Hoppa till huvudinnehållet

Sparskolan avsnitt 6: Spara till pension

I sommar kan du komma igång med sparandet på allvar eller ge det en energiinjektion. Bänka dig i Sparskolan. 10 filmer om vägen mot en rikare framtid. I det sjätte avsnittet tittar vi till pensionen. Det är kanske 25 år eller mer vi talar om. Hur får du grepp om den delen av din ekonomi? Det behöver inte vara så svårt.

Sverige har ett genomtänkt pensionssystem. Vi har löst många problem andra länder brottas med och medborgarna har många möjligheter att själva påverka sin ålderdom och hjälpas åt inom familjen. Ganska finurligt utformat, synd bara att så få verkar förstå det. Fast du får räkna med att gör du inget själv så är basläget en rejäl lönesänkning.

I det här avsnittet får du veta mer om:

  • Hur mycket du får i pension
  • Hur du hittar och lagar hål i pensionen
  • Hur mycket du måste spara för att gå i pension tidigare eller få en pension som närmar sig din slutlön
  • Hur säker din pension är
  • Hur du kan se på hela din ekonomi samlat när du sparar till pensionen

Mer om serien

Du hittar allt om serien på www.sparskolan.se – där finns också bland annat 39 portföljer på Shareville du inte vill missa. Är du inte redan medlem på Shareville kan du bli det här. På Shareville finns en särskild grupp för serien – den hittar du här. Där lägger jag ut allt material kring filmerna, diskuterar och publicerar extramaterial som till exempel småfilmer om vad p/e-tal är, hur en fondanalys kan se ut i praktiken och liknande.

Jag hoppas vi ses – varmt välkomna!

/Jacob Henriksson, alias Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller om du vill komma igång med Shareville via den här länken. Jag finns också på Facebook där du dagligen hittar mina ”3 snabba” eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser. Fast just nu är det nog inget jag brinner för så mycket som nya Sparskolan. Häng med du med!

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-08-15 22:00

Du påstår att “det svenska pensionssystemet är bäst i världen”. Belägg för ett så märkligt påstående? Vidare hävdas att ingen behöver oroa sig, du kan lita på farbror staten. Belägg? Är det kanske därför det inte går en mandatperiod utan att politiker försämrar villkoren? Och hur ska pengarna i systemen växa, med negativa räntor över allt större delen av världen? Det är ett enormt pensionsrån politiker nu genomför mha Centralbanker. Är det någon jag verkligen inte litar på så är det politiker och staten. Vi har politiker som spenderar som aldrig förr, på det en mer vettlösa än det andra.… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-08-19 22:15

Just därför är de väl så viktigt att pensionsspara på eget håll, jag litar absolut inte på politikerna därför pensionssparar jag kraftigt.

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm