Veckans topp 5: heta nyintroduktioner höjer börstempen

Det är nykomlingarnas tid på börsen. Varför är det så och är det värt att haka på? Två spännande bolag kliver in i veckan. Dessutom – hur går det för aktier när räntan stiger?

 

1 Alla vill hinna med börståget

Ska tåget åka nu? Det verkar vara frågan ägare som funderat på börsen för sina bolag ställer sig. Det är åtminstone fullt med aspiranter på perrongen som vill övertyga oss investerare om att just de ska få en plats i portföljen.

Den som vill få en överblick av bolagen som är på gång kan med fördel med jämna mellanrum titta in på Nordnets samlingssida för noteringar. Vad beror då denna trängsel på och vad säger den om börsklimatet?

twitterbild
Källa: CNBC

Ett ämne överskuggar alla andra just nu – hur fort stiger räntor och inflation? Osäkerheten är stor, som varit ämnet i tidigare krönikor. Just nu är det tre faktorer som diskuteras. Hur stora stimulanser kommer USA att leverera, hur kommer centralbankerna agera och kommer de agera olika samt kommer efterfrågan i ekonomin och bolagens vinster att hänga med?

Det här är det ingen som vet svaren på. I en annan artikel i dagens veckobrev skriver Nordnets expert Roger Jansson att “Räntemarknaderna visar vägen”. Slutsatsen han drar är att nu inleds börsuppgångens sista fas. Finns det stöd för det påståendet?

Ja, av grafen ovan framgår att långsamma räntehöjningscykler oftast är förknippade med stigande börser. Det är det normala i slutet av en konjunkturcykel. Hjulen i ekonomin snurrar allt snabbare och bolagsvinsterna stiger. Signalerna från FED är också att ta det mycket lugnt med räntehöjningarna. Samtidigt steg för första gången på sex kvartal amerikanska vinster årets tredje kvartal. Så visst, det är ett fullt möjligt scenario.

Finns det något som talar emot? Tyvärr, som det oftast är på börsen är svaret även där ja. Av grafen i inledningen framgår att om det är en snabb ränteuppgång så faller börsen. Vad är då en snabb uppgång? En definition skulle kunna vara om realräntan stiger.

Källa: Fed St Louis
Källa: Fed St Louis

Stiger den förväntade avkastningen när inflationen dragits av som marknaden får på obligationer, blir den förstås mindre intresserad av att investera i aktier. Dessutom sjunker värdet på befintliga obligationer, som getts ut till lägre ränta. Det kan leda till en ökad oro på hela marknaden.

Precis det här finns det tecken på just nu. Långa räntor är på den högsta nivån på ett år. Skillnaden mellan den inflation marknaden räknar med och obligationsräntan har på en vecka stigit från 0,15 till 0,4 procentenheter. Det är argument för en snabb omställning av ekonomin och därmed för det sämre alternativet för börsen.

Hur det går är det ingen som vet. Det är många som ser den snabba utvecklingen för räntor och dollar de senaste dagarna som en överreaktion. Faktum är att alla vet att ingen vet. Det är antagligen förklaringen till den brådska ägare som velat sälja men avvaktat nu har till börsen.

För just nu går det att få bra betalt för nya bolag, så varför chansa på en fortsättning ingen har någon tydlig bild av.

 

2 Bolagen som kliver på tåget i veckan

Den här veckan är det dags för en byggare i Sveriges storstäder och ett biotechbolag som försöker använda kroppens immunförsvar för att bota cancer. Bra exempel på att växande företag bidrar till ett bättre samhälle.

Det praktiska kring noteringen av byggaren Serneke, som har sista teckningsdag på tisdag den 22 november hittar du här. Informationen om bioteknikbolaget Alligator Bioscience finns här – sista teckningsdag för den aktien är idag den 21 november.

https://twitter.com/TLVRP_SVNO/status/800290931262062592

Fast frågan är förstås om investeraren ska vara lika ivrig att köpa de nya bolagen som de är att komma in på börsen. Det har ju känts som nästan kassaskåpssäkra pengar att köpa och sedan snabbt sälja allt som kommer in på börsen. Svaret kanske är att den dansen fortsätter så länge musiken spelar.

Det tror åtminstone Dagens Industri om den ena aktuella noteringen. Rubrikvalet “Snabb kursvinst hägrar i Alligator” är väl om något en bild av börsklimatet för närvarande. Den som letar efter en del av det som skrivits om Serneke kan läsa det här inlägget på min egen blogg.

 

3 Utbudsöverskottet lever och frodas

Källa: TradingEconomics
Källa: TradingEconomics

Vi, marknaden, är notoriskt enögda när vi diskuterar investeringar. Det var inte så länge sedan det största problemet på börsradarn var kollapsen i oljepriserna. Det problemet begravdes senaste kvartalet när oljepriset verkade ha balanserat runt 50 dollar.

Den nivån verkade tillfredsställa alla. Vid det priset var börsen nöjd. Till slut skulle OPEC och Ryssland frysa utbudet – även om alla, inklusive Iran, först skulle få dra upp utbudet lite till. Skifferoljan skulle överleva men inte öka.

Det såg helt enkelt ut som att efter två år av kris skulle oljan flyta ur topplistan för investerare ett tag.

 

 

Riktigt där är vi dock inte. I USA ökar åter antalet oljeriggar och enigheten inom OPEC verkar bräcklig. En fråga är om återhållsamheten många producenter, troligen påtvingat, börjat visa håller i sig om efterfrågan åter skulle ta fart.

Redan den här veckan börjar marknaden ladda för OPEC-mötet den 30 november. Räkna med en del turbulens, blir den tillräckligt stor kan den spilla över på börsen igen.

 

4 Damma av kartboken

Det är mer än ett år sedan jag, här på Nordnetbloggen skrev att “Hela börsen är en swingtrade”. Det handlade om att ekonomin var fast i ett slags “Måndag hela veckan”, ni vet filmen om att börja om varje dag som samma måndag.

Det var ett ständigt slit mellan skuldoro, stimulansförhoppningar och tankar om normalisering. Det där gav en mycket speciell börs. Inte minst gav det en global ekonomi där allt hängde ihop. Nu verkar den eran vara slut.

Länder dras isär och med dem deras börser. Kanske är det dags att lägga lite mer tid på fördelningen mellan länder i portföljen och möjligen något mindre på att oroa sig för världens eller åtminstone börsens undergång.

Det tar jag upp i min Youtube-serie 3 snabba.

 

5 Nu är det jul(-handel) igen

Vi har mellandagsrean eller kanske ännu mer bokrean. Amerikaner har black friday och numera cyber monday. Det är lika religiösa köpfester som någonsin den högtid de leder fram till. Det här är av tradition USA:s enskilt viktigaste dag för butikerna.

På torsdag är det thanksgiving och amerikanska börser är stängda och på fredag är det halvdag. I år förväntas 59 procent av amerikanerna göra delar av julhandeln den kommande helgen. Så önskar du dig något och givaren är en amerikan är det dags att säga vad du vill ha.

Fast även traditioner förändras. Butikerna tjuvstartar precis som här allt tidigare och nätet tar en allt större del av kakan. Det finns till och med bolag som tycker att de inte behöver pressa öppettiderna en helgdag som Thanskgiving ändå är.

Det sagt blir det nog ungefär som med ens egna ambitioner att fira helgerna sansat.  Det går sådär. Hur som helst lär alla börsintresserade med konsumtionsaktier i portföljen leta tecken i nyhetsflödet på att just deras tröjor, spelkonsoler eller parfymer sålt bra i år. Lika spännande som att vänta på tomten, så även om det kan kännas lite tidigt.

God jul… eller något i den stilen!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Just nu laddar jag för att få prata börsen 2017 med alla som är intresserade på evenemanget Best Fest – missa inte det! Jag tror det kan bli riktigt kul. Anmäla dig kan du göra här.

Annars är mitt största projekt Sparskolan. Där hittar du bland annat 10 filmer om allt från bolagsvärdering till makro och konsten att hitta rätt fond. Jag finns också på Facebook och YouTube där du hittar min serie ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser.

 

Läs mer och anmäl dig genom att klicka här.

Åsikterna som presenteras i denna blogg ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer