Hoppa till huvudinnehållet

Tradingregler, från boken Trend Trading for a Living

Just nu läser jag en bok som heter “Trend Trading for a Living”, skriven av Thomas K. Carr. Boken är otroligt rogivande och lättläst och innehåller i sin tur bra tips på andra böcker man bör läsa.  När jag läste om hans 10 regler kände jag direkt att det var något jag ville notera och dela vidare. Att ha sina personliga regler i sin tradingstrategi är viktigt för att hitta sitt specifika framgångsrika mönster och samtidigt, kanske det viktigaste, bibehålla sin disciplin. Som nybörjare kan det vara svårt att veta hur man ska tänka, här är några bra tips på regler man kan använda sig av.

I boken delar Thomas med sig av 10 intressanta regler, någon av dem kanske du vill börja använda? Det gör i alla fall jag.

 

Regel nummer 1. Tre skäl

Det finns många indikatorer som en analytiker använder för att avgöra om det är- eller inte är läge att göra entry i exempelvis en aktie. Det är prismönstret direkt i grafen; det är olika glidande medelvärden; olika varianter av momentium och även indikatorer som säger om aktien anses vara ökerköpt eller översåld. Tillsammans bildar dessa en illustrerad beskrivning om var aktien och priset befinner sig i nuet och hur det förhåller sig till historien. Kan du inte uppge minst tre skäl utifrån dessa indikatorer varför det är läge att göra entry, ska du helt enkelt inte göra något entry alls. Tre skäl är minimum, ju fler desto bättre. Det är allt för ofta som nybörjare köper eller säljer bara av en enda anledning: exempelvis en dubbelbotten eller för att RSI indikatorn visade att aktien var överköpt. Indikatorerna behöver sin bekräftelse utifrån andra indikatorer, är det olika signaler i dem tyder det på en förvirrad marknad och det vill vi inte ge oss in i. Vi vill göra entry baserat på övertygelse, inte förvirring. Så vänta alltid tills du har minst tre anledningar innan du bestämmer dig att gå in i något. Kom ihåg att börsen är ett spel av sannolikheter, och du bör alltid se till att ha oddsen på din sida.

 

Regel nummer 2. Håll förlusterna små

Bernard Baruch, den stora Wall Street spekulanten från början av förra seklet sa en gång “Även om du har fel tre eller fyra gånger av tio kan du gå med vinst om du har förståndet att kliva ur snabbt.” Baruch hade rätt. Det är viktigt att hålla förlusterna så små som möjligt, eftersom de flesta stora förluster började som små och stora förluster kan avsluta din tradingkarriär helt och hållet.
Normalt håller vi våra förluster små genom att vi sätter stoploss på dom trades som är aktiva och som vi inte kan bevaka. Har vi möjligheten att hela tiden bevaka positionen så sätter vi istället upp en mental stoploss där vi manuellt ser till att kliva ur direkt aktien går under den bestämda nivån.
Warren Buffets första regel var, “Förlora inte pengar!” och han hade en till, “Glöm inte regel nr 1!” Så ta ett tips från världens största investerare och sträva alltid efter att hålla dina förluster små.

 

Jag har listat upp de övriga 8 reglerna på hemsidan och du kan självfallet läsa dom direkt i hans bok vilket jag tycker att du ska göra, det finns PDF variant om du vill ladda ner boken direkt på datorn och börja läsa nu på direkten.

Klicka här och läs alla andra regler!

 

Köp boken här:

Adlibris
CDON
Bokus

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
1 Kommentar
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-10-01 04:03

Japp, jag har SveaDirekt. Jag te4nkte faktiskt pe5 att de borde hf6ja re4ntan. Verkligen de5lig stil att inte gf6ra det!Marginalen le5ter inssnrtaet, faktiskt. Jag avvaktar och ser hur Svea skf6ter sig vid ne4sta riksbankhf6jning, se5 kanske jag f6verve4ger ett byte om de inte ff6ljer efter de5 heller.