Upp till bevis! Innan börsen går på jullov ska den klara ett kanske överraskande svårt ränteprov på onsdag. Det, en kraschad storaffär och så matchen mellan HM och Zara i veckans nyhetskrönika.
1 Halv nio hos FED
En joker 2017 är att Fed börjar göra det de planerar Marknaden ligger som vanligt långt under i sina rtebedömningar
https://t.co/KjyOsJ1mZt— Gottodix (@Gottodix) December 10, 2016
Alltid är det något med den där centralbanken i USA. Redan förra året kom ju ledamöterna i FED med en räntehöjning och planer på att hinna med fyra stycken i år. Sedan kom världen emellan, igen. Bankkris i vintras, Brexit i våras och ett amerikanskt val under hösten.
Siffrorna i USA har dock tickat på som de ska, inte minst inflationen. Den ser för övrigt ut som den hämtar sig lite varstans runtom i världen. Även om vissa, som Jonas Olavi på Alfred Berg, undrar om det gått lite väl fort för marknaden att ta den högre inflationen för given.
En annan slutsats drar Economist som i god brittisk tradition får till ordvitsen “Full speed a-Fed” som rubrik på sin analys. Där är slutsatsen att riskerna nu snarare är att inflationen tar ytterligare fart snabbare än väntat.
Källa: TradingEconomicsJaha, tänker den luttrade, det har man väl hört förut och vad spelar det för roll? Om vi börjar med den senare frågan. Hela världen är nu fokuserade på vad Janet Yellen säger halv nio på onsdag. Själva räntebeskedet intresserar inte alls lika mycket. Det blir en höjning. Det är alla övertygade om.
Frågan är vilken väg FED pekar ut framåt. Ett av ämnena i de senaste krönikorna har varit att om räntorna stiger långsamt, så brukar börsen följa med upp men om räntan stiger snabbt brukar börsen tappa.
Källor: Nasdaq samt för valutor RiksbankenNu står det och väger. Ska de amerikanska räntorna stiga med allt vad det innebär för valutor, obligationer och aktiemarknader. Ta en titt på vad som hänt i Stockholm under hösten.
Börsen är upp men bara mätt i kronor. I dollar har den backat. Skillnaden mellan sektorer är också avgrundsdjup. Bank och industri har gått toppen medan mer räntekänsliga sektorer som telekom och fastigheter backat.
Utgå från att $-effekter är stora frågan i q4 & $-åtgärder bolagens prio inför q1.https://t.co/ISW3iRVsRZ
— Gottodix (@Gottodix) December 7, 2016
Situationen är liknande i USA. Det är räntor och dollarns styrka som samtalsämnen när diskussionerna om nästa runda kvartalsrapporter diskuteras. Även på den sidan Atlanten är det fastighetsaktierna som haft det svårast. Räntekänsliga bolag med aktier dopade av obligationsrallyt har inte varit en vinnarformel i höst.
MIT's Orphanides: Fed's Dot Plot Is Not a Good Idea https://t.co/CpcK2ihO9O @RichardClarida @MITSloan @tomkeene @flacqua pic.twitter.com/1nY3DBdc3Y
— BSurveillance (@bsurveillance) December 8, 2016
Inför FED-mötet i veckan är det faktiskt marknaden som börjat tveka. Det är en stor förändring mot tidigare tillfällen. Då har det varit FED som fått sänka sina prognoser allt närmare marknadens antaganden. Den här gången har istället förväntningarna om högre räntor krupit allt högre vart efter FED-mötet närmar sig.
Det ger den något paradoxala situationen att det marknaden nu oroar sig för är att FED visar sig ha stärkts i sin övertygelse om att räntorna ska upp och höjer sin räntebana de med. För gud förbjude att de för en gångs skull gör det de sagt.
2 Var shoppar du din vinterrock?
Källa: NasdaqHurra! Vi var medel! Glädjen visste inga gränser över att Sverige klättrat i den senaste PISA-undersökningen. Inte så konstigt för, enligt Economist, motsvarade förbättringen ett halv års studier. En rätt ok förbättring att göra på tre års tid.
Något liknande skulle gärna de många aktieägarna i Hennes & Mauritz se. Svenskarnas favoritbolag och ett av världens två främsta fast fashionbolag har haft det tungt några år.
Den andra parten i den duon har det gått bättre för. Spanska Inditex, Zaras ägare, har fortsatt lyckats leverera tillväxt och lönsamhet i den omfattning marknaden vill se. Hemligheten är att de varit ännu mer fast fashion än svenskarna. Mode till rätt pris direkt tillgängligt när trenden dyker upp är hemligheten.
Mycket har skrivits om varför spanjorerna lyckats bättre. Många av utmaningarna är gemensamma, som att hantera kostnader både för nätet och fysiska butiker samt att möta hela branschens prispress när nätbutiker ska ta sin andel av den samlade kakan. En skillnad är att Inditex valt en strategi där de tillverkar närmare marknaderna där de säljer. HM påverkas också en hel del av den starka dollarn.
Källa: StockPiperSå visst finns det förklaringar men gapet är stort. Det är i och för sig skillnadenra i värdering också. För 2017 får du betala 27 gånger den förväntade vinsten för Inditex medan du kommer undan med 21 gånger vinsten för HM.
Försäljningstillväxten är runt godkända 10 procent i båda bolagen. Även om den siffran bleknar när man inser att den försäljningen kommer från nya butiker. I befintliga växer alltså inte försäljningen längre.
Ännu knepigare är att marginalerna pressas. Det är också här skillnaden mellan Indititex och HM blir som allra tydligast. Det är klart att fem procentenheter lägre rörelsemarginal ska märkas i priset.
På onsdag lägger spanjorerna fram sitt senaste kvartal och på torsdag kommer det försäljningssiffror från HM i november. En riktig vändning skull kräva att lönsamheten började stiga för svenskarna men nog vore det en glädjande nyhet om julhandeln fått en bra start?
Hur gick det för spanjorerna i PISA då? Helt ok, de förbättrade sig de med. Jag vill ju inte vara alltför tävlingsrinriktad men förbättringen var inte tillräcklig för att hålla Sverige stången. Så i den matchen gick vi ikapp och förbi. Kanske kan vara skönt inför en vecka där vi nog inte har oddsen på vår sida, ännu.
3 Kraschad storaffär
Samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff har strandat – villkoren är för dåliga. https://t.co/Ty9sV5V13Q pic.twitter.com/cF8DDfvNcN
— Dagens industri (@dagensindustri) December 11, 2016
De senaste veckobreven har de heta börsintroduktionerna platsat på topplistan. Det svala mottagandet några av de senaste nykomlingarna fått på börsen antyder att marknaden kanske ändå inte är så het trots allt.
Ett annat tecken i den riktningen är när storaffärer går i stöpet. Om euforin är tillräcklig brukar det mesta gå att räkna hem. Samgåendet mellan Intrum Justitia och Lindorff väckte dock kritik från dag ett.
Det kunde bli en svår affär att få igenom konkurrensrättsligt. Den riktigt stora stötestenen var dock prislappen på Lindorff. Ägarna i i Intrum Justitia tyckte den var på tok för låg, en åsikt med stöd bland analytiker. Nu skriver Dagens Industri att affären strandat.
Ett tecken så gott som något på att vi inte har bärgat den där börshaussen som vi kanske fått på kroken under december ännu.
I veckan skulle många värdeinvesterares favorit AQ Group också tagit steget ur anonymiteten på Aktietorget in på Stockholmsbörsen. Det strulade dock det med, vilket visar att steget upp bland det stora inte är så enkelt. Bolaget har dock en gedigen bakgrund i den svenska myllan av underleverantörer. En favorittyp av bolag för de många småsparare som bekänner sig till värdeinvestering som sin investerarstil.
I veckans brev kan du för övrigt läsa en artikel om hur det framgångsrika gänget i Värdepappret gör när de sållar fram bra värdeinvesteringar. [161212 kl 20 Det sista styckena fick jag lov att justera efter att det här pressmeddelandet kom “AQ Groups introduktion på Nasdaq Stockholm senareläggs”]
4 Ett spöke går runt Europa
En av årets verkliga pärlor är att läsa Economists årsnummer World 2017. Den har lagt ribban på rätt höjd, genom att skriva nästa års nyheter i förväg. Årets nummer inleds med en ledare om att “Bolshiness is back”.
Allt fler bevis & både demokrater & republikaner menar att ryssarna påverkade. Större fråga än vem som vann.https://t.co/A6YVqWSwyX via @FT
— Gottodix (@Gottodix) December 11, 2016
Slutsatsen där är att en ny geopolitisk fråga snabbt klättrar på dagordningen. Ryssland spelar ett minst sagt aktivt spel för att påverka inrikespolitiken i väst. Det vill säga, frågan är inte ny men dess status som blipp även för oss investerare ökar i rask takt. Tidningen utvecklar det i en annan artikel i sitt senaste nummer.
I USA har CIA gått ut med att ryssarna aktivt försökte påverka valet, främst genom att misskreditera Hillary Clinton. Det här har förstås väckt en intensiv debatt på flera plan. En del vill diskutera själva valresultatet men en vanligare amerikansk åsikt, inom båda de politiska partierna, är att oroa sig för vad som håller på att hända när leden inte sluts inför ett påstått utländskt angrepp mot den egna politiken.
Politiskt instabilt, investera någon annanstans. Västeuropa (inkl UK) får bananstatus av Bain i ny analys.https://t.co/oiuQsFFmDW
— Gottodix (@Gottodix) December 5, 2016
Likt andra tidningsläsare runt jorden är mina förutsättningar små att utvärdera de påståenden som nu flyger runt. Dessutom koncentrerar jag mina inlägg på ekonomi. Även här har dock oron om vad den nya ryska aktivismen ökat. Banken Nomura har ryska angrepp av olika slag på Europa som en av sina möjliga hot mot ekonomin 2017.
Konsultbolaget Bain går inte så långt i sin analys. Däremot listar de Europa som en region med för hög risk för att investera. Lite som brukar sägas om länder med väldigt annorlunda förutsättningar.
Ger det här beslutet ringar på vattnet nästa vecka?https://t.co/CiaaiXQypV via @FT
— Gottodix (@Gottodix) December 10, 2016
Oförutsägbara och populistiska val eventuellt med inflytande från öster. Det är en ny omvärld vi lever i. Summan av den politiska turbulensen nya politiska krafter lett till lär vi få leva längre med än.
Mer direkt är att en av de krafterna är i full swing. Problemen i Italien efter valet är långt ifrån lösta. Tvärtom ökar trycket på landets banksektor. Det var inget som oroade börsen förra veckan men det är ju historia nu. En ny vecka ger nya tillfällen att oroa sig, för den som vill.
5 Minnet är kort
På 70-talet var det 92% – idag är det bara varannan 30-åring som tjänar mer än föräldrarna gjorde vid samma ålder.https://t.co/ccMTOsMbcV
— Gottodix (@Gottodix) December 8, 2016
Bland allt det som svämmar över en i nyhetsflödet var ovanstående en detalj som fångade mitt intresse. Det blir allt svårare för unga att komma in i arbetslivet tidigt och än svårare att tjäna bättre än deras föräldrar gjorde vid samma tidpunkt.
Det är klart att en sådan nyhet formar hur vi tänker och agerar. Inte minst framtidstron ser förstås olika ut.
1/3 of Wall Street traders have only seen zero interest rate. 66% have not seen the dotcom bubble coming and bursting. pic.twitter.com/T4NJ0ezPYE
— Johan Elmquist (@Johan_Elmquist) December 11, 2016
Det för oss till veckans avrundning. Var tredje handlare på Wall Street har bara upplevt nollräntor. Två av tre var inte med när dotcom-bubblan brast.
Då vill det till att med öppna ögon och spetsade öron ta till sig så mycket det går från de som har rätt erfarenhet av att dela med sig. För vem vet. En dag kanske det kommer en ny bubbla eller till och med ränta på sparandet.
Slutligen – missa inte att jag är med i podden hos Feminvest på torsdag (som ju även har Sveriges bästa julkalender, om ni missat den).
/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken.
Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.
Om du gillar mina inlägg här finns det ett toppen sätt att visa det – via min insamling till SOS Barnbyar. Stöd den!
Lärde vi oss något i år? Bra fråga när jag var med i podd hos @Feminvest_ idag Kanske att till slut knackade verkligheten på även denna gång pic.twitter.com/E97Jz4hcZ6
— Gottodix (@Gottodix) December 7, 2016
Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här
Bra blandning av fakta och roliga kommentarer/jämförelser.
Tack!