I artikelserien Pensionssvinnet (160913) uppmärksammar Dagens Industri de skyhöga och omotiverade avgifter som existerar inom pensionsbranschen. De lyfter den omfattande okunskapen om hur mycket avgifter en genomsnittssparare betalar för sin pension. År efter år. En okunskap som kan stå pensionsspararen dyrt.
Dagens Industri exemplifierar med en 30-åring som kan kvittera ut närmare 700 000 kronor mer i pensionskapital, bara genom att byta till ett sparande med lägre avgifter.
Här på Nordnet har vi kapat avgifterna på pensionssparande. Som kund betalar man bara för det man köper, förvaltningsavgifter för fonder eller courtage för aktier. Och vi har flera riktigt prisvärda alternativ – bland annat de avgiftsfria superfonderna.
Höga avgifter – inte lika med kvalitet
Men visst finns det väl ett samband mellan kvalitet och pris? Där håller jag med Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, som citeras i Dagens Industri. Självklart kan kvaliteten skilja sig åt och där arbetar vi ständigt för att stärka kundens egen makt och förmåga att välja mellan olika alternativ.
Men avgiften behöver inte säga något om kvaliteten. Ett dyrt bolån är till exempel inte bättre än ett billigt, för att citera Staffan Ström.
Fram för transparenta prismodeller
Det finns mycket som idag inte fungerar inom marknaden för pensionssparande. Alldeles för mycket pengar försvinner från miljontals svenskars pensionskonton på grund av omotiverade avgifter och prismodeller som saknar transparens. Det är praktiskt taget omöjligt att förstå vilka svindlande belopp det kan handla om under en livstid.
Vem skulle annars acceptera att tusentals kronor per månad försvinner från pensionen, bara i avgifter?
Läs mer om Nordnets tjänstepensionssparande – där du slipper fasta avgifter
Läs mer om hur du flyttar din pension i tre enkla steg
//Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.
Jag läser din länk “flytta pensionen i tre enkla steg” och dom är då 1, beställ en sammanställning 2, skicka in flyttuppdraget 3, placera pengarna. Numera är det ju dock branschstandard (och tvingande) att informera kunden om exakt vad denne flyttar ifrån och vad man flyttar till via så kallade “flyttblad”. Detta inkluderar viktiga detaljer som garantier som försvinner vid flytt, garanterad avkastning osv. Med andra ord, det är slut på otillräckliga argument som “samla kapitalet på ett ställe” för att lura sparare. Hur jobbar Nordnet med detta? När man läser era “3 enkla steg” så får man intrycket av… Läs mer »
Hej,
Tack för din kommentar.
Nordnet omfattas av precis samma riktlinjer och bestämmelser som branschen i övrigt. Det inkluderar även flyttblad, som du skriver om.
Vi är dessutom mycket positiva till – och välkomnar – alla initiativ som gör det enklare för konsumenten att jämföra olika alternativ på marknaden. Flyttbladet är ett sådant initiativ.
Vänliga hälsningar,
Fredrik Ekblom, Nordnet
Det har ju funnits kritik från branschaktörer och undersökningar som visar att 1/5 sparare inte ens är medvetna om att dom flyttat och att man flyttat från bra garanterad avkastning till fondförsäkringar där ansvaret läggs på spararen. Om ni välkomnar flyttbladen och jämförelser, borde ni inte informera om flytt på ett bättre sätt än “3 enkla steg för att flytta din pension”? Det är ju positivt att det är enkelt att flytta men en flytt kräver ju att man gör hemläxan först också. Avböjer Nordnet någonsin ett flyttuppdrag på grunder av att spararen redan har en mycket förmånlig lösning? Typ… Läs mer »
Hej! Det första man gör om man är intresserad av att flytta till oss är att fylla i och skicka in en så kallad informationsfullmakt. Då återkommer vi med en sammanställning över pensionen. Det tar normalt några veckor. I den här sammanställningen framgår det vilka pensionsförsäkringar man har, om de kan flyttas och vad det avlämnande bolaget i så fall tar betalt för det. I vissa fall innebär en flytt en försämring för kunden. Det kan till exempel handla om att man har ett försäkringsskydd som upphör vid en flytt eller att det garanterade försäkringskapitalet är större än det nuvarande… Läs mer »