Hoppa till huvudinnehållet

Såhär lyckas du med dina mål

Tack för all den positiva respons jag fick för mitt förra inlägg. Det glädjer mig!

I mitt förra inlägg berättade jag att vår hjärna är lat och därför måste vi hjälpa den på traven för att kunna ta oss dit vi vill. Jag skrev också om vikten av ett tydligt mål. Ett tydligt mål är som en GPS för hjärnan som den kan följa i livets alla vägval.

I detta inlägg förklarar jag skillnaden mellan ett bra och ett dåligt mål, och hur du på ett superenkelt sätt skapar en plan till dina mål. Jag kallar den vad, när, hur-metoden.

Med den här enkla metoden lägger du ner lite tid nu, för att spara mycket tid sen. Det är vad jag kallar en bra investering.

Vissa av mina tips kan verka banala. Låt mig därför påminna dig, hur gick det med nyårslöftet? Vissa saker verkar lätta, men ändå lyckas vi inte. Anledningen är att vi inte har fått med vår hjärna på resan. Det är den som måste övertygas. Och eftersom hjärnan är en lat belönings-junkie har den svårt att hantera målsättningar som handlar om belöningar i framtiden.

Men följer du denna enkla metod slussas du förbi de vanligaste och farligaste hindren som står mellan dig och ett lyckat mål.

Inlägget kan uppfattas som aningen långt. Så för dig som inte orkar läsa texter längre än dagens horoskop kommer här en kortversion av metoden.

  • Ditt mål ska vara tydligt formulerat. Exakt vad är det du vill?
  • Ditt mål ska ha en deadline när det ska vara uppnått. När ska det vara klart?
  • Synliggör från början vilka delmål som måste uppnås för att nå slutmålet. Vad måste göras och när?
  • Ge tid till dig själv att göra dessa saker genom att skriva in de i din kalendern

Vill du lära dig mer? Välkommen att fortsätta läsa.

Samarbeta med din hjärna

Nu ska jag visa hur du skapar en GPS för hjärnan med hjälp av vad, när, hur-metoden.
Jag kommer börja med att gå igenom vilka olika delar metoden består av.

Vi hittar för enkelhetens skull på ett exempel på ett mål. Låt oss säga att jag vill spara mer pengar. Så mitt mål är alltså ”spara mer pengar”. Låter det som ett bra mål?

Det är faktiskt ett riktigt dåligt mål.

Låt mig förklara.

Målet är för otydligt. Spar jag 70 kr mer i månaden så har jag lyckats med målet jag har satt upp. Men förmodligen var det inte det jag menade när jag skrev det utan min avsikt var en annan.

Vad

Vad är det du vill med mitt mål?

Kanske är ditt mål att spara ihop en summa pengar att köpa aktier för? Ditt mål ska vara tydligt specificerat. Till exempel, jag vill köpa aktier för 15 000 kr, eller jag vill ha sparat ihop 10 000 kr till en semesterresa. Dessa mål svarar på frågan ”vad” är det du vill.

När

Inom vilken tidsgräns vill du ha uppnått ditt mål? För att ett mål ska vara tillräckligt bra definierat så måste det vara så pass tydligt att ska gå att misslyckas med det.

Vi fortsätter med exemplen ovan. För att dessa ska besvara När-frågan behöver de omformuleras en aning. T.ex. “Jag vill ha sparat ihop 10 000kr till att kunna boka en semester i september”. Eller ”jag vill köpa aktier för 15 000 kr om 3 månader”.

Ett mål ska ha en tidsgräns, så att du vid en given tidpunkt kan fråga dig själv ”har jag lyckats med mitt mål?”. Och svaret kommer antingen vara ja, eller nej.

Hur

Nu kommer vi till den mest kritiska delen. Det är alltså nu vi har störst sannolikhet att misslyckas. Men detta betyder också att klara vi oss över detta hinder så kommer vi också sannolikt att lyckas!

Hur ska du nå ditt mål? Ibland glömmer vi att ställa oss den här frågan.

Kanske har du hört citatet ”ett mål utan en plan är bara en dröm”?

Det är nu vi ska bygga den där GPS:en för hjärnan. Och bästa sättet att bygga den på är genom att arbeta dig fram baklänges.

Vi börjar helt enkelt med slutmålet. Vad ska vara uppnått och när? -”Den 1 september ska jag boka en semesterresa för 10 000kr”

Arbeta dig fram baklänges

Såhär kan det se ut när du arbetar dig fram baklänges.

– Om jag ska boka en resa för 10 000kr om 5 månader behöver jag spara ca 2000 kr i månaden.

– Om jag ska spara 2000 kr i månaden behöver jag sätta upp en automatisk överföring av 2000 kr varje månad till mitt sparkonto.

– För att jag ska kunna spara 2000 kr varje månad behöver jag dra ner på andra utgifter.

– För att dra ner på mina andra utgifter behöver jag först kartlägga vad jag lägger pengar på varje månad.

– För att kartlägga vad jag lägger pengar på behöver jag kolla upp mitt kontoutdrag och sammanställa mina utgifter.

– För att bli klar i tid måste jag börja spara 2000 kr redan denna månad och måste då sätta upp automatisk överföring och kartlägga mina utgifter denna vecka.

Synliggör alla delmål

Vad är det jag har gjort här? Jag har brutit ned målet i delmål, och tydliggjort i vilken ordning saker och ting måste vara klara. Jag har även synliggjort alla steg som måste genomföras för att nå mitt mål. Ett mål består alltid av mindre delmål.

Ser ni skillnaden mellan mitt mål ”Den 1 september ska jag boka en semesterresa för 10 000kr” och det som står ovanför? Efter att jag har arbetat mig fram baklänges besvarar jag även hur-frågan.

Och detta är det viktigaste att svara på när vi sätter upp mål. Ett bra sätt att tänka är att planen för att nå ditt mål ska vara så tydlig att stegen går att skriva in i din kalender.

Följer du dessa steg 3 steg och besvarar frågorna vad, när och hur när du sätter upp mål lovar jag dig att du kommer att lyckas! Och jag har nöjdkundgaranti på mina inlägg. 🙂

Sammanfattningsvis – detta krävs för att lyckas med dina mål

Med vad,när,hur-metoden överkommer du de vanligaste felen vi gör när vi sätter upp mål. Genom att besvara dessa frågor (genom att arbeta dig fram baklänges) har du gjort det tydligt för hjärnan vad det är du vill, när det ska vara klart och hur ni ska komma dit.

Att tänka på

  • Ditt mål ska vara tydligt formulerat. Vad är det jag vill?
  • Ditt mål ska ha en deadline när det ska vara uppnått. När ska jag vara klar?
  • Synliggör från början vilka delmål som måste uppnås för att nå slutmålet. Vad måste jag göra och när?
  • Ge tid till dig själv att göra dessa saker genom att skriva in de i din kalendern

 

Nu kan ingenting gå fel.

Lycka till, Ciao!

 

PS. Vill du inspireras av andra målmedvetna människor kan jag rekommendera Günther Mårders  intervju av Ulf Egestrand i sparpodden-avsnittet 75 (27 min in i programmet).

 

 

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2015-04-15 17:47

Tänkvärt. Jag kommer förmodligen nyttja denna vad, när och hur metod till lite allt möjligt.. 🙂

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 16:21

Hoppas du finner den användbar Elisabeth! 🙂

Anonym
Anonym
2015-04-15 18:46

Jag vill lägga till ett varför?. Varför har jag valt målet? Om jag har visionen om att bli ekonomiskt oberoende så kan jag sätta ett mål om att tjäna ihop 10 000 000 sek som ger 5% ränta. Jag inbillar mig att vägen framåt till målet blir lättare om jag vet varför jag ska dit.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 16:20

Hej Magnus!

Jag håller med om att besvara varför-frågan är viktig för att känna sig motiverad till att göra de förändringar som krävs för att nå sina mål. Är detta någonting som jag verkligen vill?

Anonym
Anonym
2015-04-16 12:45

Riktigt bra, detta kommer hjälpa mig framåt. Tack!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2015-04-17 16:02

Kul att du gillar det Kristian. Hoppas du får nytta av metoden. Dela gärna med dig av dina erfarenheter sen 🙂