Hoppa till huvudinnehållet

Så spenderar Zlatan Ibrahimovic sina miljoner

Hej!

Denna vecka tänkte vi lansera ett nytt spännande tema: “Ekonomiskola med 10 kändisar”. Vi ska med tio blogginlägg följa hur kändisar hanterar sina pengar, hur vi kan lära oss från deras framgångar men också misstag. Först ut denna vecka är Zlatan Ibrahimovic följt av Warren Buffett. Lämna gärna förslag på vilken kändis du vill läsa om!

Så, vad tjänar Zlatan?

Svaret är 122 miljoner per år. Detta rapporterade Eurosport förra månaden. Verkar det som en normal fotbollslön? Det är det inte, Zlatan ligger nämligen topp 10 över de mest välbetalda spelarna i Europa och hans kontrakt håller dessutom på att omförhandlas, något som kan höja hans lön ytterligare. För att få ett bättre perspektiv kan man jämföra Zlatan med VD:n för Atlas Copco –  Zlatan tjänar lika mycket i månaden som VD:n gör på ett helt år (SVD näringsliv). DI rapporterar att 2015 kommer Zlatan tjänat in totalt 1 miljard kr som proffs.

Har jag glömt något? Kan ni komma på vad? Boken såklart. Boktryckeriet är ständigt igång då började med att sälja slut och nu ligger på en stadig försäljning som nu även sträcker sig internationellt. Han får dela på 6 miljoner kr tillsammans med den andre författaren, David Lagercrantz.

Vad lägger han pengarna på?

Fastigheter, främst i Sverige, Milano, Miami och New York. Dels har han några bostäder för sig själv men han fokuserar på att investera i olika projekt tillsammans med andra finansiärer, något som börjar forma sig till ett imperium. Den senaste omtalade investeringen är i ett miljardprojekt i New York. Det är en 58 vånings fastighet på 5th avenue som ska bli till kontorslokaler. Tillsammans är de tre investerare som lagt in över 1 miljard kronor, något de förväntas få tillbaka med vinst utöver varsin lyxvåning.

Ett mindre projekt han investerat i är att rusta upp den gamla fotbollsplanen han brukade träna på som ung. Tillsammans med Nike gjorde dem om planen till Zlatan Court, en elbelyst plan gjort av återanvända fotbollskor.

Varumärke och välgörenhet

När man kommer upp i dessa summor är det vanligt att man lägger lite extra kraft på att se till sitt varumärke och donera en del av sin förmögenhet till välgörenhet. Detta har även Zlatan gjort, år 2003 fick han ensamrätt på varumärket till sportprodukter, kläder och skor som använder namnet Zlatan. Det är värt att nämna att Zlatan var den mest omtalade idrottsstjärnan i svensk media mot slutet av 2000-talet.

Välgörenhet är han också hemma på. Sportbladet gav ut 30 exemplar av en hyllningsbok till Zlatans karriär. Intäkterna steg till 136 000 kr, vilket Zlatan donerade till Stars for life, en organisation som stoppar spridningen av HIV och AIDS i Sydafrika. I samband med ett annat projekt för samma ändamål, Hiv-Sverige/Riksförbundet för hivpositiva, målade han av sina fötter och sålde verket för att stötta organisationen. Han utför även fler välgörenhetsdonationer, där han t.ex. donerar intäkterna av att sälja sina skor från matcher han gjort mål på.

Nu har ni koll på Zlatans ekonomi. Skulle ni spenderat pengarna på samma sätt?

Sonja

 

 

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
8 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2013-10-11 12:51

136000 å välgörenhet…det är en droppe av hans inkomst. Den summan kan ju en vanlig arbetare uppbringa. Varför kan han inte ge ordentlig summa som gör nytta. Han kan finansiera fler SOS byar och spela boll med ungdomarna där. Ha fotbollsskola för dom. Nä det var ytterst sniket. Snälla Zlatan, tänk dig för och ge åtminstome en månadsinkomst per år till de som så väl behöver det för sin överlevnaad.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2013-12-08 21:22

Hej!

Tack för din kommentar. Vi känner tyvärr inte Zlatan personligen annars skulle vi givetvis fört fram din åsikt. Vi kan även inte med säkerhet försäkra att detta är de korrekta siffrorna, han kan ha donerat mer men som vi inte kunna se.

Men du för verkligen fram ett viktigt perspektiv Jeppe!

Hälsningar,
Selma

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2014-05-19 02:06

Snälla söta rara du, vad har du gjort för välgörenhet själv? Att gnälla på personer med pengar är vissa människors specialitet. Sen sitter dom hemma själva och gör inget alls. Bara tycker och tänker om andra. För övrigt kan jag ju tala om att Zlatte har donerat bra mycket mer än det här. Han har dessutom ett fotbollslag för ungdomar som han står för alla kostnader för. Läs på lite innan ni yttrar er.

Anonym
Anonym
2013-12-21 00:43

Fråga mig hur snål han är.
Jag och hans bror brukar umgås med varandra.gissa hur hans bror lever…han lever på socialbidrag.

Anonym
Anonym
2014-07-31 15:03

Så pinsamt lite men tyvärr inte förvånande då han är ett jätteego. Har du rätt Zico är han ett stort arsel. Personer med de inkomsterna skulle vara tvungna skänka,låt säga 90 procent, till valda välgörenhetsändamål.

Anonym
Anonym
2015-10-31 11:25

Jag hoppas ni inser att det ni skriver “i slutet av 2000-talet” blir väldigt missvisande… då det bara är 2015… hade ni skrivit slutet av 1900-talet hade de flesta tänkt på 90-80-tal… Kan va bra att ha kolla på även om de flesta begriper att ni egentligen menade, i början av, eller slutet av året 2000.

Anonym
Anonym
2016-05-02 23:49

Svagt att inte ge mer. 90% som någon skrev är väl att ta i. Men att nästan inte ge bort något. Svagt, riktigt svagt!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2016-11-04 08:54

Satan is afraid for the eternal torture in the burning hell