Värdepapprets bästa investering – Belgiska vävmaskiner

Det är ofta i tråkiga branscher som många av de mest intressanta bolagen finns. Textilindustrin har rykte om sig att vara medioker. Stor prispress, homogena produkter och låga inträdesbarriärer brukar nämnas. Värdeinvesteringsgurun Warren Buffett har sagt att ett av hans största misstag var när han en gång i tiden köpte in sig i textilföretaget Berkshire Hathaway. Emellertid brukar det även i relativt medelmåttiga branscher finnas lysande undantag. Företag som genom klok positionering lyckats karva ut en stark marknadsposition. Det belgiska företaget Picanol tillhör världens största tillverkare av vävmaskiner.

Vävmaskiner används inom tre olika segment: vanliga kläder (jeans och tröjor m.m.), hushållstextil (kuddöverdrag, lakan m.m.) samt tekniska textiler (airbags, fallskärmstyg, medicinska textilier). Under senaste decenniet har mycket avvävningen av vanliga kläder emigrerat till Kina och det är inom detta segment har företaget historiskt sett haft starkast marknadsposition. Som kuriosa kan nämnas att uppskattningsvis en tredjedel av varje jeanspar som tillverkas i dag, har vävts på en maskin signerad Picanol.

Bolaget har aktivt valt att tävla i mellan- och högre prisklasserna där teknologi och effektivitet hos maskinerna tenderar att vara viktigare än pris. Genom att tillhandahålla en produktiv maskin kan kunderna öka sin effektivitet. Picanol är sällan billigast för kunden på kort sikt, men tanken är att effektiviteten över produktlivscykeln blir så god att det är värt för kunderna att slanta upp litet extra vid inköp. Efter försäljningen har man därför ett väl utbyggt återförsäljarnätverk och en serviceorganisation som kan tillhandahålla extrakomponenter och service. För att uppnå teknologi i toppklass satsar man årligen en hel del pengar på forskning och utveckling: ca 2 % av omsättningen förra året. VD Luc Tack beskriver: ”Det är viktigt att ständigt utvecklas. Våra kunder kan tjäna pengar genom att använda våra maskiner och de kan också köpa fler maskiner.

Ägarstrukturen ändrades radikalt 2008-2009 när bolaget genomgick en finansiell kris beroende på för hög skuldsättning. Entreprenören Luc Tack gick in med 15 miljoner euro och erhöll en bit över 80 % av aktierna. Sedan dess har han lyckats vända skutan på ett mycket remarkabelt manér.

VD och storägaren Luc Tack framstår som hårt arbetande, ödmjuk och han leder genom att föregå med gott exempel. Exempelvis har han under de fem år som han varit VD inte tagit ut lön, därför att han ansett att bolaget först och främst måste arbeta bort förlusterna som uppkom 2008 och 2009. Luc Tack ogillar personlighetskulter och arbetar hellre långt ifrån rampljuset: ”Vi arbetar hårt dagligen. Vi går upp tidigt, lägger oss sent och blir aldrig nöjda.” Gällande framgångsreceptet pekar han på några faktorer: “Sunt förnuft och mod är väldigt viktigt. Det är också viktigt att vi behåller våra fötter på jorden och att miniräknaren aldrig är långt borta. Vi är aldrig ute efter kortsiktiga vinster, utan vi investerar alltid på lång sikt. Jag tänker inte förstöra min nattsömn över vinsten nästa kvartal, utan jag måste se till att företaget finns kvar tio eller tjugo år framåt och att våra barn har arbeten att gå till.”

Sommaren 2013 hade bolaget arbetat ihop en massiv nettokassa i takt med de goda resultaten. Då fattade man beslutet att förvärva 27,6 % (idag äger man 36 %) av Tessenderlo för 192 miljoner euro och den som sålde andelarna var franska staten. Bolaget tillverkar kemikalier i ett antal olika segment. Exempelvis gelatin till matindustrin, foder och gödsel till jordbrukare, plaströr till verkstadsindustrin osv. Tessenderlo är ganska spretigt och vad som framstår som ett historiskt ganska misskött bolag. Staten var som storägare mer intresserad av att få en utdelning varje år än att skapa aktieägarvärde, skulle kritikerna hävda. Sedan inköpet har Picanol arbetat hårt för att utveckla bolaget och att döma av aktiekursen i Tessenderlo så går utvecklingen åt rätt håll.

Något Tack brukar betona är att de senaste årens framgångar för bolaget härrör från benhård kostnadskontroll. Hur det rent konkret gått till är den timide direktören mer försiktig med att uttala sig om, men resultaten talar sitt tydliga språk. Successivt har bruttomarginalen förstärkts till nivåer som vida överstiger nivåerna i toppen på förra konjunkturcykeln. Affo-kostnaderna (AFFO står för affärsomkostnader och omfattar försäljnings- och administrativa kostnader) har samtidigt stadigt sjunkit från nivå- er närmare 15 % av omsättningen till nivåer närmare 5 %. Det finns en god skalbarhet i affärsmodellen vilket skapat en mycket god lönsamhet.

Värdepappret köpte Picanol 2014 och har sedan dess åtnjutit en uppgång om 170 % vilket gör Picanol till den aktie som givit oss högst procentuell avkastning. Är resan slut nu eller finns det mer att hämta?

2016 presterade Picanol det bästa resultatet någonsin med en nettovinst om 120 miljoner euro. Balansräkningen är urstark med en soliditet på nästan 80 % och en nettokassa om 80 miljoner euro. Börsvärdet är 1,8 miljarder euro efter en rejäl börsuppgång de senaste åren. Det innebär att bolaget värderas till 15 gånger nettoresultatet och EV/EBIT på circa 11. Det är ganska rimliga värderingstal för ett högkvalitativt bolag. Det intressanta är vilket drag som Tack kommer göra framöver. Nettokassan tillsammans med en rimlig belåning gör att man kan förvärva något ganska rejält bolag vilket är i linje med bolagets filosofi att bredda verksamheten. Det kan med andra ord finnas mer att ge och med Tack vid rodret så tänker vi följa med vidare på resan.

Lärdomarna från investeringen i Picanol är många och nedan följer några av de viktigaste.

  • Vi köpte bolaget till ett lågt pris med en god säkerhetsmarginal vilket har gjort att vi fått betalt rejält för både en ökande vinst och en multipelexpansion samtidigt som nedsidan varit begränsad.
  • En av de allra viktigaste pusselbitarna för framgången i Picanol är VD och storägaren Luc Tack som driver bolaget på ett alldeles förträffligt sätt. Att äga bolag med aktiva ägare och en kompetent ledning är mycket viktigt för att bli framgångsrik.
  • Det är svårt att få en avkastning på hundratals procent på kort tid men över tid kan man erhålla otroligt god avkastning. Det gäller att äga långsiktigt och låta bolaget göra jobbet oavsett kortsiktiga aktierörelser.
  • Att äga de bästa bolagen i mediokra branscher kan vara mycket lyckosamt och det ger upphov till att leta fler bolag som besitter just denna egenskap.
  • Bolag med starka balansräkningar har goda förutsättningar för att ta sig igenom tuffa tider och kommer ofta ut starkare än mindre starka konkurrenter. De kan dessutom ta vara på tillfällen som dyker upp vilket var fallet när Picanol förvärvade Tessenderlo.

Gillar du det här inlägget? Glöm då inte att prenumerera på Nordnets nyhetsbrev där du varje måndagmorgon får uppdateringar inför börsveckan.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville.

 

 

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer