Tjänstepension – hälften av ditt sparande

De svenska hushållens sparande har fördubblats på bara några år. Från 5 miljarder år 2008 till över 10 miljarder år 2017. Den allra största posten är tjänstepension, som (tillsammans med privata pensionsförsäkringar) står för cirka 40 procent av hushållens sparande. Det visar färsk statistik från Svensk Försäkring.

Likaså fortsätter pensionsutbetalningarna att öka. Majoriteten av ökningen står tjänstepensionen för, med + 35 procent. Den blir allt viktigare.

Tjänstepension är viktigt. Den allmänna pensionen når bara upp till ett visst, enligt många ganska lågt, tak. Och det förmånliga privata pensionssparandet är ett minne blott, i och med avdragsrättens död för några år sedan. Den som vill ha en bra och stabil inkomst som pensionär måste nästan ha en tjänstepension.

För majoriteten av Sveriges befolkning kommer tjänstepensionen med arbetet. Den som omfattas av kollektivavtal får nämligen, per automatik, inbetalningar till pensionen av sin arbetsgivare.

Men det finns fortfarande allt för många som inte omfattas av tjänstepension. Och till er vill jag bara säga: Det finns inte ett enda skäl att acceptera det.

Så här kan du tänka:

Tjänstepensionen står normalt för cirka 15 procent av slutlönen. Om du tjänar 40 000 kronor när du slutar arbeta är det 6 000 i månaden. För att kompensera detta behöver din arbetsgivare ge dig en riktigt, riktigt hög lön.

Tjänstepension är inte bara sparande. En schysst arbetsgivare ser till att du även omfattas av viktiga riskförsäkringar, som skapar trygghet om något oförutsett skulle hända; sjukdom, olycksfall eller dödsfall. Att skaffa det här trygghetspaketet på egen hand är dyrt.

Spara hos en stabil aktör som du har förtroende för. Vissa vill ha återkommande rådgivning med en banktjänsteman, andra trivs bäst med att sköta sina affärer digitalt, när det passar dem själva. Som tur är finns det något för alla. Se bara upp så du inte betalar för mycket. Branschen lämnar fortfarande en del att önska när det kommer till kundnytta och transparens.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet

Läs mer om Nordnets tjänstepension

Beställ en gratis pensionssammanställning och kolla om du kan flytta

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer