Två spännande tillväxtbolag från Värdepapprets aktieportfölj

I Värdepapprets aktieportfölj köper vi aktier för riktiga pengar som vi först har analyserat i tidningen så att våra läsare har samma möjligheter att köpa aktierna som vi. Aktierna i portföljen är en salig blandning där den enda gemensamma nämnaren egentligen är att vi ser bolagen som de mest köpvärda just nu. Vissa bolag är köpta trots att de är mediokra, men extremt billiga, medan andra ser ut att vara lite dyrare på aktuella vinster men där vinsterna kan förväntas växa. Detta inlägg går igenom de två intressantaste tillväxtbolagen i vår portfölj.

Tillväxtbolag 1 – Protector forsikring

Protector forsikring är ett norskt försäkringsbolag som säljer försäkringar i Norden och Storbritannien till offentlig sektor och stora bolag. Bolaget har vuxit omsättningen kraftigt i över 10 år, med i snitt över 20 % per år. Häromdagen släppte bolaget sin bokslutskommuniké för 2016 och tillväxten på översta raden blev 21 % vilket imponerar.

Marknaden gillade dock inte rapporten och handlade ned aktien. På varje intäktskrona tjänade Protector 3 % under 2016 vilket är betydligt sämre än tidigare år då man har tjänat mer än 10 %. Försäkringsbolag är av naturen volatila, särskilt om bolagen är mindre, men marknaden verkar räkna med att Protector har vuxit på bekostnad av lönsamhet.

Protectors andra ben, investeringsverksamheten, gav dock en rejäl avkastning på 7 % under 2016. Sammantaget innebar detta att resultatet för 2016 kom in på ungefär samma nivå som under 2015 och värderingen är ungefär 13 x vinsten vid kurser kring 70 NOK. Det är billigt för ett bolag som växer 20 % per år med över 20 % ROE, där man över tid kan förvänta sig att även understa raden hänger med.

Tillväxtmöjligheterna framöver är goda då man precis har gett sig in i Storbritannien och växer 50 % i både Sverige och Danmark. Skälet till att Protector kan växa så som de gör och kommer att kunna fortsätta med det är bolagets låga kostnader. Tack vare en unik bolagskultur och en effektiv drift kan man hålla lägre kostnader än de stora försäkringsdrakarna vilket gör att man kan vinna affärer genom att hålla lägre pris och ändå behålla lönsamhet. Protector är ett av våra största innehav i portföljen och våra prenumeranter kan läsa en uppdatering på följande länk.

Tillväxtbolag 2 – Judges Scientific

Judges Scientific är ett bolag som borde vara okänt för de flesta i Sverige. Det är ett brittiskt konglomerat inom vetenskapliga instrument och strategin är att förvärva sig till tillväxt. Aktien handlas på AIM vilket är Storbritanniens motsvarighet till Small Cap.

I Sverige finns serieförvärvare som Indutrade, AQ Group och Volati. Judges kan sägas vara Storbritanniens motsvarighet, fast inom nischen vetenskapliga instrument. Bolagen som förvärvas är små och marknadsledande inom en liten nisch.

Historiskt har omsättningstillväxten varit 20 % per år från förvärv. Den befintliga verksamheten är dock ingen stagnerande verksamhet, utan man växer även 10 % per år organiskt. Den totala omsättningstillväxten på över 30 % per år har blivit ännu större om man ser på resultattillväxten och börskursen har naturligtvis utvecklats i linje med vinsten över tid. Om Judges framtid är lika ljus som historiken är det ett attraktivt köp kring 1600 pence.

Den här typen av bolag brukar värderas högt. Judges är faktiskt ett undantag, vilket beror på att bolaget har drabbats av, som vi ser det, tillfälliga problem. Vi räknar med att bolaget ska kunna tjäna 130 pence per aktie och växa därifrån. Att få köpa ett tillväxtbolag av den här typen till 11-12 x vinsten är därmed inte utmanande utan en rimlig multipel borde snarare vara 15-25 x vinsten där vi gärna betalar upp till 15 x vinsten utan att tumma på säkerhetsmarginalen. Aktien har haft viss valutamotvind sedan Brexit och vi har köpt till högre kurser än dagens men vi funderar inte på att sälja, utan snarare på att öka.

Det fina i affärsmodellen med serieförvärv är att bolaget på börsen ofta värderas ganska högt, säg 15-20 x vinsten. Bolagen som förvärvas utanför börsen handlas normalt mycket lägre, typiskt kring 5-10 x vinsten. Judges har historiskt betalat 3-6x EBIT och köpte i höstas ett kvalitetsbolag för P/E 4. Om förvärv görs med aktier som betalning görs ett fint multipelarbitrage där den förvärvade verksamheten direkt värderas upp från 5-10 x vinsten till 15-20 x. Om betalning sker med pengar sker fortfarande en uppvärdering men då tär det på bolagets kassa. Den stora risken med serieförvärvare är att det finns en risk att förvärv går fel och att problem på sikt ansamlas (se Getinge) samt att det blir svårare med tiden att göra bra förvärv i takt med att bolaget blir större. Judges är fortfarande så pass små att affärsmodellen bör fungera bra lång tid framöver.

Brasklapp och slutord

När det gäller tillväxtbolag ska man i högsta grad vara medveten om att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. På börsen är det populärt med tillväxtbolag och köper man tillväxt till höga multiplar gäller det att tillväxten fortsätter för att det ska bli en god investering. Annars finns stor nedsida om vinsterna krymper samtidigt som värderingsmultipeln också sjunker. Det blir en dubbel effekt. I de två bolagen vi har skrivit om tror vi snarare att det kan finnas en dubbel effekt på uppsidan eftersom multiplarna är låga, men då krävs att de problem som marknaden bekymrar sig över i Protector och Judges är tillfälliga. Det bedömer vi att de är, men det finns inga garantier för att så är fallet.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer