Värdeinvestering: köp billigt och sälj dyrt?

Värdepappret kan nu avslöja framgångsfaktorerna för lyckade investeringar: köp billigt och sälj dyrt!

Skämt åsido, alla vill köpa billigt och sälja dyrt. Det gäller även värdeinvesterare. Vi på Värdepappret gillar både värdeinvestering, att köpa billigt och att sälja dyrt, men hur gör man det och vad betyder egentligen billigt och dyrt? Det finns ingen entydig sanning, men detta är vår tolkning. Tolkningen är inspirerad av Lundaluppens tio budord som vi tycker är en bra sammanställning även om några av punkterna är viktigare och handlar mer om värdeinvestering än andra.

1. Pris är vad du betalar, värde är vad du får

Värdeinvestering handlar i grunden om att bedöma ett värde på en tillgång och därefter försöka köpa tillgången billigare än värdet. Det handlar inte om att bedöma vad någon annan är villig att betala för tillgången om en minut, en timme eller om ett år och det handlar framförallt inte om att göra någon teknisk analys av var man tror att en kursgraf är på väg. Allt detta kan vara bra verktyg att komplettera sin analys med, men det handlar inte om värdeinvestering.

Rubriken antyder att pris och värde inte är samma sak. För vissa är detta en självklarhet, men på dagens effektiva aktiemarknad är den etablerade bilden är att pris och värde är samma sak givet all den information som är känd just nu. Vad är värde om inte det någon annan vill betala just nu?

I själva verket är värdet på ett bolag summan av alla framtida kassaflöden, diskonterade till nuvärde (pengar idag är mer värda än pengar i morgon). Värdet på ett bolag är något som inte förändras särskilt snabbt, men alla som har studerat en kursgraf för vilken aktie som helst vet att börskurser kan ha väldigt tvära kast. När det sker tvära kast i börskurser är det inte värdet som ändras snabbt, utan det är marknadens förväntningar som vänds från optimistiska till pessimistiska eller vice versa. Marknaden i sig behöver inte ha fel eftersom nästa kvartalsvinst är mer värd än nästnästa kvartalsvinst men om man är långsiktig och lyfter blicken några år fram i tiden kommer de tvära kasten i efterhand mest ses som brus.

2. Säkerhetsmarginal

Säkerhetsmarginal (margin of safety) är ett centralt begrepp inom värdeinvestering. Eftersom man vill handla en aktie till ett pris som är lägre än värdet är det viktigt att göra rätt bedömning av värdet. Det är otroligt svårt att göra en riktig bedömning och därför behöver man agera med säkerhetsmarginal. Om man bedömer att värdet är 100 givet den bästa bedömning man kan göra kanske man ändå bara ska betala högst 75 för att ha råd att göra vissa misstag i sin analys. För misstag kommer man alltid att göra, även om målet är att minimera dem. Säkerhetsmarginal gör så att misstagen inte blir lika dyrbara.

Värdeinvesteringens fader Benjamin Graham fokuserade mycket på att köpa aktier som handlades till ett pris under omsättningstillgångar minus totala skulder (net-nets) för att få säkerhetsmarginal. Detta är ett sätt att hitta säkerhetsmarginal, men det är långt ifrån det enda.

3. Värdeinvestering kräver egen analys och insikt om sin edge

På en väl genomlyst marknad är bolagen analyserade av mängder med proffs som i många fall inte gör annat än att uppdatera sina prognoser för hur det ska gå för bolaget i fråga i framtiden. I dessa fall är det svårt, för att inte säga omöjligt, att göra en bättre analys än marknaden. Det kan finns undantag då bolag är missförstådda, men risken är stor att det lika gärna är man själv som har missförstått.

När man gör en egen analys bör man inse vilken edge man har mot marknaden. Kanske handlar det om en bransch man är väldigt insatt i eller så har man hittat ett underanalyserat småbolag. Generellt sett är marknaden effektivare ju mer en aktie handlas (högre likviditet) och om man vill hitta felvärderade bolag kan det därför vara smart att söka bland bolag med låg likviditet.

Vilken edge man egentligen kan ha som småsparare jämfört med fullblodsproffsen som vakar över marknaden som hökar är ett ämne vi kommer att återkomma till, men Warren Buffett har själv sagt följande ord som får avsluta denna introduktion till värdeinvesteringens förtrollade värld.

The best decade was the 1950s; I was earning 50% plus returns with small amounts of capital. I could do the same thing today with smaller amounts. It would perhaps even be easier to make that much money in today’s environment because information is easier to access. – Warren Buffett

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer