Tre utdelningsfavoriter i Värdepapprets aktieportfölj

Utdelningar är populärt just nu och i och med det låga ränteläget kan ett stabilt bolag med en växande utdelning vara ett gediget alternativ i en aktieportfölj. I detta inlägg tar vi i Värdepappret upp våra utdelningsfavoriter som vi har i vår aktieportfölj. Vi tar också upp några saker väl värda att tänka på när man köper utdelningsbolag.

En fågel i handen är bättre än tio i skogen?

I teorin är det bästa att vinster återinvesteras där de får högst avkastning. Om bolaget man äger har en hög avkastning på kapital och bolaget står inför valet att återinvestera eller dela ut sin vinst är det bättre för aktieägarna att bolaget behåller pengarna för att satsa på tillväxt istället för att dela ut pengarna till aktieägarna. Å andra sidan finns det från den enskilda aktieägarens synvinkel en stor poäng i att få pengar i handen nu som kan investeras eller spenderas fritt. Många bolag hanterar detta ständiga dilemma genom att dela ut en del av vinsten och återinvestera en annan del, i ett slags försök att både äta kakan och ha den kvar.

För oss i Värdepappret är utdelning egentligen inte det viktigaste, utan vårt mål är att nå en hög totalavkastning, dvs. summan av kursutveckling och utdelningar. Bolag som går bra och tjänar pengar delar dock i regel ut pengar vilket innebär att man får en del bolag som delar ut bra med pengar, vare sig man vill eller inte. Nedan går vi igenom våra utdelningsfavoriter i aktieportföljen.

Utdelningsfavorit 1: Nilörngruppen

Nilörngruppen, som tillverkar etiketter till konfektionsindustrin, är vårt största innehav (ungefär 11 % av portföljen) och till en kurs på 75 kr är direktavkastningen fina 4 %. Samtidigt är Nilörngruppen ett tillväxtbolag. Omsättningen har ökat med 67 % sedan 2011 och vinsten (som är något mer volatil) har ökat ungefär 50 %. En klart godkänd direktavkastning och en hög vinsttillväxt är en inte helt vanlig kombination vilket gör Nilörngruppen till ett intressant bolag för alla utdelningsjägare där ute. Vi köpte aktien kring 40 kr efter vår analys i våras, vilket innebär att yield on cost för vår del är ungefär 8 %.

Utdelningsfavorit 2: DNB

DNB är Norges största bank och står för ungefär 8 % av vår aktieportfölj vilket gör det till vårt näst största innehav. Utdelningen är 4,5 NOK/aktie och till en kurs på 119 NOK är direktavkastningen ungefär 3,7 %. Det är också klart godkänt för ett så pass stabilt och tryggt bolag som DNB.

Eftersom en stor del av DNB:s verksamhet är baserad i Norge påverkas bolaget av norsk ekonomi och oljesektorns problem. Nuvarande vinstnivå är därför pressad på grund av högre nedskrivningar av dåliga lån än normalt, men avkastningen på eget kapital är ändå goda 10 %. K/I-talet (kostnader i förhållande till intäkter) steg under Q3 till nivåer som fortfarande är bäst i klassen bland nordiska storbanker. Det är bara Handelsbanken som är DNB hack i häl.

När oljesektorns problem lugnar sig tror vi att DNB:s lönsamhet kommer att öka. Samtidigt måste man stärka balansräkningen ytterligare något från godkända nivåer till ännu säkrare nivå, men på sikt bedömer vi att en avkastning på eget kapital på 12 % är rimlig. Nuvarande vinst per aktie är 12,4 NOK vilket innebär att man delar ut endast 36 % av vinsten. Det är mycket lägre än andra nordiska storbanker. På några års sikt kan man troligen dubbla utdelningsandelen vilket höjer direktavkastningen från 3,7 % till 7,4 %. Om man dessutom får upp avkastningen något och växer det egna kapitalet kan man räkna med en direktavkastning på 8 % inom 3-5 år om man köper kring nuvarande börskurs kring 120 NOK.

Utdelningsfavorit 3: Protector forsikring

Protector forsikring är ett medelstort norskt försäkringsbolag som säljer försäkringar till offentlig sektor och till stora företag främst i Norden, men man är nu också på väg in i Storbritannien. Idag släppte Protector en kvartalsrapport som inte gillades av marknaden Till en kurs på 77 NOK får man en direktavkastning på 3 %. Utdelningsandelen är omkring 40 % och resten av vinsten återinvesteras i den extremt lönsamma verksamheten som har vuxit med 20 % per år det senaste decenniet. Framöver ser tillväxttakten ut att bli något lägre men fortfarande höga 15 % per år.

Protector har en konkurrensfördel mot sina större och klumpigare konkurrenter. De stora försäkringsbolagen har en kostnadsprocent (driftkostnader i förhållande till premieintäkter) på ungefär 15-20 % medan Protector ligger på 5-10 %. I Storbritannien ligger konkurrenterna på ännu högre nivåer kring ca 25 % och här borde Protector kunna dra nytta av sin effektivitet som till stor del beror på bolagets starka kultur och ledning. Storbritannien är fyra gånger så stort som Protectors befintliga marknad Norden. Om man lyckas i Storbritannien finns potential för framtida vinster och utdelningar som är större än idag.

Vi köpte aktien till vår aktieportfölj idag efter marknadens sura reaktion, som vi ser som ett fint tillfälle att utnyttja vad vi ser som en tillfällig nedgång.

Guld är inte allt som glimmar

Avslutningsvis vill vi tipsa om en intressant artikel som visar tydligt på att man måste skilja på bra bolag och bra aktier: “Good companies don’t always make good stocks”. Om man intuitivt inser skillnaden mellan pris och värde på en aktie är detta en självklarhet men artikeln visar tydligt hur det kan se ut i verkligheten. Artikeln fokuserar på Coca Cola som naturligtvis har varit en riktig framgångssaga, men idag växer bolaget knappt längre och har ett antal trender som verkar mot bolaget (anti-socker och pro-hälsa). Ändå värderas bolaget till 23 x vinsten men det som investerarna verkar fixera sig vid är utdelningen på 3 %.

Enligt vår uppfattning är en utdelning på 3 % enbart intressant om man får det från ett lönsamt bolag som växer, vilket vi kan se i fallet Protector forsikring ovan. I våra två andra utdelningsfavoriter förväntar vi oss också utdelningstillväxt framöver men utgående från en högre grundnivå på direktavkastningen.

Utdelning är en kvalitetsstämpel och ett sundhetstecken. Bra bolag ska dela ut pengar som de är skyldiga sina aktieägare, men man ska inte stirra sig blind på enbart en utdelning utan det är viktigare att hitta bra bolag till attraktiva värderingar. Om man då också får en hög utdelning på köpet är det bara att tacka och ta emot.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser om bolagen som vi har skrivit om ovan kan du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2017-01-06 18:28

Gun521452