The toppen is nådd?

Timbuktu rappade “the botten is nådd” men när det gäller börsen anno 2017 är frågan snarare om inte “the toppen is nådd”. Sällan har man sett så många tecken som tyder på en överhettad börs både med subjektiva och objektiva mått:

  • Börsens värdering är rekordhög i förhållande till bolagens försäljning och även i förhållande till historiska vinster (Shiller P/E)
  • Rekordmånga drömmer om att leva på utdelningar och dagen innan lön är det #uppesittarkväll på Twitter där det pratas om vilka aktier man ska köpa för stor del av lönen
  • På Twitter är det hetare att vara daytrader än att leva på utdelningar; även folk med “value” i sitt alias skriver om transaktioner varje dag
  • Det startas nya tjänster till höger och vänster relaterat till aktier och börs
  • Mängder av nya bolag noteras på börsen och man kan inte direkt påstå att kvalitén är den högsta i många av dem
  • Mitt på dagen sänds “Börslunch”
  • Häromdagen annonserades att Dagens Industri ska börja sända ekonomi klockan 6-18 vardagar.

De tjänster och aktiviteter som nämndes ovan är generellt sett både kvalitativa och intressanta, men de säger något tydligt om den tid vi nu lever i. Det finns mängder med tecken på överhettad börs och vi behandlade ämnet lite för tre veckor sedan. Även om vi förespråkar att man ser på enskilda bolag istället för att försöka tajma marknaden är det faktiskt lite svårt att hålla sig från att lägga in en satsning på att marknaden ska börja sjunka. Åtminstone är det mer bekvämt nu än tidigare att hålla en stor kassa i portföljen.

När är börsen billig då?

Det är helt klart så att tecken på att börsen är billig skulle vara ungefär motsatsen till ovanstående. Det optimala vore att köpa in sig tungt när värderingen är historiskt låg, när intresset är lågt (även om någon skulle få för sig att sända #uppesittarkväll skulle ingen titta) och det gör ont på riktigt att köpa aktier eftersom den allmänna inställningen är att aktier är något man förlorar pengar i. Nu är det tvärt om; det går nästan inte att förlora pengar på aktier. Aktier är till och med hetare än bostäder…

Nu kan man kanske tycka att vi kastar sten i glashus; vi driver ju trots allt en tjänst med drygt två år på nacken och kanske också är ett tecken på den stora haussen. Kanske är det så, men vår filosofi med stora inslag av fokus på nedsida snarare än uppsida är inte direkt den sexigaste just nu. Vi gör ungefär 1-2 transaktioner per månad i vår aktieportfölj vilket inte heller lever upp till dagens norm där det är roligare och lättare att tjäna de stora pengarna genom att vara aktiv.

Kan värdeinvestering fungera i en het börs?

Det borde vara i tider som dessa en portfölj baserad på värdeinvestering, som vår, underpresterar mot marknaden, men det senaste året har vår portfölj slagit index med 12 procentenheter.

Vi försöker inte tajma börsen och tänker därmed inte på refrängen, även om det som sagt lockar lite. Vi försöker ha en mer konstruktiv inställning till våra investeringar. Generellt sett har det blivit svårare nu att hitta köpvärda bolag än tidigare och mycket ser dyrt ut, men vänder man på tillräckligt många stenar hittar man något intressant till slut. Det är det vi försöker göra i Värdepappret. Trots en het börs vänder vi på stenar för att hitta något billigt och vi tycker att vi åtminstone har hittat ett par intressanta bolag som ni kan läsa om i fredagens nummer av Värdepappret.

Åsikterna som presenteras i denna blogg är våra egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Gör alltid din egen analys innan du köper en aktie. För att läsa våra analyser och se hela vår portfölj så ska du besöka oss på vår hemsida www.vardepappret.se och teckna en prenumeration. Följ även vår nordiska modellportfölj på Shareville. Vi har ett erbjudande i samarbete med Nordnet. För att ta del av det så klicka på följande länk.

Värdepappret
Värdepappret
Ekonomiskribenter & värdeinvesterare

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer