Hoppa till huvudinnehållet

Tecken på att en börskrasch är nära

I år behövde man inte åka till USA för att uppleva Black Friday även om den svenska versionen av denna jätte-REA hittills är något av en blek kopia. För några år sedan fick dock alla som hade pengar investerade på börsen uppleva en helt annan typ av svart fredag när OMX tappade 10% på en enda dag och dessutom på årsdagen av kraschen 1929.

Men det fanns ju vinnare även i en tragedi, människor som tog tillfället i akt att handla för framtiden och som gick in när de flesta andra gick ut. Den som visste  när nästa krasch kommer skulle kunna säkra både sin och sina barnbarns ekonomiska framtid på bara en dag vilket har lockat många att försöka tolka framtiden på olika sätt. Teorierna är många och det finns gott om korrelationsteorier om hur man bör tolka händelser i världen för att på så sätt kunna förutsäga framtiden. Vad tror du om:

Matematik

Martin A Armstrong hävdar att han kan beräkna när nästa krasch med en enkel matematisk formel som de allra flesta kommit i kontakt med. Han hävdade att han kunnat förutsäga både den Japanska kollapsen 1989 och den Ryska 1998. Hur? Genom att ta talet pi och multiplicera med 1000. Med andra ord skulle varje ekonomisk krasch återkomma med 3141 dagars mellanrum eller närmare 8,6 år. Om det stämde skulle vi i Sverige få se nästa stora dipp i början av Juni 2017. Till historien hör dock att Armstrong blivit dömd för att ha konspirerat  med en bank i New York avseende Japanska investerare. Ja, och så att det inte alltid gått exakt 3141 dagar mellan tidigare stora dippar och den lilla detaljen att Martin visserligen har varit en förmögen man, men knappast i samma klass som Warren Buffet…

 

Investeringsklockan

En av de mest accepterade teorierna för ekonomiers uppgång och fall är investeringsklockan. Enligt den skall låg ränta leda till att fler går in på börsen som då stiger. Låg ränta leder också på sikt till högre bostadspriser och när räntan till slut stiger så sjunker priset på aktier. Enligt investeringsklockan har vi lång uppgång kvar, speciellt om räntorna fortsätter att ligga rekordlågt i några år till (som kommunicerats). Samtidigt är det svårt att hitta vettiga bolag som inte handlas för p/e 20 eller mer. Personligen har jag svårt att se några fantasivinster när storbolagen rapporterar och frågan då är frågan hur mycket mer de kan gå upp framöver. En annan nackdel med investeringsklockan (som dock också borgar för någon typ av seriositet) är att den är relativt oprecis. Det finns förstås fler teorier av mer eller mindre seriös karaktär som försöker tolka framtiden med hjälp av dåtiden. Nedan hittar du fem tecken som historiskt sett har visat att marknaden är övervärderad. Tror du att de stämmer? Kommentera nedan!

Nio tecken på att en krasch kan vara nära:

– Psykologisk övertro på att marknaden är annorlunda, man börjar prata om en superbörs.

– Vansinniga P/E-tal, negativa rapporter tonas ned.

– Media slutar prata om en krash

– “Alla” ger aktietips (klassikern är Taxichauffören)

– Tidningar som normalt inte pratar investeringar skriver artiklar om aktier

– Man köper utan analys för att man är rädd att missa ytterligare uppgång

– Recession kan vara ett tecken på en stundande, kraftig nedgång

– Bolag trillar in fortare på bl.a First North än lösviktssgodiset i Svenska folket godispåsar. Dessutom till fantastiska värderingar.

– Historiskt har börsen gått i cykler om ca. 5 år. Det börjar närma sig Trä-bröllop för Bull-marknaden.

 

Var du med under den stora dippen 2009? Vilka tecken såg du? Gick du ur eller stannade du kvar? Diskutera nedan eller direkt med mig på Twitter!

 

 

 

 

 

– Vansinniga

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-10 11:48

Bra förklarat!

Har en allmän fråga bara. Hur länge brukar en börs fortsätta att stiga efter att nära-noll räntor har aktiverats?

Dagens klättrande börs känns lite som konstgjord andning sett från mina orutinerade ögon.

Anonym
Anonym
2014-12-10 22:54

Kollar igenom Warrens checklistor och utspridda quotes ibland för att få kompassen att stå still. Nr. 7 verkar skina rött i mina ögon.

===============================
Oraklets åtta bästa råd

7.
Visa mod när andra skakar: ”Var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda.”

Som investerare ska man vara medveten om att iver och utgifter är fienden. Därför ska man försöka lägga band på sig själv när folk flockas kring aktier. När andra däremot drar sig för att investera, då ska man slå till med full kraft.
===============================

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/buffetts-atta-basta-rad-684304

Anonym
Anonym
2015-02-28 20:04

Och brottas! Och Roberta var amerikansk fotbollsspelare.
Balklänningar http://www.balklanningar.co

Anonym
Anonym
2015-03-05 13:55

Jag satt och hade tråkigt och slog på CNN på fredagen när Lehman föll som värst. Samma kväll bytter jag mina rysslandsfonder till räntefonder och de gick upp 25 procent på en månad(om jag ändå gjort samma sak på ppm)

Anonym
Anonym
2015-05-13 07:04

Kolla med judarna, börskrasch kommer vart sjunde år.