Hoppa till huvudinnehållet

Så nådde portföljteoretikern ”Qasdz” toppen på Shareville

Intervju med Shareville-användaren Qasdz

Hallänningen, ingenjören och portföljteoretikern ”Qasdz” tillhör toppen på Shareville när det gäller riskjusterad avkastning (sharpekvot). Trots att han hela tiden haft mellan 35-40 procent av portföljens tillgångar placerat i räntebärande värdepapper har han lyckats slå Stockholmsbörsen breda index OMXSPI senaste året. Det är ett imponerande facit med tanke på den förhållandevis låga risken i portföljen.

Qasdz portfölj på Shareville. Lista med samtliga innehav finns på Shareville.se

Här nedan illustreras portföljens utvecklingen under det senaste året. Noterbart är hur portföljen stod emot under den branta nedgången i oktober.

Qasdz börsstrategi

Qasdz portfölj går redan att följa på Shareville. Men hur ser den bakomliggande strategin ut? Och vad ligger bakom de enskilda valen av aktier, ETF:er, fonder och hävstångsprodukter? I en intervju delar han här med sig av sin med sig tankarna bakom portföljen.

”Qasdz”, kan du först berätta lite kort om din bakgrund?

-Jag är utbildad civilingenjör och jobbar som programmerare på ett mindre teknikföretag. Sedan har jag i många år haft ett stort intresse för ekonomi och har på egen hand studerat modern portföljteori.

Hur ser din investeringsstrategi ut?

-Jag använder en så kallad ”Safety First”-strategi. För mig är det väldigt viktigt att portföljen inte sjunker i värde.

-Jag förväntar mig att värdetillväxten i portföljen framförallt kommer att komma ifrån regelbundet sparande, inte av att jag lyckades pricka in exakt rätt tillfälle att köpa eller sälja enskilda aktier. Ombalansering av portföljen kommer i första hand ske med hjälp av månadssparande, inte genom försäljning av befintliga innehav.

Vilka kriterier ska vara uppfyllda för att du ska investera i en specifik aktie?

-Det finns flera parametrar som jag tar hänsyn till innan jag köper en aktie:

  • för svenska bolag ska det vara noterat på mid cap- eller large cap-listan och ge utdelning
  • bolaget ska inte vara verksamt inom telekom eller IT eftersom jag redan har tillräcklig riskexponering mot de sektorerna genom mitt jobb
  • aktien ska tillföra ytterligare riskspridning till portföljen, SEB är till exempel inte intressant eftersom jag redan äger SEB indirekt via investmentbolaget Investor

-Två av aktierna i min portfölj uppfyller dock inte dessa krav, det amerikanska investmentbolaget Berkshire Hathaway (ingen utdelning) och Svolder (small cap-bolag). I det första fallet litar jag på att Warren Buffet investerar utdelningen bättre än jag själv. Vad gäller Svolder så ser jag det som det som ett substitut till en småbolagsfond.

Du har även köpt några börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Kan du förklara varför du valt just de tre som du har i portföljen?

iShares Core High Dividend ETF köpte jag istället för att öka mitt innehav i antingen Berkshire Hathaway eller Johnson & Johnson (amerikanskt bolag som tillverkar hälso- och sjukvårdsprodukter). Med en avgift på 0.12% är det ett väldigt billigt sätt att få exponering mot amerikanska utdelningsaktier.

iShares 20 year Treasury bond ETF har en negativ korrelation med de flesta av mina andra innehav. Eftersom denna ETF generellt rör sig i motsatt riktning jämfört med mina aktier minskar den risken (standardavvikelsen) i min portfölj.

Vanguard REIT ETF ser jag som ett alternativ till mitt övriga räntesparande, men med något högre risk.

Du har även en position i XACT Bear i din portfölj (stiger i värde då börsen sjunker). Hur går dina tankar här?

-Jag ser min position i XACT Bear som en försäkring. När min övriga portfölj stiger i värde sjunker värdet på Bear-certifikatet. Det innebär att jag då måste betala en “premie” genom att lägga delar av mitt månadssparande på XACT Bear för att den återigen ska utgöra min önskade nivå om 10 procent av portföljen.

-Om mina övriga innehav skulle sjunka mycket relativt XACT Bear har jag för avsikt att sälja av delar av innehavet för att balansera om portföljen. Detta scenario skulle inträffat i oktober om nedgången fortsatt. Under första halvan av året hade jag som mål att ha 15% av min portfölj investerad i XACT Bear. Men sedan jag placerade om till Spiltan Räntefond och ETF:en iShares 20 year Treasury bonds i portföljen har jag minskat andelen XACT Bear till 10%.

Stort tack för att du tog dig tid och delade med dig av din kunskap.

På Shareville.se kan du följa Qasdz och 28 000 andra medlemmar på nätverket.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet.

Ny på Shareville? Här kan du se en film om hur du kommer igång:

Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk av­kast­ning är ingen garanti för framtida avkastning. 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
2 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2014-12-10 23:09

Heavy! 🙂

Anonym
Anonym
2014-12-31 12:41

Ett litet önskemål så här inför det nya året, Shareville som app vore finfint, främst för att sortera i all info, själva handeln med egna värdepapper behöver inte följa med…