Värdepapprets senaste inköp – Protector Forsikring

Protector Forsikring har länge varit en favorit bland småsparare, men även bland banker (samtliga har en riktkurs över nuvarande börskurs). Det är lätt att förstå intresset då bolaget har många kvalitéer som lockar. Hög tillväxt kombinerat med en god lönsamhet och en rimlig värdering är tilltalande attribut. Bolaget publicerade sin kvartalsrapport för några dagar och den gjorde få glada. Möjligen blev Värdepappret glada då det äntligen dök upp ett läge att plocka in bolaget i portföljen.

Protector Forsikring är ett snabbväxande försäkringsbolag med verksamhet främst i Norge, Sverige och Danmark där Norge står för mer än hälften av bolagets totala omsättning. Det senaste året har bolaget även etablerat sig i Finland och England och framöver förväntar vi oss att det är England som ska stå för den största delen av tillväxten. Bolaget har två kärnverksamheter. Först ska bolaget sälja försäkringar och sedan ska man förvalta den “float” som uppstår när kunder förskottsinbetalar försäkringspremier. I bilden nedan kan man se att bolagets förvaltning står för en stor del av resultatet i likhet med många andra försäkringsbolag. I dagsläget växer bolaget snabbt och har kommunicerat en tillväxt över 15 % de kommande tre åren drivet av expansionen i England. Dock har bolaget problem i Danmark där bolaget för tillfället gör förlust beroende på att man har tagit för lite betalt för riskerna. Detta har gjort marknaden nervös vilket har fått aktien att tappa 15 % på några dagar. Värdepappret ser detta som ett bra läge att ta in Protector i portföljen.

intakter-resultat-totalt

Varför har Värdepappret tagit in bolaget i portföljen?

  • Vi tror att bolagets problem i Danmark är hanterbara och att det kommer att bli bättre under andra halvan av 2017. Verksamheten i Danmark är inte så stor så att den på något sätt påverkar hela Protector.
  • Det finns i dagsläget inget som tyder på att bolaget har liknande problem i andra länder som man har i Danmark. Det verkar därför inte vara ett kulturellt problem som finns i hela bolaget.
  • Bolaget har under 2016 haft problem i delar av den norska verksamheten vilka de under senare delen av året har löst. Det finns alltså en förmåga att ta itu med problem, lösa dom och gå vidare.
  • Bolaget har varit lönsamt i 10 år och den underliggande försäkringsverksamheten (combined ratio) ligger på en rimligt nivå runt 90 %. Det är rimligt att tro att bolaget kan fortsätta att ligga runt denna nivå även kommande år då man flaggat för att England kommer ha en bättre lönsamhet än Norden.
  • Bolaget har idag en investeringsportfölj på 8500 MNOK vilket motsvarar runt 100 norska kronor per aktie. Denna kommer att växa i takt med omsättningen kommande år och i takt med att investeringarna ger avkastning. Portföljen kommer över tid att motivera börsvärdet i Protector på egen hand.
  • Bolaget drivs av en mycket sympatisk och erkänt duktig VD och grundare (Sverre Bjerkeli) med både pengar och självförverkligande investerat i verksamheten. Tydligheten och ärligheten i problembeskrivningen av den danska verksamheten var både förtroendeingivande och ovanlig.
  • Vi bedömer att bolaget har en uthållig konkurrensfördel då man har världens (?) lägsta kostnader vilket gör att man kan ta kunder till ett lägre pris utan att ha sämre lönsamhet än konkurrenterna. I England, där de nu har börjat expandera, har de cirka en tredjedel av konkurrenternas kostnadsnivå vilket skapar goda förutsättningar för framgång.
  • På sikt kommer Protector att kunna dela ut väsentliga delar av resultatet i takt med att tillväxttakten avtar. Idag ligger utdelningsandelen på 40 % vilket ger en direktkastning på drygt 3 %. De större försäkringsbolagen i Norden delar ut nästan 100 % av resultatet vilket är möjligt då försäkringsbolag binder lite kapital i verksamheten.
  • Värderingen ställd mot de kvalitéer som bolaget besitter är inte utmanande. Bolaget bär sin värdering utan tillväxt så som det ser ut idag vilket gör att vi bedömer att det finns en god säkerhetsmarginal.

Sammanfattning

Värdepappret bedömer i dagsläget inte att något väsentligt i Protector har förändrats på lång sikt. Bolaget genererar intäkter på nästan 4000 MNOK nästa år och har finansiella tillgångar på runt 10 000 MNOK. Resultatet från dessa två delar kan landa runt 600-800 MNOK före skatt vilket ska sättas i relation till börsvärdet om 6200 MNOK. Vi ser att bolaget har goda möjligheter att växa vidare med + 15 % årligen med god lönsamhet kommande fem år drivet av expansionen i England.

Aktien handlas i Oslo och ni köper den hos Nordnet här.  En mycket utförlig analys av bolaget är gjord i Nr 10 av Värdepappret. Det är inte omöjligt, snarare troligt, att vi kommer med en utförlig analysuppdatering under 2017 när vi har mer klarhet i vad som händer i England och Danmark.

Mer läsning finns på bolagets hemsida

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser om bolagen som vi har skrivit om ovan kan du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer