Hoppa till huvudinnehållet

Vad är din anledning till att bli rik?

Att bara ha ett antal virtuella papperslappar på ett konto utan någon värdering bakom lockar knappast någon. Ändå finns det precis lika många anledningar till att människor vill skaffa sig mer pengar som det finns sätt att skaffa dem. Nedan är några jag stött på under min egen och andras resa (fyll gärna på i kommentarsfältet):

– Trygghet. Även trygghet betyder olika saker för olika människor. Trygghet kan vara att våga sväva ut på andra områden i livet, som att byta jobb, inte för inkomstens skull utan för glädjen. Att våga gå sin egen väg i livet utan att vara ekonomiskt beroende av någon annan.

– Att göra skillnad. Faktiskt kommer den här anledningen oftast före nedanstående. Tyvärr är ekonomiska intressen ofta förenade med fördomar om girighet och att “någons bröd är den andres död”. Som tur är håller det synsättet gradvis på att förändras. Att göra skillnad är ju förstås olika för alla människor, men några exempel är att skapa en tryggare framtid för sina barn, att kunna arbeta med bistånd eller att investera i ett företag med en långsiktig code of conduct.

– Tävlingsinstinkten.  Det är roligt att försöka förränta sina pengar så bra det bara går. Att slå index år efter år blir mer utmanande ju längre man håller på. Dessutom finns det gott om människor (och maskiner) att tävla mot. Att tävla kan vara ett utmärkt sätt att tillskansa sig personlig utveckling!

– Att köpa fina saker. I ytterst få fall har jag mött investerare som brinner mest för denna punkt. Ändå är det kanske den vanligaste föreställningen många människor har. Med mycket pengar finns det ingen hejd vad du kan göra: köpa hus, bilar, klockor, elektronik, smycken, väskor, skor, resor eller  varför inte en egen helikopter?

Att ta reda på värderingen bakom  är därför det viktigaste den som är i startgroparna för att skapa en förmögenhet kan göra och det är också så arbetet med Sara Öhman, kvinnan med 1000 järn i elden men som är mest som du och jag som vi kommer få följa under hösten.

Övning i att bli framgångsrik

Eftersom jag har lovat att ni ska få följa med på hennes resa (och kanske göra egna förändringar på flera plan i livet?) kommer därför första övningen här:

En bra övning att göra är att snabbt fylla i hur du står inom olika områden i livet just nu:

– Nöje och fritid

– Fysisk miljö

– Hälsa

– Arbete

– Pengar

– Kärlek

– Personlig utveckling

– Vänner

Gör en ring på ett papper och dela den i åtta bitar. Dra sedan streck på alla områden i livet, där det du är nöjd med kommer få ett streck långt ut i kanten och det du är mindre nöjd med kommer få en mindre tårtbit. Är du osäker på vad jag menar kan du söka på livshjul på nätet så får du många och bra exempel. Så. Nu vet du vad som haltar i livet. Det är längre än många andra människor kommer under sitt liv. Att veta vad vi inte vill ha är däremot inte speciellt motiverande och dessutom har du ju högre mål än så? Därför:

Vad  vill du ha istället? 

Hur ska du nå dit? 

Vem eller vad kan hjälpa dig dit? 

Vad är det som har hindrat dig fram till nu? 

Vilka delmål har du? 

När ska du ha nått dit?

Ställ de frågorna till dig själv varje morgon. Nästa vecka kommer nämligen nästa inlägg om resan till ett rikare liv, så häng med!

Har du missat Sara Öhmans resa? Nedan följer det första inlägget:

Kan vem som helst bli rik?

Eller läs Saras egen syn på saken här:

Resan från rookie till investeringsproffs

Mig diskuterar du bäst med på twitter eller i kommentarsfältet nedan!

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer