så jag nöjer mig med den där frågan om bolånen. Är det dags att binda nu?

3 Årets viktigaste fråga på börsen

A propos att charmas lite extra av vissa personers förmåga att faktiskt svara på frågan så är jag personligen svag för Albert Haeggström på Ålandsbanken. Han är med och diskuterar vad årets viktigaste fråga för börsen är.

Det många ser just nu är en våg med en förbättrad världsekonomin i ena skålen och politisk risk i den andra. Den senare är rätt jämnt spridd över klotet. Dessutom är uppfattningen om vad som är risk, möjlighet och bara brus långt ifrån enig den heller. Något diskussionen kring USA:s ekonomi visat.

Helt klart är åtminstone att när panelen på Nordnet Live bänkar sig, så är det till en börs där volatiliteten är kusligt låg jämfört med volymen i diskussionerna utanför börshusens väggar. Tvärtemot läget förra året, då Nordnet Live hölls mitt i ett börskaos som ingen riktigt där och då kunde förklara varför det pågick.

Jag ser hur som helst fram emot att få höra Albert och de övriga experterna vrida och vända på värderingarna, räntan och årets politiska händelser.

Källa: FVMR

En het fråga är om vi under året kommer att se den efterlängtade tillväxt i bolags omsättning och länders ekonomi som en hägrande oas i öknen under många år. Nu har rapportsäsongen gått, hyggligt, i rätt riktning men delvis från låga jämförelsetal. Mycket kokar ned till om USA:s uppgång kan förlängas med stimulanser och om Europa och Asien till slut kan få fart på konsumtion och inte minst på sina investeringar igen.

Hur kommer den pågående rapporsäsongen landa på börsen då? Det beror till stor del på förväntningarna på räntan. Ni vet, de där frågorna som Cecilia Skingsley borde svara på. Helt klart är vi inne i en ny guldlock på börsen. Det vill säga, inspirerat av sagan, en situation där börsen trivs utmärkt om allt blir precis lagom. Inte för varmt och inte för kallt.

Den här lite krångliga grafen är i olika varianter en av de hetaste i internationell finansmedia. Det kostar mer för franska än för tyska staten att låna pengar och skillnaden växer. Det är ett tecken på att delar av obligationsmarknaden börjat oroa sig för franska valet på allvar. Här finns det flera spännande paralleller till Brexitomröstningen förra året.

Nu som då anser analytikerna och beslutsfattare att det finns stora politiska risker. Precis som då är oron långt ifrån inprisad på börsen och synen på hur mycket en seger för Le Pen i valet skulle kunna påverka skiljer sig också åt exempelvis mellan USA och Europa. Det är med andra ord upplagt för en repris på den senkomna börsstress som britternas val gav förra våren. Om det därtill blir ännu en spark på etablissemanget och hur marknaden i så fall reagerar är andra svåra frågor att fundera kring.

Den här gången är den allmänna uppfattningen att hela euron står på spel om fransmännen väljer att visa EU fingret i valet. Det vore onekligen en intressant vändning samtidigt som grekerna än en gång visat sig ha svårt att klara sina skulder. Fast det finns en annan vinkel på problemet. Den som ger situationen en guldlock.

ECB har till tyskarnas stora förtret signalerat att det kommer vara försiktiga med att justera i sina stimulanser under året, så länge den politiska oron i eurozonen är hög. Samtidigt stiger inflationen och vinsterna alltmedan ekonomin bortom ledarsidorna tickar vidare i en fin takt.

Den här kombinationen ger en förväntad negativ realränta. Det vill säga marknaden har nosat upp att stimulanserna från centralbankerna kommer mattas av långsammare än ekonomin tar fart. Med lagom otäcka framtidsscenarier blir det då plattan i mattan lite längre i ekonomin.

Det här gör att dåliga nyheter kan bli goda för börsen och vice versa. Fast inte om de är dåliga eller bra på riktigt. För då blir det panik (oavsett vilket). Hänger ni med? Det är som 2015 och 2016 igen och både de åren gick ju bra till slut.

4 Mer du vill ha koll på i veckan

Jaha, det var det som platsade i veckans helt objektiva nyhetskrönika. Det finns ingenting utanför Nordnet Live som hade fått plats högre upp på listan. Eller ja, kanske något, men bara knappt… 🙂

På onsdag kommer nya försäljningssiffror från HM och Clas Ohlson, Det i ett intressant läge efter ett år av motgångar för fysiska butiker i allmänhet. Den här dollarexponerade duon vill nog gärna visa att det går att hålla tillväxt inte minst i befintliga butiker. E-handeln är numera allt viktigare för både. Annars är utvecklingen i Tyskland en gemensam faktor. För HM:s del skulle lite mer fart i kassan gärna synas på några andra ställen också, inte minst i USA och Kina.

Källa: Börsdata

Det fanns en tid när marknaden betalade ordentligt för att få äga svenskt stål. Det var ett tag sedan. Nu har det varit kursrusning i SSAB men det är från riktigt låga värderingar. Stålindustrin har varit den stora vinnaren på diskussioner om tullar. Mer av den varan kanske kan höja temperaturen lite till men det kan vara värt att minnas att när det verkligen begav sig, då exporterade bolag som SSAB till Kina. Det var tider det.

Ett favoritmått att hålla ögonen på i stålindustrin är hur högt kapacitetsutnyttjandet är. För det är inte så lätt att dra ned på ett befintligt stålverk. Det har funnits en hel del outnyttjade resurser runtom i världen när utbudet varit högt. Med skydd mot konkurrens och en pågående konsolidering i branschen kan återstående resurser utnyttjas bättre. Det gör dels att priserna kanske inte sticker iväg riktigt så fort som en del hoppas, dels att marginalerna ändå kan fortsätta förbättras.

Ska jag bara nämna några till av veckans rapporter, så är det intressant att följa hur försäljningen utanför Norden utvecklas för Nibe, om Ratos fått bättre fart på sina investeringar när den nya ledningen fått ett tag på sig, om bra bilförsäljning nu syns i Bilias rapport och att det varit bra ett tag märks i Mekonomens samt om friluftsmänniskorna i Fenix Outdoor fortsätter surfa på megatrenden att vi vill definiera oss som och i viss utsträckning faktiskt blivit mer aktiva. Inte som investerare då, för där blir vi allt mer passiva. Utan i bokstavlig bemärkelse.

Mer bilförsäljning kommer kommer också i veckan med nya europeiska data. Det är ett smart mått att hålla ett öga på. I USA verkar det som försäljningen mattas nu. Mycket hopp står därför till att Europa kan dra ett tag.

5 Hitta Arne

Abba-Björn och Petter får ursäkta men de riktiga stjärnorna på scen vid sidan av alla höjdare är nog Carolina Neurath och bloggaren Framtidsfeministen.

Carolina Neurath har etablerat sig som ett ledande namn i den tyvärr för lilla kretsen av grävande ekonomijournalister. Personligen kastar jag mig inte över tidningen när det handlar om privatplan eller älgjakter. Däremot har det varit en hel del riktigt stora skandaler som dieselfusket eller lastbilskartellen som bland annat hindrade utveckling av mer miljövänliga motorer. Den senare med svenskt deltagande. Stora mutskandaler och omfattande skattefusk har också dragit in svenska storbolag i hetluften. Listan av skadestånd internationella banker fått betala verkar längre än antalet marknader som inte manipulerats. Bland de mindre bolagen dimper det löpande ned redovisningssmällar, som senast i Eltel.

Det här går det att säga mycket om. Min fråga till Carolina Neurath är dock vad är hennes råd till småsparare – hur ska man förhålla sig till alla de här händelserna och inte minst hur ska man hålla koll på dem?

Ett spännande experiment på Shareville står Sandra Lindqvist, som skriver under pseudonymen Framtidsfeministen, för. Går det att tjäna pengar på jämställdhet? Den portfölj med börsens mest jämställda bolag som hon har på Shareville har åtminstone slagit index ordentligt sedan start.

På Nordnet Live diskuterar hon börsen tillsammans med mångas favorit Arne “Kavastu” Talving. När vi stod på scen tillsammans i förra årets Nordnet Live, var han fylld av tankar om hur börsen skulle gå och vilka bolag som skulle bli 2016 års vinnare. Spännande att titta tillbaka på. Annars är den stora frågan om Arne – vilken är hans portfölj på Shareville? Det är en äkta snackis och rätt många tror sig ha hittat rätt. Den mest populära gissningen hittar du bland de 39 Sharevilleprofiler jag samlat på Sparskolan.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-02-13 13:12

En riktigt fin “laguppställning” de har på Nordnet live! Blir till att följa på webben i den mån fjällstugan har uppkoppling värd namnet.

Hoppas ni har en go sportlovsvecka oavsett om den är nu eller om en eller två veckor!

// http://aktiepappa.blogspot.se/

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2017-02-13 19:13

Hej!
De som följer via webben kan passa på att göra en avstickare till din och Aktieflickvännens läsvärda blogg!
/Gottodix

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm