Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5: mjuka slår hårda på börsen

Vad ska Trump och Xi Jinping prata om? Marknaden tror inget alls. Plus hur länge kan börsen strunta i sådant som hur vinsterna utvecklas. Dessutom – vägen till valseger för LePen.

1 Kamrat twittrare

Det står ett tvättäkta toppmöte på dagordningen i veckan. Ni vet ett sådant där som är så spänt att det inte hålls i de vanliga politiska korridorerna utan flyttas ut till någon lämplig ö eller som i detta fall presidentens mysiga sommarstuga i Mar-a-lago, Florida. Läge för några helt otvungna bilder på golfbanan kanske?

Nog känns det lite, sådär, gammaldags. Typ Sovjet mot USA i hockey, schack eller boxning – fast nu i något slags politisk blandning av de tre. Trump ska möta Kinas Xi Jinping i Florida och nerverna är utanpå.

Skönt då att kinesisk statsmedia vet att lugna oroliga. Företrädare för båda länderna har kommit överens om att mötet är viktigt för ländernas bilaterala relationer.

Mötet mellan presidenterna i världens två största ekonomier alltså. Det är det som är viktigt och det är byråkraterna överens om. Imponerande vad diplomati på toppnivå kan åstadkomma ändå.

En aningen rakare agenda twittrades ut från Vita Huset – köp fler grejer eller sälj färre. Det är som bekant Donald Trumps överordnade ekonomiska tanke att vända USA:s stora handelsunderskott. I det har helt klart Kina en stor del men fördelat världsekonomiernas storlek så är det faktiskt hyggligt jämnt fördelat över jordklotet.

Källa: VisualCapitalist

En av orsakerna till det är att USA köpt på krita världen över. Faktiskt i en takt och omfattning, som kan vara den största någonsin. Det tänker sig alltså Trump att påverka genom att höja priset på import. Det andra mer beprövade sättet är att med billigare valuta sänka priset på den egna exporten. Många tror att det är vad som krävs i något tidsperspektiv.

Källa: Wall Street Journal

Mer kortsiktigt ser det däremot utmärkt ut med historiskt låg arbetslöshet, högt förtroende från konsumenter och företag samt stabilt stigande inflation. På fredag kommer nya jobbsiffror. De förväntas bli något svagare än året inledde men kompassnålen är stadigt inställd på stigande räntor och därmed kanske på en tvärtom allt starkare dollar.

Samtidigt ser förstås kineserna att så här långt har Trump svårt att få igenom sina politiska förslag. Hälsoreformen körde fast, stalltipset för budgeten är att den blir urvattnad och när det gäller samtalsämnet i Mar-a-lago, frihandeln, så är marknadens dom solklar. Det syns i den mexikanska peson och det märks på det växande hoppet om en vändning för tillväxtländerna. Börsen har redan skrivit av att det blir några betydande handelshinder.

Så ser brädet ut från den amerikanska sidan.

Läget ser inte helt annorlunda ut på andra sidan bordet. Kineserna har ständigt växande problem med sina skulder de med. Regimen i Peking gör små trevare för att styra över mot konsumtion och framför allt få ned skulderna.

Det går sådär. Lönerna stiger och är redan förbi Latinamerika medan de snabbt närmar sig nivåerna i södra Europa. Problemet är att det fortfarande är en ekonomi driven av skuldfinansierade investeringar från statliga tillverkande bolag, som ofta i sin tur kliver in som skuggbanker och finansierar både det ena och det andra.

Få tror att de statliga bolagen på sikt klarar sina finansiella åtaganden. Skiljelinjen går snarare mellan dem som tror att staten löser problemet och dem som tror att det kommer en finanskris emellan. Under tiden sipprar kapital ut ur landet trots diverse regler för att stoppa flödet.

Orsakerna skiljer sig men lösningen är den samma. Kina ser ut att på sikt behöva en billigare valuta. Precis som i USA finns det dock hinder i form av utländska lån. Fast här är det det i första hand till bolagen.

En metod är att inte ta hem vinster från andra länder. En annan är mer småskalig. Privatpersoner som åker fram och tillbaka till Hong Kong antingen med valuta inom tillåtna gränser eller med pengar gömda. Myrsmugglare kallas de med hänvisning till den eviga stig av små belopp som de bär med sig ut ur landet.

Det sista den här balansakten behöver är en knuff från USA i någon riktning. Det vet förstås Donald Trump. Därav hans inledningsvis hårda ton om att inte acceptera tankarna om ett Kina. Kruxet är att Kina kan få svårt att leverera det amerikanerna vill ha, en starkare yuan.

Det finns en hel del annat än ekonomi att tala om, som konflikten i Sydkinesiska sjön och Nordkorea. För problemen med den sistnämnda har Trump sagt att USA fixar saken själva om det krävs.

Så vad är en rimlig utgång av mötet? För börsen är det nog fortsatt om ledarna nöjer sig med att ta de där golfrundan, ler och vinkar. Ju mindre de säger desto bättre, antagligen.

Innan jag lämnar ämnet Kina måste jag bjuda Vita Huset på den här. Det går dåligt för kinesisk filmindustri. Den är som många andra branscher inne i en offensiv internationell satsning. Kina ska via USA bli en världsspelare även inom film är tanken. Det går dock sådär och problemen finns på hemmaplan. Kinesiska biografer visar nämligen kopior av filmerna utan att betala för sig. Hoppsan, den skon klämde visst mer på andra foten.

2 Den saknade pusselbiten är verkligheten

Den här veckan är det inköpschefernas tur att bekänna färg igen. Det lär bli något ljust och luftigt. De är säkert nöjda. Det är ju alla som blir tillfrågade om hur det ser på och vad det tror om framtiden. Hade det istället varit hårda data – om vad som faktiskt produceras – då hade svaret varit mer osäkert.

Källa: TradingEconomics

Jag hade faktiskt kunna dra vilken graf som helst ur hatten för att visa det här. För alla är likadana. I det exempel det råkade bli syns att förtroendet för den svenska ekonomin bland företagen håller sig fast på en hög nivå medan bnp-tillväxten mattats något.

Vi fortsätter med den här grafen från FactSet. Under första kvartalet sänktes förväntningarna på bolagens vinster med 3,6 procent. Hur tror ni att det visade sig i kurserna? Rätt svar de steg med 5,8 procent.

Faktum är att inte sedan år 2000 har skillnaden mellan så kallade hårda data som, produktion, och mjuka data, upplevelser varit så här stor.

Det tuffar på alldeles oavsett om det ligger något spår framför tåget kan man säga.

Även i Stockholm är humöret på topp och börsen verkar obekymrad av utvecklingen runtomkring.

Den som bryter ned vinstutvecklingen på olika branscher ser en intressant bild. Å ena sida har branscher som handel och bank det nu lite tuffare men de har å andra sidan haft en relativt stabil vinstutveckling. Å andra sidan är ni de cykliska branscherna glödheta.

När är cykliskt på topp då? Exakt, när hoppet har tänts.

3 Vem tar vem?

Medan de stora grabbarna spelar golf, så sätter sig förhandlare från EU och Mexiko vid världspolitikens barnbord. Ett nytt handelsavtal står på agendan. Det låter väl inte särskilt otroligt att den förhandlingen mellan i högsta grad motiverade deltagare går bättre än den mellan bråkstakarna i Florida.

För övrigt känns det lite som det är global Almedalsvecka för närvarande. Är det inte Brexit så är det utspel om Skottland eller för den delen Irland.  Det sista är fortfarande lite långsökt men diskussionen om att rita om även den gränsen lever faktiskt.

Den stora politiska frågan är förstås de franska valet. Det tycker inte marknaden som helt lämnat den frågan bakom sig. Det gör det förstås än mer intressant att vrida och vända på olika alternativ. Den bästa artikel jag läst om vägen till en seger för LePen var ovanstående.

Så här går det till. LePen får 95 procent av sina väljare att gå och rösta – inte omöjligt. I så fall måste Macron få ihop 70 procent av sina. Det är inte så säkert för nackdelen för huvudkandidaten, vem det än blir, är att täcka in så många olika åsikter som resten av det politiska spektrumet rymmer när LePen ställt sig i sitt hörn.

Anta att det blir Fillon som går vidare. Lite långsökt men ändå. I svenska förhållanden ska då personer som normalt röstar på vänsterpartiet lägga en vacker dag i maj på att gå och rösta på vad som i den jämförelsen skulle motsvara en fiffelanklagad moderatledare. Det ser inte självklart ut. Så det valet är nog inte avgjort förrän den sista rösten räknats. Precis så som vi vant oss vid.

Hej världen – vi är Island. Minns ni oss? Det går alldeles utmärkt för önationen med de lynniga vulkanerna. Så bra faktiskt att valutan börjar bli ett problem. Nu när allt är som det ska igen. Åt vilket håll ska den lilla islänningarna luta sig? Det överraskande svaret kan bli att landet knyter sig närmare euron.

4 Tricket med fastigheter

Källa: Börsdata

Veckans fördjupning handlar om fastigheter. Den som skrapar på ytan kopplar direkt den branschen till räntan och kanske till en lång period av stigande priser. Det sistnämnda på eller över gränsen för en överhettning eller till och med nära en bubbla beroende på vem du frågar och vilken delmarknad som avses.

Riktigt så enkelt är det inte. Du tjänar pengar på att bygga hus, köpa dem billigare än du säljer dem för eller helt enkelt genom att äga och hyra ut dem. I veckan kom nya skatteförslag om det som kallas paketering – att sälja flera hus tillsammans för att på så sätt sänka skatten. Om reglerna går igenom slår de mest mot byggmarknaden, delvis mot transaktionsmarknaden men mindre mot bolagens som främst förvaltar sina bestånd.

Källa: Riksbank

Den som tittar på hur fastighetsbolagen värderat sina innehav ser att de har en del marginal kvar i förhållande till räntorna. Däremot börjar priserna för att skaffa nya byggrätter eller köpa på sig intressanta fastigheter krypa upp till en nivå där det är svårt att få portföljerna att växa lönsamt den vägen. Som sig bör, sent i en konjunktur.

Det som däremot inte hänt är att avkastningen på befintliga bostäder och lokaler börjat pressas. Tvärtom. Det är fullt i kön med låga vakansgrader och bra tryck i hyreshöjningarna på den kommersiella sidan. Inte minst i storstadsregionerna och framför allt i Stockholm.

Dessutom är visserligen räntorna, försiktigt, på väg uppåt men så här långt har inflationen hållit ett högre tempo. Det beror på bra fart i ekonomin. Med många indexerade kontrakt och möjligheten att förhandla om och upp hyrorna verkar förvaltningen vara den intressanta delen av fastighetsbolagen just nu. Priset för att köpa in sig fastighetsbolagens rörelseresultat – driftnettot – ligger inte på nivåer som skrämmer.

Det här utvecklar jag i veckans 3 snabba som du hittar i längst ned i den här krönikan. Vill du hellre läsa i lugn och ro än kolla på den i vloggform hittar du en skriven artikel om fastighetsbranschen i senaste numret av Värdepappret, där min artikel är gratis att läsa. Slutligen ingår i veckans fördjupning en analys av Castellum – den hittar du på min egen blogg.

5 Milstolpar vid vägkanten

Amerikanerna ska ju alltid vara först med allting. Nu har några av dem slutat servera kaka till kaffet på bolagsstämman. Ja, det har gått längre än så och håller hela stämman via nätet. Kaffe och kaka får du ordna själv.

Det låter ju modernt att köra via nätet och det är det väl. Tyvärr är det även en del av en annan trend. Den att bolagen gör allt mer för at sålla och rensa bland frågorna de får. Det är delvis samma trend som att vissa bolag inte vill ha kvartalspresentationer varje kvartal och att andra är mer än njugga mot analytiker som ställer jobbiga frågor på konferenserna.

Visst är det så att de flesta bolagsstämmor tycker jag bara om för att de är trevliga men ska jag vara ärlig är det framför allt de otrevliga jag inte vill vara utan. Definitivt inte utan fysisk kontakt åtminstone. För hur lätt är det egentligen att ställa någon mot väggen via en chatt?

En av mina små hobbies här i livet är studera eller kanske ärligare beskrivet notera fjärilseffekten slå till i verkliga livet. Det kom en sådan blipp i veckan. Brittiska The Sun, förespråkare för att britterna skulle lämna EU, ondgjorde sig över att spriten hade blivit dyrare.

Vem var det som hade hittat på det? Spritmärkena skyllde på att pundet rasat efter Brexit, en förklaring som inte bet på The Sun. Om det är ett fattigare liv med dyrare drinkar vet jag inte men däremot var det en tydlig påminnelse om att britterna visst fått det ekonomiskt sämre efter Brexit. För det är inte så att lönerna stigit med några 10-15 procent motsvarande nedgången i pundet.

Sedan är alkohol speciellt. Det är bara att titta i brottsstatistiken. Ska vi gissa att exempelvis våld i hemmet gått ned. Knappast en valfråga i Brexitomröstningen. Världen har många vändningar som är svåra att hänga med i.

För min egen del bjöd veckan som gick på en uppskattad milstolpe. Det var min insamling till SOS Barnbyar som passerade 20 tusen kronor. Det var riktigt roligt. Det är ju för kontakten med alla andra investerare som jag skriver och filmar. Vad kan då vara bättre än att ni är så många som vill stötta en riktigt bra sak.

Så den här veckan avslutar jag med att hålla mössan i hand. Stöd insamlingen! Den gör verkligen skillnad – för mig men framför allt på riktigt och viktigt!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Här är några andra ställen där du kan följa mina inlägg:

Om du gillar mitt bloggande och vloggande  finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer