Hoppa till huvudinnehållet

Vad en aktie är och ett tips från Jacob Wallenberg

Äntligen måndag!

När man köper och säljer saker är det alltid bra att veta vad det är man köper och säljer. Därför tänkte jag att vi ska gå igenom vad en aktie är så vi vet vad det är vi håller på med egentligen. Jag ska försöka förklara!

En aktie är del av ett företag. Äger du en aktie i ett företag äger du en liten del av företaget. Företag kan ge ut aktier för att få in pengar och när du äger en aktie har du också rätt till en del av företagets vinst, förutsatt att företaget delar ut en del av vinsten till aktieägarna. Som aktieägare har du också rätt att sälja din del i företaget om du inte längre vill vara med, kanske på grund utav att aktien stigit i värde så att du vill tjäna pengar på en affär eller för att du inte längre tror att det kommer gå särskilt bra för företaget.

Som exempel: Jag startar ett företag som odlar äpplen och behöver pengar till att plantera äppelträd. Därför låter jag er köpa aktier i företaget, jag får pengar av er och ni får vara med och äga företaget. Första året säljer vi jättemycket äpplen och tjänar pengar och då väljer jag att ge er som investerat i företaget en del av vinsten. Några av er märker att allt fler vill ta den av den där vinsten och är villiga att köpa aktier i företaget och säljer därför sina för dyrare pris än vad de själva köpte dem för från början. Andra har inte lika bråttom och tror dessutom att företaget kommer sälja massvis med äpplen kommande år och ge ut vinsten till aktieägarna varje år och behåller därför sina aktier för att få ta del av vinsten. Hängde ni med?

Vad ska man då tänka på när man ska köpa en aktie? För att svara på den frågan tog jag hjälp av Jacob Wallenberg. Jacob är ordförande i Investor(ett stort bolag som är ägare i andra bolag) och har lång erfarenhet och stor kunskap om börsen.

– Vilket är ditt bästa tips till småsparare när man investerar i aktier?

”Mitt tips till småsparare är att tänka på riskspridning och ha ett långsiktigt perspektiv på sina investeringar. Som ordförande i Investor skulle jag förstås rekommendera Investoraktien som jag anser verkligen tickar dessa boxar, låg avgift, bred portfölj, långsiktig ägarhorisont och som genom historien gett en attraktiv avkastning.”

Jag hoppas att vi alla har blivit lite klokare och så vill jag rikta ett stort tack till er läsare och ett lika stort tack till Jacob Wallenberg som ville vara med!

Med vänliga hälsningar, Marcus Raihle

Riskspridning – med riskspridning menas att man sprider ut risken i sitt innehav genom att äga flera bolag och inte lägga alla sina pengar på ett bolag. På så sätt kanske ett bolag man äger går bra medan ett annat går dåligt, vilket är bättre än om man skulle äga ett enda bolag och det går åt skogen.
Bred portfölj – En “portfölj”, det innehav man har. Samma sak här, med en bred portfölj menas att man äger flera olika bolag och har spridit ut risken.
Långsiktig ägarhorisont – Att man är långsiktig i sitt ägande och har tålamod.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2018-04-16 20:40

Kan tycka att det kanske är lite tunt, men inte på något sätt dåligt. Vill minnas ett av hans andra tips var att man skulle syssla med något man gillade/hade passion för. Inte heller det orimligt. Så kanske är hans tips helt enkelt breda för att kunna passa så många som möjligt.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2018-04-24 10:28

Det stämmer alldeles utmärkt att han hade det som karriärtips. Två rimliga tips som är enkla att ta till sig!
Mvh Marcus Raihle