Hoppa till huvudinnehållet
Den webbläsare du använder stöds inte längre. Klicka här för att se vilka rekommenderade webbläsare som stöds.

Världen onsdag morgon – Veckans topp 5 om börsen direkt efter valet

Clinton verkar slippa FBI. Det gladde börsen som gått från hispig till nervvrak senaste tiden. Fast det är en öppen fråga hur det går på tisdag och inte minst hur börsen öppnar på onsdag.

1 Nu syns marknadens oro

Var det inte så här Brexit rullades upp?

Vi firade midsommar när brexitresultatet kom, då hade börsen stigit 1 procent på en månaden. På måndagen efter valet backade börsen 5 procent. Sedan tog det två veckor innan börsen hade återhämtat sig.

Människor i allmänhet och vi investerare i synnerhet söker alltid mönster för att tankar och resonemang ska få fäste. Mycket riktigt är det nu många som läser in förloppet då i det som händer nu. Några tydliga likheter finns det.

Länge såg britternas val avgjort ut med etablisemangets och marknadens alternativ som favorit, sedan blev det allt jämnare och i slutändan överraskade resultatet opionsmätare och oddssättare. Allt det där känns igen även denna gång.

Särskilt frågan om opionsmätningar är knepig. Det har blivit allt svårare att mäta, eftersom allt färre svarar. Dessutom var det ingen som visste hur många tidigare soffliggare Brexitkampanjen skulle mobilisera. Nu undrar alla om Donald Trump lyckas med något liknande.

Men den här gången har marknaden redan reagerat

Fast den här gången har Stockholmsbörsen, följt världsbörserna, och gått ned 4 procent månaden inför valet. Ett annat mått på att marknaden den här gången är på tårna är utvecklingen för den mexikanska peson, som framgår av grafen i inledningen av dagens krönika. Landet ses som en av de tydligaste förlorarna om Trump vinner. Helt klart är det en annan beredskap på att valet är helt öppet den här gången.

Då var övertygelsen hos marknaden att en Brexit skulle leda till en börskrasch. Den här gången är den vanligaste bedömningen att Trump visserligen ger en tillfällig börsoro men knappast någon mer långvarig effekt. I själva verket är det få konkreta frågor på bordet som skulle påverka börsen på kort sikt, som jag skrev om i förra veckans krönika.

I många frågor som påverkar börsen, som att båda kommer att öka budgetunderskottet och vill se över men inte överge USA:s handelsavtal, är skillnaderna mindre än vad de kan framstå i europeisk media.

På sikt är de idelogiska skillnaderna stora men i närtid är de skillnaderna i de åtgärder de utlovar inte lika dramatiska för ekonomin. Det här en stor skillnad mot britternas omröstning – då det i debatterna före valet faktiskt utlovades en uträdesansökan direkt efter en Brexit. Någon sådan trigger finns inte den här gången. Trots det förväntas en betydande börsuppgång på onsdag om Clinton vinner och en motsvarande nedgång om det blir Trump.

Förklaringen är att marknaden, trots över ett år av kampanjande, inte tycker sig veta vad en seger för Donald Trump skulle innebära. Det syns i klassiska orosmått som VIX-index och guld. I den senare har många traders stängt sina spekulationer om att guldpriset ska falla i vad som får ses som ännu ett tecken på att marknaden tar valet på tisdag på allvar.

Fast nu vände det igen

Sent på söndagen kom nyheten att FBI inte hittat något i sin nya utredning av Hillary Clinton. Det fick terminerna på amerikanska aktier att ta ett skutt uppåt. Frågan är väl om den nyheten faktiskt, i elfte timmen, får så stort genomslag i väljarkåren.

Om något visar väl reaktionen hur känslig marknaden på kort sikt är för valresultatet.

2 För Hillary vinnner…. väl?

Favoriten och underdogen

Två saker är tydliga när valspurten är så nära målsnöret att publiken rest sig och målkameran är påslagen.

Det första är att på alla traditionella sätt att mäta har Hillary Clinton greppet. Det gäller både breda opinionsmätningar och när mätningarna görs i avgörande stater eller bland nyckelgrupper för de båda kampanjerna. När det här skrevs hade 40 miljoner amerikaner röstat, 30 procent av de som förväntas rösta. Även i den gruppen leder Clinton enligt mätningarna och valdeltagandet i viktiga grupper som latinos ser ut att bli högt.

Donald Trump har visserligen lyckats få med sig större delen av sitt eget parti inför valdagen men han ligger fortfarande efter även när jämförelsen görs med Mitt Romney som förlorade mot Barack Obama senast.

Vägen till vita huset

Något håller dock på att hända under de sista skälvande dagarna i valkampanjen. Det sista (?) esset ur Donald Trumps rockärm har varit en massiv satsning på staterna som samlas under namnet rostbältet.

I den oerhört taktiska amerikanska kampanjpoliktiken var slutsatsen att Donald Trump skulle sikta på att vinna framför allt de klassiska swingstaterna Ohio och Florida. Nu har alla som är någon varit i klassiskt demokratiska Michigan. Även i andra stater med tradition att rösta demokratiskt, som Minnesota, gör nu Donald Trump försök att ändra spelplanen.

Det här har gett resultat men om det räcker för att vinna är inte helt klart. Det talas dock i amerikanska medier om att kampanjvändningen slog mot en oförberedd Hillary Clinton. Fast det vore fortfarande en skräll av gigantiska mått om hon tappade den förväntade ledning hon har inför tisdag.

Enligt den här sammanställningen från CNBC har hon i nuläget 274 elektorsröster som trygga eller lutar åt hennes håll. Samma siffra för Donald Trump är 180. För att vinna krävs 270. Mellanskillnaden är stater där det är helt jämnt.

Ja, ni fattar. Det ska inte kunna hända men ingen vågar riktigt säga det högt eller ens tro på det med någon som helst säkerhet.

3 Valet hela vägen in i kaklet

Så nog kittlar det i valnerverna även här hemma. En sak som är lätt att missa från vårt lite snävare politiska spektrum är bredden av åsikter som ryms i en amerikansk valkampanj. Det är verkligen allt från sakpolitik (ja faktiskt) till anklagelser, sanna och falska, om den andra sidan.

I Donald Trumps annons ovan pekar han ut alla från Janet Yellen till Barack Obama som korrupta. Fast värst av alla är förstås paret Clinton.

Hillary Clinton, för sin del, mer än antyder i den här reklamfilmen att Donald Trump hänger ihop med Ku Klux Klan. Det är alltså inte några lösryckta formuleringar i någon debatt det handlar om utan här är det all-in i varje pott som gäller.

Tonen i årets valkampanj slår förstås alla tidigare rekord men det är inte ovanligt med riktigt hårda tag i debatterna. I vanliga fall är faktiskt amerikaner rätt bra på att dra ett streck vid valdagen. Den som exempelvis följer tevebolagens valvakor brukar förvånas över hur trevliga demokrater och republikaner då är mot varandra.

Blir det så i år? Med hårdheten i retoriken mellan kandidaterna kan redan mindre oklarheter leda till ett efterspel så slår det som följde på valet 2000 med råge. Det är verkligen inget börsen skulle gilla.

4 Tittar vi på fel amerikansk fråga?

Om det nu skulle vara så att Hillary Clinton och Donald Trump inte betyder så mycket för börshösten mer än på mycket kort sikt, vad är det då vi istället borde titta på?

Många lägger sin röst på att det blir en avvägning mellan bolagens numera åter stigande vinster och den allt tydligare inflationen. Faktum är att i skuggan av valkampanjen steg lönerna i jobbdata som kom i fredags i den snabbaste takten sedan 2009.

Veckan som avslutades kom även FED med ett nedtonat besked om att deras planer för räntan är oförändrade. En ny decemberhöjning ligger alltså i korten. En inte alltför vågad gissning är att så fort valet är över kommer FED-ledamöterna, i sina olika tal de håller löpande, vara betydligt tydligare med att decemberbeslutet verkligen blir av.

Marknaden lär lägga mycket kraft på att läsa in om det är duvor eller hökar som flyger högst de kommande veckorna. Det är en faktor att hålla ett öga på så fort valet är lagt till handlingarna.

5 Rent spel?

Amerikanska val är som sagt högt, lågt och allt däremellan i en salig blandning. I årets olika lokala omröstningar är det tre teman som dominerar – minimilöner, marijuna och vapen.

Fast den politiska händelse som kommer ta steget över Atlanten efter det här valet kanske är Rysslands inblandning i läckorna runt Hillary Clinton. I USA är det många som ser det här som starten på en ny geopolitisk era.

Geopolitikens återkomst?

De räknar med att från och med nu kommer inblandning i form av digitala intrång från främmande stater vara en del av valkampanjer i flera länder. Rena sjuttiotalet med andra ord.

Det är för övrigt även VM-matchen i schack som snart drar igång mellan norske Magnus Carlsen och ryssen Sergey Karjakin. Om den kunde man i veckan läsa att Carlsen tagit hjälp av Microsoft för att hindra ryska dataintrång. Som sagt geopolitiken är tillbaka.

Låt oss hoppas att den typen av problem inte drabbar själva valnatten.

Via den här länken hos CNET hittar du vidare till alla länkar du behöver för att få en riktigt sömnlös tisdag natt. Have fun! Fast glöm inte att ställa klockan. För onsdagen lovar att bli en av de där börsdagarna vi kommer tala om lika länge som själva valet.

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Om den just nu turbulenta amerikanska marknaden lockar, så har Nordnet för närvarande en kampanj med gratis aktiehandel. Vill du veta mina tankar kring den hittar du det här.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-07 14:38

Jag tror du underskattar skillnaderna (och även europeisk media och ekonomer i allmänhet) mellan kandidaternas ekonomiska politik. Bland de få saker av de Trump yttrat som man faktiskt kan tro på finner vi tongångar från amerikanskt 30- 40-tal. Klassisk isolationism. En misstänksamhet mot globalisering etc. Det kan gälla tullar, upprivna handelsavtal och handelsavtal som skulle kunna bli av, men inte blir det. När det gäller Clinton är det mer utav vanlig amerikansk valpropaganda. Sådant man nästan måste säga för att vinna röster. Särskilt som många industrijobb försvunnit i stater som kommer bli viktiga i detta val. Obama uttryckte sig på… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-07 19:15

Hej! Läsvärda tankar. Personligen tillhör jag, liksom du, de som är oroliga för vad en seger för Trump skulle betyda. Framför allt är den mellanmänskliga retoriken otäck. Något måste det ju betyda när man talar om kvinnor och andra nationaliteter som Trump gjort. Jag tycker dock också att det finns ett behov att så gott det går lyfta fram båda sidor i diskussionen. Särskilt när jag som här får utrymme i ett veckobrev. Här tycker jag faktiskt media brister ibland. Det är ändå ett val i en demokrati mellan två kandidater med stora delar av befolkningen bakom sig vi talar… Läs mer »