Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Veckans topp 5 – allt eller inget Apple

Kan sjuan ändra riktning för Apple? Det har varit motigt ett tag men kommer vändningen i veckan?

1 Vi ses den sjunde

Källa: Nasdaq

Lägre telefonförsäljning,  två kvartal med fallande vinster och en stenhård diskussion om bolagets marginaler. Det i ett bolag som betraktats som världens tillväxtmaskin.

Går det att ta premiumbetalt för Iphone när alla andra telefontillverkare möter allt hårdare priskonkurrens. Dessutom har intresset både från kineser i allmänhet och landets politiska ledning svalnat för produkter från Cupertino. Bilsatsningen, sägs det, har dragits ned till programvara. Fast som vanligt är det ingen som riktigt vet.

Lite extra salt i såren har det nog varit att medan Apple fått se sina vinster falla över 10 procent, så har den amerikanska IT-sektorn istället varit en av få med växande vinster. Det har synts i bolagen aktieutveckling. Numera mer traditionella Microsoft och Googles moderbolag Alphabet har gått betydligt bättre än Apple. Görs istället jämförelsen med heta Facebook och Amazon, då talar vi äpplemos.

På onsdag laddar Tim Cook för en av de där klassiska  “…and one more thing” som Steve Jobs excellerade i. Bland det som ska dras fram finns inte bara en uppföljare till den, relativt misslyckade, smarta klockan. Nej, då är det äntligen dags för sjuan. För extra effekt är releasen satt till den sjunde september.

Vad ska vi då förvänta oss? För att vara Apple har mycket läckt ut. Snabbare med bättre kamera, kanske anpassad för att fotografera under vatten. Räcker det för att aktien ska sticka upp huvudet över ytan? Om inte så hjälpte åtminstone Samsung till genom att deras nya Note började brinna och därför måste återkallas.

2 Revolverförhandlingar är tillbaka

Hur som helst har Apple fullt upp som det är – i veckan som gick meddelade ju kommissionen att bolaget måste betala 13 miljarder euro till Irländska staten. Ett beslut som både landet och telefontillverkaren motsätter sig. Det blir en lång resa innan sista ordet är sagt i där.

Däremot var det nog en väckarklocka för många amerikanska bolag som har låtit vinsterna landa utanför USA. Det är tuffare tider i förhandlingar lite varstans numera. Trumps uttalanden om den mexikanska gränsen är ett exempel. Den kinesiska statens  allt hårdare hållning mot utländska bolag är ett annat.

3 Vardagens små bekymmer

Källa: ConsensusEstimates

Onsdag är även en viktig dag för Insjön i Dalarna. Riktigt lika välbesökt, som Apples event, lär inte Clas Ohlsons kvartalsrapport och genomgång av månadsförsäljning bli.

Frågorna är om svenskar fortsatt hållit plånboken öppen på vid gavel samt hur det går i Tyskland. Annars ahr valutaeffekter stort genomslag, om dollarn stärks.

En sak att notera med Clas Ohlson är att aktien, i ett historiskt perspektiv faktiskt inte sticker ut längre.

4 Överskott av allt

En tuff ton var det när G20 träffades. I princip är alla överens om att anpassa produktion till efterfrågan. För världen producerar just nu mer än vi behöver av allt från stål till telefoner.

Problemet är att man inte är är överens om vem som ska skära ned. Kina äe problemet menar EU. Vid just det här mötet fick stålindustrin störst utrymme och faktiskt har möjligen tillfälliga åtgärder påverkat prisutvecklingen. Till glädje för exempelvis SSAB. Så den här gången gav  kanske det tuffare tonen utdelning.

Förra veckans mjukaste utspel kom istället från en överraskande avsändare. Det var Vladimir Putin som berättade för Bloomberg att han för sin del kunde tänka sig att Iran fick pumpa ännu lite mer olja bara de så småningom ändå gick med på att tillsammans med bland annat Ryssland frysa oljeproduktionen på någon ännu inte fastställd nivå. Får han svar på det utspelet under veckan?

Oljan ligger nämligen och guppar. Fast det är numera på en nivå där andra marknader, som börsen, inte bryr sig om den. Mellan 40 till 60 dollar är det visserligen tufft för amerikanska producenter men de kan i vart fall betala sina lån.

Bättre efterfrågan kunde även skönjas inom shipping men även här är resan till en ekonomi i balans mycket lång. Den går genom en hård omställning där många aktörer och båtar troligen måste bort innan balans nås. Det kan vara en reflektion att ha med sig för den som hoppar på någon av de många rekommendationer av Maersk som kommit senaste tiden.

Vi är med andra ord fortfarande kvar i överflödsekonomin. Veckan bjöd på flera andra råvarunyheter som bekräftade det. Veteskördarna blev ännu ett år rekordstora världen över, vilket tryckt ned priserna. Från Kina kompletteeades nyheten om högre stålpris med att för låg efterfrågan lett till lägre kopparpris.

5 Får Europa en ny aktieköpare i veckan?

Möjligen är det lite långsökt att ECB vågar ta ett steg i en mer offensiv riktning i veckan. Ett exempel är om ECB ska följa Japans exempel och börja köpa aktier.

Tyskarna är ju emot redan den åtgärder som vidtagits. I veckan talas det om framtiden och som det verkar är det faktiskt fler aggressiva åtgärder på gång inte färre. Framtiden för stimulanspolitiken är för övrigt troligen även det vår egen Riksbank uttalar sig om i veckan.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Nu är nya avsnittet ute – ”Lär dig använda bolaget siffro”. Missa inte det!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer