Hoppa till huvudinnehållet

Så här sparar jag

Jag har i tidigare inlägg skrivit om hur man sätter upp sparmål och olika tankefällor som kostar oss pengar. I detta inlägg delar jag med mig om hur jag själv sparar och tänker kring sparande.

Mitt sparande

 • Så fort lönen kommer in på mitt konto dras ett maskineri av autogiron igång och pengarna dras direkt från lönen till sparkonto och fond- och aktiedepåer. Jag månadsspar 40-50% av min nettoinkomst. Längre ned in inlägget berättar jag om saker jag gör för att hålla den spar-kvoten.
 • Jag och min sambo bor i en bostadsrätt och vi amorterar i dagsläget inte på våra banklån. Vi amorterade tidigare men tycker nu att räntan och belåningsgraden är så pass låg (ca 50 % av bostadens värde) att det är bättre lägga pengarna på annat (aktier, fonder, buffert… inte skor å sånt :)).
 • Jag tycker att sparandet ska komma först, alltså vara något man gör i början av månaden och att man inte väntar till slutet av månaden och spar den summa som finns kvar. Att pengarna dras på en gång är en framgångsnyckel för mig.
 • Vi gör inte aktivt ränteavdrag utan får tillbaka det på skatten i juni. Dessa pengar använder vi sedan till semesterresa under sommaren.
 • Jag och min sambo sparar 1500kr tillsammans varje månad som vi för över till ett hushållskonto. Dessa används för möbler, inredning, oväntade utgifter eller som resekassa vid en eventuell resa. Utöver detta sparande tillsammans och att vi har ett matkort ihop delar vi inte ekonomi. Vi delar på kostnaderna, men inte på övrigt sparande. Jag kommer skriva ett inlägg om hur vi tänker här senare.
 • För en del av summan jag sparar köper jag aktier varje månad. Min aktie-portfölj går nu att följa på Shareville under mitt namn. Jag har precis gjort en del omjusteringar i portföljen och tar nu mer risk än förut. Jag kommer göra fler justeringar, men just nu direkt efter valet ligger jag lågt och kommer inte att göra någonting.

Att hålla nere utgifter:

 • Cyklar tills snön kommer (spar 790kr i månaden)
 • Delar spotify-konto med min sambo (även små bäckar räknas)
 • Jag har alltid en ganska liten summa med pengar på mitt betalkort. Har jag mer, vet jag att spenderarbyxorna lätt åker fram och jag impulsköper grejer jag inte behöver men som min hjärna hittar på att jag behöver när jag ser dem.
 • Om jag handlar gör jag det ofta på second hand och auktioner (ofta online). På så vis har jag har gjort flera kap. T.ex. hittade jag en kristallkrona (ofta är lampor ej testade så du vet ej om de funkar eller ej), och där ljuskällorna var böjda. Jag chansade och slog till och för knappt 900 kr blev den min. Och den funkade finfint och ljuskällorna var bara att böja tillbaka. Jag säljer ibland vidare möblerna när jag tröttnat på dem, och det händer att jag säljer för ett högre pris än vad jag köpte dem för. Jag säljer de aldrig för ett lägre pris.
 • Köper smycken på pantbanksauktioner (hett tips!). Ligger Pantbankskontoret i samma stad kan du åka dit och få prova smyckena (t.ex. ringstorlekar). Auktionerna sköter jag online.
 • Jag har alltid med mig lunchlåda till jobbet. Laga en batch lasagne, köttfärssås eller ungspannkaka och du klarar dig ett par dagar. Kolla in Portionen under tian för matlistor och billiga rätter ihopsatta av dietisten Hanna.
 • Vi köpte bostad i stället för att hyra i andra hand i Sthlm. Tyvärr sparar det oss 50% i boendekostnader nu med den låga räntan. Jag säger tyvärr för att det är synd hur mycket det kostar att hyra i andra hand.
 • Vi förhandlar om våra bolåneräntor.
 • Jag går sällan till frisören. Finns det något tråkigare frisörutgift? Hela min frisyr är baserad på att jag ska ha så låga frisörkostander som möjligt. True story :). Långt hår, ingen lugg. Frisyren sköter praktiskt taget sig själv. Riktigt najs. 😉
 • Jag har kommit till insikt att det bästa för mig är att hålla mig borta från affärer. Jag besöker dem endast om jag har behov av att handla något. Att strosa runt i klädaffärer kostar mig onödiga pengar för jag hittar alltid nåt jag helt plötsligt “vill ha”.

Såhär resonerar jag kring mitt sparande

Som jag skrev tidigare är en framgångsnyckel för mig att direkt placera pengarna där jag vill ha dem (sparkonton, fonder, aktier). Jag försöker aktivt skapa en känsla av att jag har det lite “knapert”. Detta funkar för mig. Annars glider tankarna genast iväg på massa hitte-på-anledningar till att konsumera. Jag kan t.ex. få för mig att jag skulle bli en lyckligare människa om jag köpte ett till armbandsur och helt plötsligt tror jag att jag har behov av en ny klocka. Någon som känner igen sig?

Jag försöker att inte besluta att köpa något utifrån vad det kostar. T.ex. att köpa något för att det “är ju så billigt”. Detta resulterar bara till att jag köper saker jag egentligen inte vill ha eller behöver. Jag försöker alltså undvika ett “passa på beteende”. Även om jag inhandlar en grej på 70% rea innebär det att jag har spenderat pengar jag inte hade tänkt spendera.

Jag tar bort utgifter som inte är viktiga för mig. Jag finner t.ex. ingen extra njutning att köpa lunch utan kan lika gärna ta med lunchlåda. Mitt intresse för hår, frisyrer m.m. är noll därför lägger jag heller inte pengar på det. Jag försöker med andra ord minimera onödiga utgifter som jag ändå inte uppskattar.

Jag tycker mycket om second hand och kan därför komma undan riktigt billigt ibland, med både kläder och möbler. Denna lampa hittade jag på en loppis på Österlen förra sommaren. Och gissa priset!

10kr!

Sen finns det saker som är viktiga för mig. T.ex. åker jag gärna på resor. Detta får mig att må bra (hur överlever man annars svensk vinter utan en mental skråma?). Och jag lägger pengar på andra aktiviteter. Jag är inte extravagant i dessa utgifter, men jag upplever att de tillför glädje och välmående i mitt liv så jag behåller dem gärna. Och att behålla dem motiverar mig att hålla nere andra utgifter. Jag försöker med andra ord att ha en medveten konsumtion.

Jag försöker också upprätthålla en sparnivå som fungerar långsiktigt. Jag ser ingen fördel med att tok-spara en period för att sedan komma till insikten”fan vad trist, jag har ju inte får att göra något kul alls”, och sedan ge upp. Detta är ett vanligt nybörjarmisstag. Lägg upp en plan som kommer funka att hålla sig till långsiktigt. En liten beteendeförändring som leder till ett litet sparande ger stor effekt på lång sikt. Och mycket bättre effekt än en ambitiös sparplan som överges redan efter ett par veckor.

Sammanfattningsvis:

 • Jag ser till att jag aldrig har en känsla att jag har pengar över som borde sättas spätt på. Utan snarare tvärs om.
 • Jag minimerar utgifter jag inte finner viktiga. För att kunna behålla utgifter som tillför glädje i mitt liv, och samtidigt kunna fortsätta spara en hel del.
 • Ligger på en sparnivå som fungerar långsiktigt

Syfte med mitt sparande är att ta hand om mitt framtida jag

Pengastress är inte kul. Syfte med mitt sparande är att ta hand om mitt framtida jag och att inte behöva oroa mig för pengar. Jag skrev en debattartikel i Aftonbladet i somras om vad som kan hända om det går riktigt långt. Oro för pengar påverkar verkligen hela livet. Därför försöker jag hitta en spar-balans som både gör att jag kan ha kul nu, men som också tar hand om mitt framtida jag.

Att ha råd att leva ensam är också ett syfte med mitt sparande, med risk för att låta cynisk. Men ekonomi får aldrig vara ett motiv till att stanna i ett förhållande, eller på ett jobb. Och en tragisk bortgång får inte skapa en ekonomisk katastrof.

I nästa inlägg kommer jag förklara varför hjärnan har så svårt för att tänka långsiktigt och spara pengar, och ge tips på bra knep att ta till för att bli ett sparproffs!

Jag vill gärna höra hur du tänker kring sparande. Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan.

Vi ses!

Elin Helander

Grundare av forskningsinitativet Moneymind och kognitionsvetare på spar-appen Dreams

Du kan följa mig på Twitter och Instagram

Läs mer om spartips här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
11 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2016-11-10 19:33

Wow!! Vilken inspiration! 💰🌟 jag har precis samma synsätt som du skriver om i denna artikel. Hur man sparar. Varför man sparar. Och att man framförallt inte lever ett “tråkigt” liv bara för man sparar runt 50 % av sin lön. Finns fortfarande utrymme att göra saker, utan att man ska behöva slösa på “bra att ha prylar” eller “måste utnyttja detta erbjudande”. Tack för sjukt bra inspiration och och fler har samma synsätt på sin privatekonomi! 👍🏼

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-10 19:38

Hej Helene!
Vad kul att höra att du tänker likadant. Ja visst går det att både ha kul och spara mkt! Det är bra att ha koll på vad man själv tycker är viktigt att lägga pengarna på och att inte bara konsumera för sakens skull av slentrian.

Har du några exempel på vad du själv spar in på, och vad du tycker om att lägga pengar på? 🙂

Anonym
Anonym
2016-11-10 20:43

Snyggt inlägg. Verkligen matigt. Det framgår inte exakt hur du gör med betal-/kreditkort men ett alternativ för den som har disciplinen och kanske kan tänka sig att vara lite omständlig är följande: Strunta i bankernas kort, de har ofta en årsavgift. Satsa istället på ett kostnadsfritt kreditkort som ger återbäring på allt man köper. Denna manöver kan ge en tusenlapp eller två per år. Givetvis skall man inte nyttja krediten utan istället sätta in pengar i förväg som man handlar för. Dessutom finns kort där man kan få upp till 2 % ränta och det är ju inte fy skam… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-11 13:04

Tack för att du delar med dig av dina kort-tips Alex!

Anonym
Anonym
2016-11-10 20:53

Hej! Riktigt bra inlägg – och jag är på samma spår som du, även min sambo och har alltid varit det. Har alltid varit sparsam och haft stor respekt för pengar. Jag tänker alltid vad något jag gör månadsvis (eller skulle kunna göra månadsvis) kostar mig per år och tar det över en tioårsperiod. Något exempel jag gav i gruppen på FB. Göra fina naglar & fransar: 700 kr per månad. 8 400 kr per år. 84 000 kr naglar och fransar på 10 år. Där vänder det sig i mage, hjärta och hjärna för mig. Sedan brukar jag spatsera… Läs mer »

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-11 13:08

Hej Sanna! Kul att höra om din strategi. Jag tycker den är bra. Jag räknar också ut vad små bäckar av utgifter blir på längre sikt, ibland känner jag att det är värt det. Men ofta känner jag att det är helt orimligt. Det var precis såhär jag kom fram till att jag inte kan hålla på och gå till frisör för jämnan. Jag hade nämligen gått i “fällan” och gjort slingor som konstant behöver tas omhand om. Jag räknade på vad det kostar att slinga och klippa håret på ett år och tyckte det kändes orimligt för mig. Jag… Läs mer »

Anonym
Anonym
2016-11-12 09:07

Grymt skrivet Elin! Jag är precis likadan med frisören, går dit så sällan jag kan för jag har insett att jag själv inte tycker det är värt att lägga mer pengar eller tid på håret. Alltid matlåda, även om jag tycker det är väldigt tråkigt att laga mat, för det är ännu tråkigare att se de pengarna bara rinna iväg. Något som jag höll upp med ett tag var att fika och aw med kompisar, men det har jag insett att det inte var långsiktigt hållbart för mig utan att det klart var värt vad en utekaffe kostade, istället för… Läs mer »

Anonym
Anonym
2016-11-13 10:05

Ett annat tips i liknande anda är att tävla med sig själv/sin partner i vem som kan spendera minst eller köpa billigast. Lampan för 10 SEK är nog ett bra köp. Allt som oftast deltar vi i kampen om vem som kan vara lika spendersam som X, men om vi i stället kämpar om vem som kan vara lika flitig eller strävsam så får vi bättre resultat. Alla har tävlingsinstinkter, som det gäller att kanalisera till rätta. Hemmagjorda saker (trä, bakverk eller kläder) är mer exklusiva än mycket av det dyraste du kan köpa på Biblioteksgatan, för det kommer bara… Läs mer »

trackback
Anonym
2017-09-01 08:27

[…] gott! Många bäckar små! Läs t ex Elin Helanders blogginlägg om hennes spartips på länken HÄR och spana billiga recept på t ex Portioner under tian eller ”Skippa […]

Anonym
Anonym
2019-10-21 01:35

mitt namn är raheal från Seattle WA. Jag har varit skilsmässa i 2 månader efter att ha varit gift i 3 år. min man lämnade mig och gick tillbaka till sin ex fru som faktiskt lämnade honom för sin ex make. hon lämnade sin man och kom sedan för att förstöra mitt äktenskap, jag och våra fyra barn är ledsna och deprimerade och tittar på dörren och fönstret varje dag och väntar och tror att min man skulle komma till sinnet … men det gjorde han aldrig. Vad? min syster som bor i Kalifornien berättade för mig om en psykisk… Läs mer »

Anonym
Anonym
2019-11-14 00:33

Min man lämnade mig för en yngre kvinna och jag blev ödelägen. Det var som om hon hade honom under en ond trollform, Paul vände sig mot mig över natten utan någon varning. Det hände förra året, jag var desperat så jag använde varje webbplats för stavning som jag kunde hitta utan resultat. En vän skickade länken till Dr. Ilekhojie-webbplatsen och jag kontaktade honom. Han började arbeta med mig i juni. Som ett resultat av allt hans underbara arbete är min man och jag tillbaka tillsammans. Jag är så glad och privilegierad att ha en så bra person som du… Läs mer »