Valfrihet mellan amortering och pensionssparande

Jag skrev i somras ett blogginlägg om att jag anser att det borde finnas en valfrihet mellan amortering och pensionssparande. Detta i samband med att amorteringskravet blev ett faktum. Amortering är ju faktiskt en form av sparande, dock med väldigt dålig avkastning. Jag tror inte att någon bankrådgivare skulle ge mig rådet att månadsspara 1000 kr i 20 år på ett sparkonto. Men det är ju egentligen exakt vad amorteringskravet kräver av mig.

Ser man amorteringen som ett sparande så vore alternativet att investera pengarna i aktier betydligt bättre då avkastningen på 20 år med största sannolikhet vida skulle överträffa de minskade räntekostnader jag fått på grund av min amortering. Från ett privatekonomiskt perspektiv finns det här förbättringar att göra och som jag reflekterade över i somras har jag en tanke om vad jag vill se.
Det krävs reformer och stimulanser kring pensionssparandet. Behovet att själv ta ansvar för sin pension är större än någonsin, samtidigt som förutsättningarna har monterats ned för att privat spara till sin pension. Exempelvis har rätten till avdrag för privat pensionssparande stadigt sjunkit för att slutligen tas bort helt i år.

Därför vill jag lansera en ny sparform som vi kan kalla pensionsamortering. Genom att pensionsamortera kan man själv välja om man vill amortera ned sitt bolån från 70 % till 50%, eller om man i stället vill pensionsspara. Ett sådant pensionskonto kan vara låst för uttag med ett undantag, man kan ta ut pengarna för att göra en extra amortering på bolånet.

Det tror jag vore ett utmärkt sätt för att få svenskarna att lägga undan mer pengar till sin pension. Görs inget på pensionsområdet kommer många uppleva en dramatiskt minskad levnadsstandard när man går i pension.
Vad tycker du – är pensionsamortering något du skulle vilja använda dig av?
/Joakim Bornold, sparekonom

Joakim Bornold
Joakim Bornold
Fd. Sparekonom Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer