Hoppa till huvudinnehållet

Veckans topp 5 – du sköna nya börsvärld

Börsen säger hej då till politisk risk och centralbanker vid ratten. Nu väntar ekonomiska stimulanser och högre inflation. Vad blir det netto i småspararportföljen?

1 Dags att ta nya tag

På vår tomt trängs två bilar och en hoppmatta vi inte hann plocka in med ett berg av snö. De samsas med de vanliga tillbehören i ett småbarnsliv som pulkor och kvarglömda basketbollar (ja faktiskt). Därtill ligger det kvistar från ett träd vi sågade ned i måndags och inte fick iväg till trädgårdsåtervinningen i tid. Till att råga på allt sladdade vi in i ena grindstolpen, så den ligger elegant lagd bredvid infarten.

Det är kaos helt enkelt. Fast det ser inte ut så. För allt är vackert vitt. Det känns fridfullt, nästan hoppfullt vackert som inför en fröjdefull jul. Eller något i den stilen. Så känns börsen också just nu.

Hur mycket pundet förlorat mot kronan (orange), euron (röd) och dollarn (blå). Källa: TradingEconomics

Guldet gick ned, räntan upp och börsen följde med om än inte riktigt i samma takt. Till och med pundet vaknade till. Det var inte bara världen som såg annorlunda ut i onsdagens morgondis. Marknaderna hade också tänkt om.

Temat gick ifrån att vara en börs styrd av att slå av och på risk kopplat till enskilda möjliga och omöjliga händelser som jag utvecklar i YouTube-klippet längst ned på sidan. Frågor om “vad händer om” och i så fall “vem gör vad” fick träda tillbaka. Nu gäller de mer basala frågan vad händer nu och hur ska det värderas på börsen?

Glöm centralbankerna, lita på staten

Det blir en hårdare räntepolitik men betydligt mer stimulanser via offentliga investeringar och lägre skatter om marknaden tolkat Trumponomics rätt. Det är ungefär det IMF föreslagit i sina analyser av världsekonomin.

I vissa sektorer är det i det därför i det närmast hausse på börsen just nu. Något som drog upp mungiporna på aktieägare i Skanska som skuttade upp 7 procent i veckan och SSAB som tog ett kliv med 14 procent.

Det är för övrigt inte bara marknaden som tagit ut lånen i förskott. Amerikanska delstater är redan i full färd med att låna upp kontanter för att genomföra de investeringar i infrastruktur alla nu räknar med kommer.

Fast det finns även tvivlare. Det är i minoritet men vissa påpekar att den republikanska majoritet som nu valts in faktiskt tidigare motsatt sig stigande underskott. Så här långt är det Trumps ord som fått stå oemotsagda. Det är dock ett tag fram till nästa amerikanska budget.

Intressant nog är det också diskonterat att nu stiger räntorna fortare och centralbankernas era vid rodret är över. Janet Yellen sitter dock tryggt på sin position ett bra tag till. På torsdag håller hon sitt första tal efter valet. Många, inklusive undertecknad, har räknat med att budskapet nu kommer vara att räntan verkligen kommer höjas i december och att amerikansk ekonomi står stark. Allt annat är en joker som skulle kasta om det nya börslugnet.

Ingen vet vad som händer med världshandeln

Hur det blir med handelspolitiken har marknaden, precis som efter Brexit, lagt åt sidan. Stimulanserna är diskonterade, protektionismen är det inte, som en av experterna i den här artikeln från Bloomberg konstaterar.

Det är dock alldeles för tidigt att blåsa faran över för inskränkningar i världshandeln. För, som Financial Times skrev i en ledare i veckan. Den verkliga risken är nog att handel snart av de flesta stora runtom i världen mer ses som ett spel med merkantilismens vinnare & förlorare än något som berikar båda köpare och säljare. Vid det spelbordet är Donald Trump långt ifrån den enda som vet hur en kortlek ska blandas.

2 Vinnare, förlorare och världen däremellan

Är det något marknaden älskar, så är det att dra slutsatser. En är alltså att nu stiger inflation och räntor. En annan och mer omtvistad är att den politiska risken sjunkit och att den inte längre är den faktor som styr börsen mest. Den tredje är att branscher med mycket statlig inblandning nu gynnas av att regelverken lättas.

Baserat på det här finns det en ny bild av vinnare och förlorare. Bankerna och försäkringsbolagen vinner på högre räntor och lättare regler. Sjukvårdssektorn hoppas på mindre statlig press på priserna.

Oljebolagen räknar dels med lättare att få tillstånd för utvinning, dels med högre efterfrågan när stimulanserna av investeringar ökar. Samtidigt lär överutbudet av olja globalt fortsätter stiga. Situationen ser liknande ut även för andra råvaror. De som är närmast kopplad till infratstuktur går särskilt bra, här är koppar ett exempel.

Till förlorarna hör, om den nya trenden håller i sig, inte minst alla bolag med stort fokus på utdelningar. De fungerar helt eller delvis som obligationer och får därför räkna med att få se sitt värde falla om räntan fortsätter stiga.

Du kan läsa mer om vad experterna tror i en annan artikel i veckans nyhetsbrev – “Trumps seger ger vinnare och förlorare på börsen – experter förklarar”.

3 Vi kan väl tala med varandra?

Källa: Börsdata

I den årliga börskalendern är det nu dags för kapitalmarknadsdagarna. Säsong för löften om goda framtidsutsikter men även ett tillfälle för ledningarna att prata ned sina bolag en bit så att inte trycket ska bli för tufft på rapporterna.  De skrev jag om i somras.

Ett spännande bolag som träffar investerare i veckan är Atlas Copco. Här handlar det om huruvida detta kvalitetsbolag kan försvara att marginaler och försäljning även framöver utvecklas positivt.  Aktien har då och då klarat av nuvarande p/s-tal på 3,3 men för det mesta legat lägre. Förstås en utmaning att motivera.

Källa Börsdata

Stora Enso, som också träffar investerare i veckan, har haft högre direktavkasning än 3,6 procent men om nu räntorna skulle vara stigande, så är just direktavkastningen i bolagen på börsen något att hålla ett öga på.

Vill du få full koll på bolagen med kapitalmarknadsdagar kolla in den här länken, som går till agendan för veckan som kommer.

4 Industrins återkomst

Produktionsdata från Tyskland lär få större genomslag än de brukar i veckan. För Europas ledande ekonomi står och väger.

I fredags kom BMW med nya rekordsiffror, som jag skrivit om här. Bolaget säljer mer än 10 procent bättre både på den europeiska och kinesiska marknaden. Om det gäller fler, så skulle det kunna bli en puff uppåt för börsen.

För övrigt är BMW:s rapport riktigt läsvärd för alla som gillar bilar. Bolaget, som är erkänt duktiga på strategi, reder ut hur bilindustrin utvecklas de kommande åren. Hur kommer till exempel självkörande bilar introducerasom? Kolla tweeten ovan.

5 Förändringens vinter

Bland det roligaste och svåraste med att investera aktivt är att under ett börsliv får man uppleva det mesta. Exempelvis att Kina klagar på USA för att det skulle hota miljön om landet inte levererar enligt överenskommmelse i klimatfrågan. Det ver en vändning på nyheterna jag inte hade på min radar för året.

Inte ens de största trender håller i alla evighet. Exempelvis är det ingen på Manhattan som går runt i Canada Goose längre. Så tiden kanske var kommen för den ekonomiska modell vi levt i ända sedan finanskrisen.

Fast vem vet, för det kan vara som med vår trägård också. Det vi borde titta på syns inte just nu. Kanske har vi inte alls sett det sista av minusräntor och låga investeringar? Vi blir ju trots allt fortfarande en allt äldre planet.

Till slut kanske insikten blir att det som göms i snö kommer upp i tö. Det lär dock inte bli just den här börsveckan. Nu kan vi istället glädjas åt få gå vidare. För nu har det nog blivit bolagens tur att leverera.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer