Hoppa till huvudinnehållet

Var proaktiv (så lever du längre och rikare)

Proaktiva människor lever tryggare och mer balanserade liv, det är min fasta övertygelse. Människor som kan planera för framgång och som samtidigt kan se tecken på att det barkar åt fel håll och räta upp kursen innan katastrofen är ett faktum har i min värld en jämnare livskurva, där åtminstone dalarna bromsas upp av en förmåga att tänka i framkant.

Det börjar tidigt. De barn som var proaktiva nog att ta på sig vantarna när det var snöbollskrig hade rimligtvis större chans att lyckas ta över fortet. De barn som gjorde sina läxor hade större chans att få bättre betyg. I vuxen ålder får vi lära oss att vara proaktiva i vår körning, där grundtanken självfallet är att underlätta för sina medtrafikanter men också att undvika en krock med dödlig utgång. På arbetet är det förhoppningsvis de anställda som ser lösningar och åtgärder för att skapa större möjligheter till framgång som blir befordrade. När det gäller val av partner finns det i min värld bara fördelar med att lägga passionen åt sidan en sekund och ställa sig frågan: “Är det här en partner som jag vill skaffa barn med/gifta mig med/åka på husvagnssemester med om 10-35 år?”

Det blir alltid värre framåt natten

Att vara proaktiv är att syssla med uppskjuten belöning. Att ha ett proaktivt tänk kring nederlag vi kan drabbas av betyder ju inte att vi automatiskt är domedagsprofeter. Tvärtom, om jag ska uppleva en kris i mitt yrkes -eller privatliv så gör jag det mycket hellre i tanken än i verkligheten. Vissa saker kan vi dock inte värja oss emot. Ibland blir vi sjuka, ibland blir människor runt om oss sjuka eller drabbas av ännu värre öden. En del saker kan vi göra för att riskminimera vår vardag: som att äta hälsosamt, låta bli att röka etc. Andra saker vi gör kanske inte tar bort roten till det onda men däremot minskar de negativa bieffekterna av det: som ett inkomstbortfall vid sjukdom, ett bra nätverk av människor när vi blir arbetslösa etc. På vissa områden i livet är vi vid vår peak tidigt i livet. Vi är förhoppningsvis starka fysiskt, vi är friska och orkar mer. Vi bör ha mindre sjukdagar (iallafall tills barnen kommer) och klarar högre arbetsbelastning. Redan här kan den proaktiva vara i framkant och planera sin karriär genom att bidra idag och skörda imorgon. I ung ålder är det förmodligen viktigare att “ställa upp” för teamet medan man senare i karriären förhoppningsvis är mer specialiserad och kan vara proaktiv på andra sätt, genom att bidra med t.ex. unik kompetens. Företag kan vara proaktiva genom att inte hasta igenom en rekryteringsprocess, att anställa människor med rätt inställning till sina kollegor och arbetet och ha en kultur som möjlig-gör för människor att växa och på så sätt slå två flugor i en smäll: behålla värdefulla resurser och ha färdiga ledare och specialister när andra naturligt försvinner. Sportatleter råkar inte prestera bra på tävlingar. De planerar för framgång alla tusentals timmar de lägger för att nå dit. Att allt känns okej idag, betyder inte att de fortsätter vara det längre fram.

Att du är bäst nu betyder bara att du har varit bäst

Proaktiva människor lämnar bara det de absolut inte kan påverka åt slumpen. Det går att vara proaktiv på alla områden i livet, alltifrån vilka kläder du bär inför ett möte, hur väl du förbereder dig inför en presentation, hur du planerar din semester och vilka människor du tar kontakt med till mer vardagliga handlingar som att visa uppskattning, äta rätt, träna för ett långt liv etc. Att vara proaktiv i sin ekonomi är ju på något sätt ett måste, både i det lilla och det stora, för att kunna skapa sig ett rikt liv (och då menar jag inte nödvändigtvis rikt som i det materiella)

 

När man inte är proaktiv med sin ekonomi

“Ja, och en morgon vaknade vi bara och så hade kyl och frys gått sönder. Samtidigt! Och du ska ju inte tro att det var slut där, inom en vecka hade diskmaskinen också gått sönder!”

Otur? Visst. Att tre vitvaror går sönder inom en veckas mellanrum hör kanske inte till vanligheterna, men att vitvaror har en livslängd på mellan 5-15 år kan ju knappt ha undgått någon. En proaktiv person hade ju förstås haft en buffert sparad för den här typen av missöden. Det hade ju inte gjort att diskmaskinen höll längre, men det hade dämpat fallet. I lyxfällan möter vi oftast människor som “plötsligt” drabbats av rejäl otur. En person blir arbetslös och då faller allt.

Köpa hus

När jag och min man köpte vårt hus blev vi förälskade. Det var inte stort och flott, men det hade en perfekt planlösning, perfekt storlek på tomten (ogräset hinner ta över lagom mycket innan jag rensar) och dessutom låg det bra till. En besiktningsman hade gått igenom huset och förutom en pytteliten anmärkning på en golvbrunn som satt fel i badrummet var huset i toppskick. Vi var kära. Huset var perfekt för oss, det hade till och med ett päronträd på tomten. Jag såg framför mig hur jag skulle sylta och safta med vår rosenkindade dotter springande runt benen. Det har fortfarande inte hänt, saftandet och syltandet alltså. Med ett djupt andetag skrev vi på kontraktet och lämnade över våra samlade besparingar till banken. Självfallet borde vi varit mer proaktiva, självklart borde vi kollat att badrummet var korrekt gjort. Hade vi gjort det hade vi kanske sluppit en badrumsrenovering på 100.000 kronor efter ett halvår. Där är det lätt att tänka att det är någon annans fel. Någon annan idiot som gjort badrumsrenoveringen själv och som tittat för mycket på “gör det själv”-program. När jag tänker efter är det nog initialt Martin Timells fel. Men om jag hade skyllt allt på alla andra hade jag inte lärt mig något av det. Ska man misslyckas kan man lika bra lära sig något. Eller som en av mina käraste följare på Twitter uttryckte det: “Priset jag betalade var kanske för högt, men jag har iallafall värdet kvar”

Mitt mål är att alltid vara lite mer proaktiv idag än igår, både privat och yrkesmässigt. Jag vill röja vägen för mina egna ekonomiska framgångar och jag vill vara förberedd för groparna på vägen. Jag vill nämligen aldrig behöva riskera att fastna i en sådan på väg mot min ekonomiska frihet. Jag vill vara spontan för att jag känner mig ekonomiskt trygg, inte för att jag tar stora risker med mitt eller min familjs framtida liv.

Anser du att du är en proaktiv person? Finns det någon i din närhet som är motsatsen? Känner du någon som alltid verkar vara otursförföljd och blåögd? Tror du att proaktiva människor lever längre, friskare (och rikare) än andra?

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-05-27 07:52

Riktigt bra inlägg Angelica! Tror att det är många i framförallt min generation (20-30) som behöver vara mer proaktiva! Att avstå från något idag skapar otroliga möjligheter i framtiden! Kul att följa dig och läsa dina inlägg, förtsätt i samma anda!

/Jonatan

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 15:55

Jag håller med dig Jonatan, till viss del är det säkert en generationsfråga. Tack fin kommentar, nu har du gjort min dag!

Anonym
Anonym
2014-05-27 11:59

Riktigt bra inlägg. Efter att läst det insåg att jag va proaktiv, jag brukar säga till andra att jag är ekonomiskt skadad. Jag har skapat konton eller ISK till allt från semester, bilreparationer, amortering istället för att amortera, extrapengar till jul&nyår o s v. Jag tycker det är bra att sprida kostnaderna över tid och man sover bättre om natten. Tack för en bra blogg.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-27 15:54

Haha, det låter mycket bättre att skriva att du är proaktiv än ekonomiskt skadad när du söker jobb 😉 Tack för fin feedback Fredrik!